Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4739
View
151
Reply

[Tempatan] 34,638 warga emas terpaksa kembali bekerja. Simpanan KWSP dah habis agih pd ahli keluarga, kos hidup naik

[Copy link]

Author: R2D2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 9-11-2019 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 9-11-2019 08:03 AM
mcm my oficemate..keje kuat..savings tuk kesenangan anknya. tak mo anak2 jadi mcm dia dulu..hidup su ...

Betul
Parents acik muda sikit je dari chedet
Pencen deyols, reta deyols takdenya simpan utk anak cucu
Joli katak kemahen dedua merpati sejoli tuh
Deyols punya monthly groceries budget mahai kemahen dari rumah weols anak2 nih haaaa
Cucu2 pun suka je menempek rumah deyols
Nak2 cucu yg dah reti bawak keta, asek2 call makbapak bgtau sleepover rumah atok nenek
Ada lettewww atok nenek janji mcm2 kalo bawak deyols jenjalan jauh sikit, sanggup aje cucu2 spend weekends or public hols dgn tok nenek dari makbapak sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 08:49 PM | Show all posts
Abg aku yg sulong dh pencen.. enjoy je duit pencen skrg ni
Dia pesan jgn sibuk nak buat rumah bila dh boleh keluar kwsp
Sbb nnt duit abis buat rumah.. mana nak cari duit lagi
Pastikan hutang semua selesai bila pencen
Anak2 siapkan insuran pelajaran
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 08:53 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Baguslah sayang sangat dekat anak sampai merana diri, anak tu cuma jagaan dari lahir sampai 18 tahun ja, dah masuk 19 tahun suka tak suka kena suruh dia belajar survive sendiri.

Ajar anak tentang kewangan, ilmu ni kena ajar, kalau tak mampu ajar, labur duit suruh anak masuk ceramah/seminar kewangan, kalau basic kewangan pun fail, habislah hutang keliling pinggang, sangat2 bahaya.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 9-11-2019 08:30 PM
Betul
Parents acik muda sikit je dari chedet
Pencen deyols, reta deyols takdenya simpan utk ana ...

Ni mcm mertua iols
Hahaha
Live ur life to the fullest gitu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah rasa mcm kat temasek pulak... Macik, pacik keje kat fast food restaurants sbb cpf diorg tak cukup2 utk retirement.. Sedehnya
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 02:51 AM From the mobile phone | Show all posts
bezita60 replied at 9-11-2019 01:14 PM
Sama kes dgn pakcik aku. Habis kerja dpt pampasan 400K. Balik kampung buat rumah banglo 2 biji, ruma ...

Kalau dia jual banglo sebijik tu boleh dapat 200k balik, kena pecah lot la, baru boleh tukar nama. Even kampung ceruk pon harga kurang2 300k. Sewa 800 tu kalau setahun dah dekat 10k. Ok je.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 05:01 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 9-11-2019 01:41 PM
bodohnya la hai pi perabih kan duit kwsp utk anak2.cuba la blaja jd kedekut sket
kalo anak nk sambu ...

I tgk biasanya yg kaya (bkn yg tahap kaya drama kul 7 tu) mmg kedekut kwsp dgn ank2. Sbb comcept diaorang penat keje , so masa ni lah nk rasa. While yg xberapa kaya, mostly B40 dpt kwsp bg ank2 (mgkin ni je yg ada nk bg utk ank2) lps tu ada yg lg cerdik pegi guna duit tu buat modal meniaga.

Pn ainon ckp kesilapan paling besar kalau kwsp buat modal meniaga. Org mcm ni kdg2 bodoh sombong pon ada. Xde nk tnya pendapat dlu ke, cari2 info dlm google ke. Time main fb or game xde pulak ckp buta IT. Time xtau info mengaku buta IT.

Kalau i la duit kwsp tu dump in ASB half ke, tiap2 thn mkn dividen then keje la apa2 mcm biasa kalau xckup duit
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 05:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 9-11-2019 08:30 PM
Betul
Parents acik muda sikit je dari chedet
Pencen deyols, reta deyols takdenya simpan utk ana ...

I loike ur grandparents. Bijak
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 05:37 AM | Show all posts
Mcm pakteh aku ler....dpt 300k kwsp.....belanja kawen anak 50k .....semua dia tanggung dari hantaran hingga kenduri.....belikan anak vois sebiji dgn honda city sebiji utk anak....tapi kononnya anak bayar bulan2 la.....keta tu kuarkan downpayment 30k sebiji.....skrg naak2 tak bayar....takut malu dan sian anan...dia tlg bayar bulan2 duit keta tu....dia pulak beli wish 2nd hand...40k cash....tak lama lepas tu....bini pulak kena sakit buah pinggang kronik...ubt, pampers utk bini...jenuh cari....duit da makin susut...skrg ni kuarga depa dok gaduh la...pasai duit sesaja....
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 06:50 AM From the mobile phone | Show all posts
bezita60 replied at 9-11-2019 01:14 PM
Sama kes dgn pakcik aku. Habis kerja dpt pampasan 400K. Balik kampung buat rumah banglo 2 biji, ruma ...

Aii... Ckp ada buat umh sewa
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 08:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Masalahnya pada skim baru ni, jangan kata aku xsokong. 100% aku sokong, tapi rm 500 utk golongan kembali berkerja dan rm 300 utk company. Ada sapa2 tau apa guideline?

Nak bukak enterprise rm 80 setahun?  Aku xtau. Kalaulah pakcik2 kita lepak kedai kopi ni, seko bukak enterprise, hire kawan2 dia utk jadi ahli tido, let say dalam bidang construction. Dia dapat rm 300 x 24 selama 2 tahun per kepala, kawan dia dapat rm 500 x 24.

Kawan2 dia layak ke dapat skim ni? Kita tahu pakcik2 dan makcik2 ni banyak idea. Dalil2 al quran pun bersusun dah nak halalkan benda ni. Kerajaan boleh ke halang?

In the end, memang program ni akan buat statistik keberkesanan mencanak naik je.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 9-11-2019 01:25 PM
Bodoh kan, kalau dia sewa umah kat small town pun masih untung banyak, duit 400k tu kalau dump dlm ...

setahun..bukan sebulan dpt 30k kak pyro
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 9-11-2019 08:30 PM
Betul
Parents acik muda sikit je dari chedet
Pencen deyols, reta deyols takdenya simpan utk ana ...

samalah mak apak kita acik...cucu lagi suka ngendeng kat atuk nenek diorg. balik kg heaven sungguh mcm2 makan ada. isshhh..tetiba tingat lak kat mak apak. dah tua sgt rasanya diorg. biarlah kan..dah tua tu kita doa yg baik2.
kdg tu sian tgk yg tua2 kerja lagi..kita yg konon muda pon   padahal dalaman tak tua mana pon kederat dah tinggal kurg stgh dah. kdg malas nk keje...
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 10-11-2019 01:50 PM
samalah mak apak kita acik...cucu lagi suka ngendeng kat atuk nenek diorg. balik kg heaven sungguh ...

Bapak acik siap juai tanah kat anak sendiri
Alasan tanah bendang jual ialah sbb nak jenjalan naik flight first class. Kalo anak tak beli, dia nak jual tanah kat org luar. Or anak2 kena bagi duit dia nak beli tiket flight mahal. So pilih nak yg mana katanye. Weols terkebil2 bila dia ckp gitu
Nasib baik ade anak yg mmg ade duit lebih. Sampai skang weols dok nganjeng adik acik yg kena beli tanah bendang tu ko takpe la esok2 malas keja boleh balik kampung tanam padi wakakakakakak

But if that's make your parents happy, biar la dorang. Kita cuma pantau takut ade org ambik kesempatan je. Setakat cucu2 dorang buat lemak dgn atok nenek tuh, alah anak2 kita jugak kan. Lagipun atok nenek tu seronok je tabur duit kat cucu2. Cucu2 pun mmg jenis jaga hati jaga perasaan atok nenek je. Makbapak sendiri dianaktirikan gitu
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
pichee replied at 10-11-2019 06:50 AM
Aii... Ckp ada buat umh sewa

Kt kampung bukan mahal pun. Satu unit paling mahal, 400. Dua unit baru 800. Api air makan minum dan kos jaga 2 banglo lg mahal drpd tu.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 10-11-2019 02:06 PM
Bapak acik siap juai tanah kat anak sendiri
Alasan tanah bendang jual ialah sbb nak jenjalan ...

Jual lebih bagus drpd bg percuma.
Walaupun anak beranak.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts
bezita60 replied at 9-11-2019 01:36 PM
Betul tu. Elok dh tua2, duduk taman je area yg ramai jiran. Tua2 mana larat nk jaga banglo.

Aku ...

Yupp betul, passive income tu penting utk org lanjut usia.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
amylopectin replied at 10-11-2019 08:53 AM
setahun..bukan sebulan dpt 30k kak pyro

Oppss sorry. Betul, 30k setahun
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Antaranya cikgu le ni...

http://www.dailyexpress.com.my/n ... d-english-teachers/

Ramai nenek2 yang join program ni akak lehat.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080952s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list