Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
445
View
40
Reply

Mee Calong Beserah dan sekitarnya

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-11-2019 04:14 PM | Show all posts |Read mode
hello sis, acik2 comel (acik kepam pun boleh), uncle2 @imransulaiman dan penunggu setia bod makan dan mereka yg kuat makan.


Korang pernah makan mee calong? tahu dop mcm mn rupe mee calong? m declaring it as official food of Beserah. It just a crystal clear sup. with noodle, vermicelli (bihung boh), koteow n anything similar campur dengan bebola ikan (bukan mcm jual kt supermarket tu ye, yg tu eiwww sgt) n kalau suke campur telur. oh so poach egg, yums. Rase mee calong ni sgt divine wpun rupenye sebegitu sahaja. sat2 lagi hakak letak gambar.


Jangan tanye la cara nak masak, hakak x reti. hakak makan kat kedai je ye noks2 semua, sambil mengadap pantai ditemani buah hati jantung pisang.


tapi resepi google hakak boleh bagi. ni hakak cilok dari blog sis ni. Dari Dapur Miza (moga Allahh merahmati beliau atas kesudian berkongsi resepi)


Resepi asli dari mak saya,


Bahan-bahan:1/2 kg ikan selayang/tamban/parang (diambil isi untuk buat fishball, tulangnya direbus dan diambil air-untuk buat kuah - **makin banyak tulang ikan tu, makin sedap bebola tapi kena teliti sikitla nak mengasingkan tulangnya. Saya syorkan guna ikan selayang sbb senang kerja)1/2 cawan ais kiub/tube
8 biji bawang merah-dihiris5 biji bawang putih-hiris2 batang kulit kayu manis3 biji bunga lawang3 biji bunga cengkih & 3 biji buah pelagadaun sup dan daun bawangtauhu putihtauhu goreng yang disumbat dengan isi ikantaupok fishcake/fishball ready made(kalo malas/tak sempat)mee kuning / mehun yang telah dicelur sambal lada merah



Cara-cara:
  • Mula-mula, siang dan ambil isi ikan. Kita perlu keluarkan semua tulang halus pada ikan. (pastikan tiada tulang pada isi tersebut nanti nak makan tercekik tulang dah spoil). Gaul bersama dengan sedikit garam & dan gula. Blend bersama ais. Buatkan bentuk bebola. Rebus ke dalam periuk yg berisi air mendidih.Masak sehingga bebola terapung tanda dah masak dan sedia diangkat.
  • Untuk membuat tauhu sumbat. Potong tauhu menjadi 2 bahagian. Sumbatkan lebihan isi ikan tadi ke dalam tauhu.
  • Tulang ikan tadi direbus ke dalam sedikit air. Masukkan ke dalam blend dengan sekali tekan. tapis untuk mendapatkan stok ikan.
  • Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, bawang merah, bawang putih sehingga naik bau. Masukkan stok ikan tadi, kemudian tambahkan beberapa cawan air. biarkan sehingga menggelegak.
  • Masukkan sup bunjut, tauhu yang telah disumbat dengan isi ikan & bebola ikan tadi ke dalam kuah. Tambahkan garam, lada sulah, stok ayam, daun sup. Perasakan.
  • Siap untuk dihidangkan bersama mee kuning yg telah siap direbus@ bihun. Taburkan daun bawang & daun sup ke atasnya. (Kalo suka boleh taruk bawang goreng)
  • Selamat mencuba.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2019 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni almost similar rupe paras dgn mee calong yg iols sll makan. mee calong.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2019 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Nanti iols sambung recommendation kedai2 mee calong yg best2. Nak sambung kerja. X baik ngulor lama2
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahaha adoi!

Uncle baru ni first time dengar nama mee calong ni

Sedap ke? Nampak macam bakso je
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 7-11-2019 04:18 PM
Nanti iols sambung recommendation kedai2 mee calong yg best2. Nak sambung kerja. X baik ngulor lama2

Sbg org kuantan..mmg biasala mee calong ni. Ada stengah kdi dia mls buat fishball tu..dia potong2 je kopok lekor masa hidang. Tp kuah dia mmg dr tulang ikan tu. Klu buat, biasa lps blend tu..tapis je.fisball pulak slalu ltk tpg ubi+jagung sket. Nnti nk try blend guna ais tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2019 04:40 PM | Show all posts
candybatik replied at 7-11-2019 04:32 PM
Sbg org kuantan..mmg biasala mee calong ni. Ada stengah kdi dia mls buat fishball tu..dia potong2  ...

awak suke makan kt kedai mana? cer rekemen. tq
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2019 04:41 PM | Show all posts
imransulaiman replied at 7-11-2019 04:27 PM
Hahaha adoi!

Uncle baru ni first time dengar nama mee calong ni

tu la, malas berjalan ke pantai timur. meh dtg sini, sdri makan, sdri byr. lain ok dr bakso. bakso sedap, mee calong pun sedap. selain popular di Kuantan, dikatakan mee calong berasal dr Terengganu.

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 05:01 PM | Show all posts
imransulaiman replied at 7-11-2019 04:27 PM
Hahaha adoi!

Uncle baru ni first time dengar nama mee calong ni

bakso dari daging, mee calong ni berbola dari ikan
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 05:09 PM From the mobile phone | Show all posts
kembar bakso ke
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2019 05:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 7-11-2019 05:09 PM
kembar bakso ke

Lain la rex. Meh la dtg Kuantan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 05:19 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 7-11-2019 05:17 PM
Lain la rex. Meh la dtg Kuantan.

dekat kuantan gerai mana ada jual?
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Bahan tumis dia mcm nk buat mee or bihun sup biasa eh cuma beza sbb letak stok ikan, bebola ikan n tauhu sumbat. Kalau mee rebus pantai timur ada bebola ikan je n kuah guna lada hitam. Somehow I rasa jenis2 mee ni semua resepi dia mix n match je, dh tukar nama lain
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
syaeyedan replied at 7-11-2019 05:01 PM
bakso dari daging, mee calong ni berbola dari ikan

Bakso tu maksudnya bebola

Bakso daging - bebola daging
Bakso ikan - bebola ikan

Demikianlah alkisah

Tapi uncle tiba-tiba teringin nak try mee calong ni..
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 7-11-2019 05:17 PM
Lain la rex. Meh la dtg Kuantan.

Kuantan je ke ada menu ni? Tempat lain takde ke? Hehe
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Mee Calong Tulang Beserah ok lah rasa dia.. yang dekat area sekolah memandu (lupa nama) tu, x best. I lagi suka makan dekat Serambi Teruntum punya. Tak ingat nama, tapi sebelah Sup Gear Box Key.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2019 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 7-11-2019 05:19 PM
dekat kuantan gerai mana ada jual?

Yg matest iols try, kt foodcourt utc Kuantan, nama gerai mee calong cikgu. Sedap sgt weh.
Another favorite is mee calong boat house Pantai Pelindung.

Kedai2 blm try.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2019 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
meisapoya replied at 7-11-2019 05:43 PM
Mee Calong Tulang Beserah ok lah rasa dia.. yang dekat area sekolah memandu (lupa nama) tu, x best.  ...

Wah tq. X pernah sampai lg ke serambi teruntum. Nak pegilah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2019 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
imransulaiman replied at 7-11-2019 05:40 PM
Kuantan je ke ada menu ni? Tempat lain takde ke? Hehe

Alamak, sll kt restoran berasaskan masakan pantai timur, ade. Tp sy x pernah jumpe kt KL
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 7-11-2019 06:52 PM
Wah tq. X pernah sampai lg ke serambi teruntum. Nak pegilah

Pergilah. Kabonya, hujung bulan ni mee champa yang femes dekat Kemaman tu nok bukok dekat Tahfiz Food Court Yayasan Pahang tu. Sekali harung boleh gi makan dua2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2019 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
meisapoya replied at 7-11-2019 07:37 PM
Pergilah. Kabonya, hujung bulan ni mee champa yang femes dekat Kemaman tu nok bukok dekat Tahfiz F ...

Mee champa koi x pernah dengar. N koi x tatau ade food court best kt YP tu. Esok anok koi dtg, nk mkn situlah. Dia ade kerja kt YP.

TQ wokmen for the info.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098778s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list