Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3647
View
122
Reply

Mat Saleh Terbang Jauh Dari Athens, Mengidam Nasi Lemak

[Copy link]

Author: CARI-MAMS    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 9-11-2019 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 9-11-2019 12:31 AM
Sape je tak suke nasi lemak..sepet kat sini pun racist mcm mana still makan nasik lemak even wak ...

Masa kat scotland dulu kwn iols yg cina bgtau kat iols yg dia miss sgt2 nasi lemak kat mesia..craving betul dia kata
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Dlm byk2 nasi lemak xleh lawan nasi lemak kat ganu..bg iols la..guna beras siam sebutir2, sambal pakai ikan ayer..skrg pun ada yg guna sambal ikan bilis..tp nasiknya mmg sedap sgt..bertambah2 mkn..iola pandang sinia jw nasi lemak negeri lain..gituhh
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 05:59 AM | Show all posts
Edited by TOPwind at 10-11-2019 06:00 AM

ko dah kenapa ni?
yg media pun bengap reka cerita bodoh

agaknya dah lama takde berita kot

gilah tangjung PIAI banyak cerita disana

sepert janda mengidam pisang goreng PIAI



Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 05:20 PM | Show all posts
Iols tgh puasa ganti ni blh plak terbuka benang mknn
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 8-11-2019 08:10 PM
Basically, makanan kat Singapore mmg tak sedap. Very bland sama mcm org Singapore

Malay ...

Heppp kang ada yg meroyan post article singapore awarded best street food..
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 09:12 PM | Show all posts
pakis_hutan replied at 10-11-2019 05:52 PM
Heppp kang ada yg meroyan post article singapore awarded best street food..

nasiblahkan. makanan derang bland mcm rakyatnya juga. syok sendiri kata sedap
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 02:26 AM From the mobile phone | Show all posts
rosli_nurizzati replied at 9-11-2019 06:28 AM
chinese mmg minat nasi lemak.. slalu depa buat manis sikit sambal..tk tahan pedas kot.. kesian jir ...

Dia puji sedap mmg pedas mulut lepas mkn katanya..lupa pulak nk bagi petua makan yogurt kalau terlalu pedas..i guna serbuk kari babas je pun x tambah serbuk atau pes cili mcm yg org kita selalu buat
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 02:28 AM From the mobile phone | Show all posts
TuntungReturn replied at 9-11-2019 07:42 AM
nasi lemak cina x bleh lawan nasik lemak melayu . ni kawan aku sendiri bgktaw.

Betul..teknik memasak tu lain walau bahan hampir sama..kalau tgk kt youtube cina masak sambal asalkan masak cili tu dah siap..kalau melayu punya stail jenuh tgu 3-4 jam nk siap sekuali sambal
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 02:31 AM From the mobile phone | Show all posts
becir replied at 9-11-2019 09:52 AM
Auntie I Jual nasi lemak and dia akan buat sambal terung yg Manis X pedas sebab Chinese suka sgt.  ...

Sedapnya sambal terung..tp kalau side dish nasik lemak iols prefer paru, kerang, daging, ayam sama ada dibuat rendang atau sambal..kacang wajib ada..kalau ada kangkung celur lg best teringat nasi lemak zaman dulu2
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 02:35 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 9-11-2019 11:56 AM
Cina memang ramai turun temurun niaga nasik lemak. Tapi takda jual rendang or kari babi setakat ni ...

Iols mulanya xtau sampai la naik video ahso jual nasi lemak kt my fb..lauk punyala berderet mcm bufet hotel termasuk la rendang/kari babi..bila baca komen rupanya ramai customers yg pernah beli xpuashati sbb nasi lemak x sedap dan harga yahudi..then masing2 rekomen gerai nasi lemak acik melayu
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_jeangrey replied at 11-11-2019 02:35 AM
Iols mulanya xtau sampai la naik video ahso jual nasi lemak kt my fb..lauk punyala berderet mcm bu ...

Tempat aiol selalu frequent dolu, Cinanya tak jual rendang/kari babi. Barangkali juga karna pekerja deyol Indon Moslem so deyol tak jual. Ada juga aunty yang takat anak beranak ja handle stall nasi lemak, pon tak jual rendang/kari babi. Tapi hada luncheon meat (made from pork) goreng la.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 04:51 PM | Show all posts
Tappi nasi lemak dalam gambor tu tak menyelerakan...
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 04:52 PM | Show all posts
Tapi nasi lemak dalam gambor tu tak menyelerakan...
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 06:00 PM | Show all posts
cmf_jeangrey replied at 11-11-2019 02:26 AM
Dia puji sedap  mmg pedas mulut lepas mkn katanya..lupa pulak nk bagi petua makan yogurt kala ...

hahaha.. kesian kan siapa grow up makan makanan bland ja.. sekali kau, dpt nasi lemak, terangkat ke langit..
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 9-11-2019 11:58 AM
Nasik lemak nonya, boleh.

Di tanahair ini, paling terer buat nasik lemak, mihun siam, kuih muih ...

Baba nyonya tu kan org nya je cina tp amalkan hidup n adat melayu. Cina skrg mesti anti dgn baba nyonya ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 9-11-2019 09:31 PM
Dlm byk2 nasi lemak xleh lawan nasi lemak kat ganu..bg iols la..guna beras siam sebutir2, sambal pak ...

Adoi sedapnya. I almost forgot yg nasi lemak ganu. Yg pagi2 punya sekali dgn ikan ayer. Xdpt kat tempat lain
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 11-11-2019 06:37 PM
Baba nyonya tu kan org nya je cina tp amalkan hidup n adat melayu. Cina skrg mesti anti dgn baba n ...

Setau aiols, urang Baba Nonya memang tak berapa ngam dengan Cina. Deyol lagik suka kawan Melayu. Ni makcik akak yang claimed la since sheol dok Melaka sana.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
buragazz replied at 11-11-2019 04:51 PM
Tappi nasi lemak dalam gambor tu tak menyelerakan...

Memang sedeh. Tengok pon dah tau tak sedap. Apa barang nasik lemak sambal cair persis jus tembikai.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 11-11-2019 06:46 PM
Setau aiols, urang Baba Nonya memang tak berapa ngam dengan Cina. Deyol lagik suka kawan Melayu. N ...

Kalau xsilap keturunan baba nyoynya ni pon asal dri hang lipo kan? Kahwin dgn org melayu then adapt dgn melayu. Sedih pulak dah pupus baba nyonya
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 9-11-2019 09:31 PM
Dlm byk2 nasi lemak xleh lawan nasi lemak kat ganu..bg iols la..guna beras siam sebutir2, sambal pak ...

Ada poromer Ganu dolu komen, rehsianya letak halia masa masak nasik dan sambal.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.630337s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list