Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
280
View
17
Reply

Anda jenis kawan yg bagaimana?

[Copy link]

Author: adila39       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-11-2019 10:38 AM | Show all posts |Read mode
Edited by adila39 at 8-11-2019 02:41 AM

Salam and good day.

Nak bukak topik pasal jenis kawan

Dikalangan kawan kawan ada tak kawan kawan yang jenis mulut cakap lepas je...or dia je la betul, Ada jugak jenis kawan yang suka sampai menyampai yang lebih suka kawan sesama bertelagah..ada juga jenis kawan yang oppertunist..dia akan ngendeng kita jika ada kepentingan..ada jugak jenis kawan mcm chipsmore...kejap ada kejap xde. Ada juga jenis kawan yang kalau komen sesuatu mcm xsedar langit tinggi rendah sepertinya dia maksum terhindar dari sebarang kesilapan atau kesusahan, tapi dalam yg negatif ada juga jenis kawan yang cool je...dia very sensible dia x judgemental, memahami dan baik budi bahasa. Jenis kawan yang tak berkira dan jenis kawan yg mmg ikhlas berkawan.


I have a friend a very close one, tapi kami jauh sorang selatan sorang timur. But apa yang i tak pernah lupa...dia tolong cuci darah haid i yg stained kat baju masa sekolah. If its me i tak rasa i mampu buat sbb geli. So sejak tu i anggap dia antara kawan i yg paling genuine. Kami jumpa pun like 3 tahun sekali. Anak dia pun dah 3.

Ada jugak jenis kawan yg asyik komplen je...jenis ni kadang boleh lagi mendengar tp bila tiap hari ...angin juga..so ni kawan i tgh merajuk sbb i kata..ehhh xde benda positif ke nak share...komplen komplen..bosanla. hmmm feel guilty jugak tapi ah what can i say. U just have to say je la..and ni nnt i pujukla sb kawan pun dah berpuluh tahun tp surprisingly dia tetap suka komplen until now...haihs

Some cases ada jugak jenis kawan yang x pandai jaga hati kawan...dia je la betul kalau citer tu dia je la semua tau and betul and ada je cerita yg gah...semua gah je....jenis ni how nak handle? if its me i iyekan...biar je la dia feel good..but nak drag as bff mmg tidakla..and kadang apa dia ckp tu refleks pd diri dia jugak , so pitty jenis kawan ni..tanpa sedar dia reveal insecurity dia

Ada macam macam lagilah....

So, anda di kategori yg mana?





Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
alhamdulillah, kawan2 kata yg positif kurex ni kawan jenis yg baik
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 11:07 AM | Show all posts
aku jenis kawan utk berhibur je.. kalau kawan2 buat gathering aku takde, mcm tak meriah la..
tp skrg ni dah ade sorang caras job aku.. so aku ni mcm tak wujud dah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-11-2019 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 8-11-2019 02:58 AM
alhamdulillah, kawan2 kata yg positif kurex ni kawan jenis yg baik

agree.. sbb baca nama kurex je dah rasa nak semyum je... positive betul aura awak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-11-2019 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
awanysss replied at 8-11-2019 03:07 AM
aku jenis kawan utk berhibur je.. kalau kawan2 buat gathering aku takde, mcm tak meriah la..
tp skr ...

then kena step up performance la.. baru up balik nama
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Hi TT..i penah buat thread lebey kurang mcm ini

https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=889637

Tp acaner pun kan...i rasa dpt kawan2 yg baik & positip mcm kurex pun rezeki.. tiberrrr
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
I ni kawan akan cari bila ada masalah. Tempat luahan perasaan. Jadi kaunter pertanyaan. Kawan yg x rapat pun ada je call/whatsapp nak tanya pemdapat pasal masalah dia. Hal rumahtangga..anak..curang...bos..crush...luahan perasaan..cari kable , duit. Sampai suami pun gelak je bila ada org contact. Dia cakap " start dah kaunter pertanyaan".
Selalu lepas settle masalah, i pun senyap la. Kadang2 je follow up semula
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 12:21 PM | Show all posts
aku kawan yg cool
tak suka rapat sgt
jauh2 hai hai

tapi ada kawan lama masih  rajin tnya khbr
tapi aku je jenis malas nk rapat sgt
sebab aku bkan seorg kawan yg menyakiti malah kawan2 lama kenal aku bgimana
tu dh ckup dan mereka masih setia mennti aku reply mereka.

not here ah..dlm dunia nyata sna
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-11-2019 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
cahaya_emily replied at 8-11-2019 03:43 AM
Hi TT..i penah buat thread lebey kurang mcm ini

https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthr ...

oh ya ke... nnt kita tgk link tu..
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 01:09 PM | Show all posts
aku jenis yg suke ckp lepas..
tp happy go lucky..
klu dorg susah dtg cari aku aku xde mslh wlpn lame lost contact..tp depend la prob tu cmne..
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Lolalala replied at 8-11-2019 11:52 AM
I ni kawan akan cari bila ada masalah. Tempat luahan perasaan. Jadi kaunter pertanyaan. Kawan yg x r ...

Bestnya mesti u tau byk rahsia
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Pada i friendship ni perlukan investment..if u cant invest time,money,emotion...susah sikit la kawan nk lekat..kalau tak bernasib baik pulak akan dapat kwn yg amik kesempatan jer..whatever it is bersederhana aje la..gituhhhh..i suka kwn yg kelakar..happy jahhh
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Kawan2 i suka call or nak jumpa i if diorang ada problem. Tak kisah la personal or tak. Ada je yg call pagi2 buta, nangis2 sbb stress. I is ok je utk dengar prob2 diorang sbb sometimes manusia ni just nak ada orang yg sudi dengar cerita diorang tanpa perlu kita reply or judge.

I pernah berada dalam situasi takde siapa nak tolong i bila i stress/down plus i taknak risaukan family, so i banyak nangis masa doa lepas solat, minta dipermudahkan semua. Alhamdulillah, sikit demi sikit hilang tension tu. So i cuba utk ada dgn kawan2 time diorang ada problem. I pun takdela perfect or baik sangat tp kadang2 attention kita yg sikit tula yg boleh buat member kita happy and tenang
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Yorimimiko replied at 8-11-2019 03:10 PM
Kawan2 i suka call or nak jumpa i if diorang ada problem. Tak kisah la personal or tak. Ada je yg ca ...

Kita sama. Menjadi tempat org lain luah maslah...tapi kita sendiri x reti nak share masalah kita. Ending nangis sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
cahaya_emily replied at 8-11-2019 02:32 PM
Bestnya mesti u tau byk rahsia

Boleh tahan laaaa. Hahahaha kalau skandal ke apa ke, mesti TerTahu dulu tau. Jenuh nak buat tak tahu ni.
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 03:37 PM | Show all posts
dulu ramai kawan..sekarang yg betul2 sahabat ada 3 org je..kawan dari zaman matrikulasi..susah senang sama2..i ni jenis susah nak berkawan baik dgn org..tambah2 dah masuk middle age ni dia jadi lagi memilih..acah2 boleh baca pikiran org..boleh dijadikan kawan atau tak..haaa gitohhh
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Lolalala replied at 8-11-2019 03:33 PM
Kita sama. Menjadi tempat org lain luah maslah...tapi kita sendiri x reti nak share masalah kita.  ...

Hahah betull, susah nak share dgn orang, kalau nak share pun dgn orang tertentu je, tu pun kalau nak la. Sbb rasa entah2 dia nyampah nak dengar story kita ke kan. Kadang2 mmg pendam sampai ke sudah la jadinya.
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
masa kat sekolah..kat U ramai kawan..
macam2 jenis ada..i rasa that time i happy.

tapi bila makin berusia..mcm2 hal berlaku dalam kehidupan, i lebih selected dalam berkawan. kat ofis pon camtu. pernah hal yang terlalu personal tetiba someone hebahkan satu ofis tau. malu giler. sampai skrg tak tau kenapa dia nak hebahkan gitu sedangkan kita bkn rapat ngan dia..kita pon xde prob ngan dia.  from that time, i tutup ketat2 hal my personal..move on. so..bila dgn ofismate, i hanya akan berborak ttg kerja sahaja..no gossip or family matters.

sampai skrg..i hanya ada sorg bff yg tul rapat2. dan bbrapa bff yg biasa. yang lain kawan ada antara takde.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096249s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list