Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3384
View
117
Reply

[Tempatan] Gadis 15 tahun nak nikah cari ayah kandung

[Copy link]

Author: Boomibulat    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-11-2019 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Boomibulat at 6-11-2019 05:38 PM

Gadis cari bapa jadi wali nikah
Screenshot_2019-11-06-17-28-13-1.png

Zaid Salim
am@hmetro.com.my

KETIKA saya berusia dua tahun, ibu dan bapa bercerai menyebabkan sejak dari itu sehingga kini saya tidak pernah bertemu mereka, malah rupa mereka pun saya tidak tahu.

Bagaimanapun, saya berharap dapat bertemu mereka terutama bapa bagi untuk menjadi wali pernikahan saya nanti, kata Nur Aleya Shafira Zainal Abidin, 15.

Dia terpisah dengan ibu bapa kandungnya sejak lebih 10 tahun lalu mengharapkan dapat bertemu dua insan terbabit yang sangat dirinduinya.

Malah, Nur Aleya yang bakal diijabkabulkan dengan jejaka pilihannya bulan depan turut memerlukan kehadiran bapanya untuk menjadi wali bagi urusan perkahwinannya itu.

Saya diserahkan kepada nenek, Khalijah Abas, 67, yang tinggal di Bandar Baru Cheneh, Kemaman, selepas ibu dan bapa bercerai ketika saya berusia dua tahun.

Menurut nenek, ibu saya, Junaidah Abdullah yang ketika itu berusia 21 tahun berasal dari Sarawak dan kemungkinan pulang ke kampung halamannya selepas berpisah dengan bapa yang ketika itu berusia 27 tahun.

Nenek pun tidak tahu di mana bapa berada sekarang kerana nenek tidak menerima khabar berita selepas bapa menghilangkan diri, katanya yang kini tinggal di Kampung Chendor, Kuantan, Pahang.

Menurut Nur Aleya, sebelum ini dia pernah berusaha mencari bapanya, namun sukar untuk dikesan kerana tidak memiliki gambar lelaki terbabit.

Katanya, segala urusan perkahwinan di Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) diuruskan abang kepada bakal suami, Abd Aziz Ismail, 54, yang tinggal di Kampung Bandar Baru, Pulau Kambing, Kuala Terengganu.

Jika gagal mengesan ayah, pejabat agama akan melantik wali hakim untuk meneruskan pernikahan saya.

Permohonan wali hakim sudah dibuat, namun saya tetap berharap dapat bertemu kedua orang tua terutama bapa bagi menjadi wali pernikahan ini.

Orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung ayah boleh menghubungi saya di talian 01151712881 (Nur Aleya) atau Abd Aziz menerusi 016-9431174 , katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 6 November 2019 @ 4:11

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Wali = bidaah= sesat
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 05:48 PM | Show all posts
mudanya kau nak kawen dikkk...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 06:21 PM | Show all posts
bpa umur bakal suami tu..bakal abang ipar pun dh 54tahun
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 06:23 PM From the mobile phone | Show all posts
eh!! boleh ke kahwin umur 15 tahun? setau aku undang undang hanya benarkan kahwin pompuan umur 17 thn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2019 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 6-11-2019 06:23 PM
eh!! boleh ke kahwin umur 15 tahun? setau aku undang undang hanya benarkan kahwin pompuan umur 17 th ...

Blh tp kena dapatkan kebenaran mahkamah..klu dh gatal sgt mahkamah kasi je kawin.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 6-11-2019 06:27 PM
Blh tp kena dapatkan kebenaran mahkamah..klu dh gatal sgt mahkamah kasi je kawin.

Pas ni bacalah kisah2 forumner ketika mereka berumur 15 tahun hahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Pink_Purple replied at 6-11-2019 05:48 PM
mudanya kau nak kawen dikkk...

Rugiii kawin awaiii.. u tak explore dunia nii.. byk benda boleh buat dik dr kawin.. rugi rugi rugiii..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 06:36 PM | Show all posts
edisi hasanahhh atau TT tersalah taip umur budak tuh
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
tak pegi skolah ke nk kawin awal sgt?
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 06:41 PM | Show all posts
Gambar tu macam orang umur 35 tahun aje
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedihkan kalau terpisah mcm ni
My aunty terpisah dengan anak dia sejak kecil
Ada 3 orang anak dia

Tapi few years back
2 orang anak dia berusaha cari dia dengan pegi balai polis untuk minta alamat

Jumpa la

May aunty bukan xnak cari
Tapi my aunty trauma ... dia pernah kena kurung bagai dengan ex husband dia

Yang sorang lagi tu ... bila my aunty nak cari memang xde record
Sbb ayah dia bagi kat orang since bayi
Mungkin urus sekali surat melahirkan data2 bagai time tu gak

Sampai skrg tak jumpa anak yang last tu

Ex laki dia pun xnak bagi tau apa2 sampai skrg

Sedih tauuuu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2019 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Boomibulat at 7-11-2019 09:21 AM
msdummy.2018 replied at 6-11-2019 06:36 PM
edisi hasanahhh atau TT tersalah taip umur budak tuh


Betul lah umur beliau 15 thn=tingkatan 3

Bagaimanapun, saya berharap dapat bertemu mereka terutama bapa bagi untuk menjadi wali pernikahan saya nanti, kata Nur Aleya Shafira Zainal Abidin, 15.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Budak ni kawin awal sebab xde father figure kot
Moga jumpa la bapaknya, bkn utk jd wali, tp sebab dah lama xjmpa, kesian
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 6-11-2019 06:47 PM
Betul lah umur beliau 15 thn=tingkatan 1

Bagaimanapun, saya berharap dapat bertemu mereka ter ...

Tt jgn marah naaaa

Tingkatan 1 umur 13, tingkatan 3 umur  15...hihihihi
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Akan datang lebih banyak kisah macam ni. Anak tak tahu siapa mak siapa ayah. Hanya tinggal dengan atok atau mak cik atau jiran. Mak ayah lepas tangan. Bercerai terus hidup kembali macam orang bujang. Pindah negeri asal seolah olah macam tak ada anak kandung.

Aku tau beberapa kes. Bila pindah balik tempat asal, dengan isteri digantung tak bertali, si lelaki terus membina kehidupan baru. Kesian anak anak yang ditinggalkan. Tak tahu siapa ayah. Kejam. Ibu pulak sampai ke sudah tak boleh nak menikah (kalau menikah itu lebih menjamin kehidupan selesa) dengan lelaki lain. Nauzubillah hi min zalik moga terhindar dari dipertemukan dengan manusia sebegitu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
tak nampak mcm umur 15thn..
tu hah..dah berlipstik merah nyala..mancar2.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 08:33 PM | Show all posts
gambaq macam umo 35 jekk...

abg kepada bakal laki umo 54... so bakal laki umo bape??

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 08:53 PM | Show all posts
aku ingat bakal laki dia yg 54 tahun tu..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
At least dia ikut saluran betul nk kawin...
Smoga ketemu lh bapa nya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091556s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list