Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1476
View
87
Reply

[Pelbagai] Sudu dan tangan mana satu pilihan nak makan

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-11-2019 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Malu ka kalau pi hotel2 makan pakai tangan. Iols tak malu makan ja nanti cuci.
Screenshot_20191105_192820.jpg
Screenshot_20191105_192755.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 07:40 PM | Show all posts
Saya suka sudu garfu...malas nak basuh tangan...elak berbau...fefeeling mat salleh...larikkkkk

@Saras_Vathi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Pilih guna tangan. Rasa lebih mudah dan senang. Makan ayam goreng senang nak gigit2 semua, rugi makan ayam tak habis.. heheheh. Kalau makan sambal belacan guna sudu rasa kurang nikmat. Lepas makan kena cepat2 basuh tangan sebab tak suka biar lama jari jadi gatal2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
depends pd masa dan keadaan.. dan faktor menu jugak.. kdg2 nak cepat, dan lauk senang nak makan pakai sudu/garfu, sinki xde.. maka pilihan tentu la sudu/garfu.. tp kalo kat rumah kena makan guna tangan, baru terasa puas makan..

p/s: penah skali gi tapau makanan kat kedai ni, pakcik tu owner, dia tgh susun2 sudu dlm bekas.. tgh susun2 tu, satu sudu jatuh ke lantai (simen).. dia amik dan letak balik je dlm bekas sudu tu.. tetiap kali lalu kedai tu akan teringat kejadian tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmm. Prefer guna sudu. Sebab I selalu makan sorang2. Jadi nak elak rasa boring makan sorang2, selalunya I makan sambil buat kerja or tengok phone. So senang makan dengan sudu, sambil suap, sambil tengok phone, sambil buat kerja, tangan pun tak kotor. Tapi of course lagi best makan dengan tangan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Tgk menu..kalau menu mesia and ayam besar2,ala2 kampung,ada tulang bagai,aiolzs suka guna tgn..tp so far,guna sudu garfu je..sbb xde y memerlukn guna tgn..

Ikan pun fillet,ayam pun dah hiris kecik2..so,guna sudu garfu..kalau dessert,mcm kek ke,mkn ngn sudu tp setakat pastry,guna tgn jah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Makan guna tangan lah dia punya puas lain mcm, sudu garfu hanya sesuai untuk benda bersup dan bermee ja, abang ipar saya tak suka kalau saya makan pakai tangan everytime family kami attend majlis formal, saya tak pernah stay semeja dengan dia koserrrrrr

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Makan nasi lemak adalah wajib pakai tangan... feel the sambal yamiyami
Kalau makan nasi memang saya pakai tangan. Waima majlis kahwin kawan/cousin kat hotel ke dewan besar seri hendon pun saya pakai tangan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Tangan senang nak handle
Teringat zaman degree dulu member sindir pakai tangan kat restoran. Katanya kat restoran elok sikit pakailah sudu garfu taklah nampak kampung sangat. Tengk tempat katanya. Geleng kepala zaman budak-budak

Restoran aje pun. Bukan St.Regis

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols guna tgn. Puas. Pastu cepat . Kalau pakai sudu Garfu bising sikit. Kalau mkn yg berkuah, lps mkn nasi iols hirup kuah tu dgn sudu sampai habis.. western pun kalau mkn dgn tgn lg puas hati.(tapi mkn kt rumah la)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengok makan dan keadaan. Anyway semua still masuk mulut.

Masa sekolah makan nasi mee mihun dalam plastik. Tolak makanan masuk mulut mcm makan aiskrim malaysia

Pada aku takde takrifan glamer atau tidak. Poyo atau tidak. Ikut keselesaan masing2. Siapa nak makan pakai tangan di restoran mewah pun takde hal. Paying customer kan. Why not.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 09:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu kfc dia serving dgn sudu n garpu.. ingat lg kekecik... tang ting tung bunyi sudu garpu atas pinggan... xdenya.. basuh tangan makan dgn tangan. Kalau hotel ye la dgn sudu.. sb pakai lawa lawa xnak tangan bau

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau hotel atau restoran besar guna garpu sudu konon jaga imej dan malas nak cuci tangan. Apalagi kalau bau kuat macam kari. Makanan banyak jadi tak sayang kalau tak makan sampai licin. Kalau di rumah nyonyot sampai licin.
Tapi bekas boss akak mat saleh belanda selamba saja makan dengan tangan. Lepas tu kaki bodek pun ikut makan guna tangan juga. Huh!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada baca tips diet yg suggest mkn guna sudu so that kita tak mkn banyak sgt.. tapi i prefer makan guna tangan.. baru nikmat makan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Tgk tmpt.. Klo mkn kat luar mcm gerai, restoran, hotel pakai sudu.. Kdg tue na basoh tgn sabun cecair mcm lebi air dr sabun, lekat la bau belacan .. Tp pakai tgn ttp la yg plng best

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols makan kat kedai kakwok pun pakai sudu sebab malas nak basuh tangan Tau tau lah bekalan air kat sini macamana.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka guna sudu.....tgok makanan lah...kat rumah pun klu lauk ikan, mkn guna sudu, sbb klu guna tgn, selalu tercekik tulang.. tak tau pasai apa ....mgkin guna sudu lebih slow & berhati hati.....klu guna tgn, laju je mnyuap sbb lebih nikmat.....

Klu kat luar...memang sudu lah kecuali fast food....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Makan seorg diri.. Letak phone depan.. Sampai layan muvie.. Makan dgn tangan.. Nikmat dia lain. Kalau mee ka dan sewaktu dgnnya makan dgn sudu garpu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Tgk situasi.. kat rumah makan dengan tangan.cuma kat public places je makan pakai sudu garfu.

Bukan apa, lebih hygienic gitu kalau kat public place makan pakai sudu. Sebab ada  orang yg akan ewwww dia pakai tangan, so better jangan jadi perhatian dan pakailah sudu garfu.

Kalau kat rumah kena pakai tangan. Makan ayam goreng, ikan goreng, kopek kulit udang, nikmatnya pakai tangan..suap nasi panas fuhhhhh best pakai tangan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikut tempat makan.. warung / kedai biasa iols pakai tangan kepuasan nya disitu

Kalau kat hotel / majlis rasmi iols pakai sudu garfu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.118457s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list