Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
829
View
32
Reply

Tabung Pendidikan Anak-Anak , penting atau tidak?

[Copy link]

Author: Hasif_    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 6-11-2019 08:09 AM | Show all posts
penting ,
penting
penting
sekarang semua perlu duit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2019 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
sapeka replied at 5-11-2019 04:16 PM
yes betultanpa tindakan tiada maknanya

Bagi yg dh sedar, buat seawal mungkin, jangan tanguh-tanguh
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 5-11-2019 07:22 PM
Kiranya lebih 18 tahun senang la nak keluarkan eh....
Ingatkan kena tunjuk surat offet masuk U ke ...

Penama kena bawa ic penama je, Sarah.
Suami keluarkan anak2 punya pun jumlah yg nak pakai je. Selebihnya kita tunggu next level. In syaa Allah Mastes @PhD lagi banyak nak pakai. So kita continue the savings..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Donutfilling replied at 6-11-2019 07:50 AM
Good info kak
Tq

Harap membantu, Donut.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 01:15 PM | Show all posts

jadinya anak2 tak ambil apa2 loan ke kak leen?
banyak tu modal mak pak dia
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Donutfilling replied at 6-11-2019 01:15 PM
jadinya anak2 tak ambil apa2 loan ke kak leen?
banyak tu modal mak pak dia

Memang x ambil apa2 loan yg nombor dua  dan tiga ni, donut. Memang keluar duit poket sendiri. Yg sulung dulu je ada dpt loan MARA. Skrg gigih membayarnya walau loan 100K tp pembayaran semula hanya 14K @ 19K gitu. Dia bayar la sebulan RM100. Nasib baik beli motor time nak OJT pun x loan.. Gaji org baru2 kerja, dgn sewa, bil2 utiliti, makan, minyak motor pergi balik kampung lagi.. Tengok pun kasihan.. So, decided adik2nya x payah lah loan. In syaa Allah, sama2 save up dgn x berbelanja kat perkara2 yg x perlu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 01:39 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 6-11-2019 01:27 PM
Memang x ambil apa2 loan yg nombor dua  dan tiga ni, donut. Memang keluar duit poket sendiri. Yg s ...

lately dgr mmg ramai dah mampu nk support anak2 sendiri
tahniah kak leen
mmg berkorban habis ni utk anak2

zaman sy pun mudah. scholar je dr sek men sampai lah grad.
sekarang ni loan lah kalau yg tak mampooo
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Donutfilling replied at 6-11-2019 01:39 PM
lately dgr mmg ramai dah mampu nk support anak2 sendiri
tahniah kak leen
mmg berkorban h ...

Ada dua benda yg kami x pernah berkira utk anak2. Belajar(termasuk semua buku & keperluan lain2) & makan.
Lagipun anak2 berdua ni di IPTA. Yuran x selebat abangnya dulu di kolej swasta. Cuma living expenses tu (x termasuk makan) macam banyak juga..
Anak2 akak memang aim utk dapatkan scholarship. Mcm2 scholarships dia tengok dan apply walau ada limit gaji parents. JPA pun pernah apply last sem. Tapi x dpt interview pun. Mungkin pointer dia x setanding dgn pointer calon2 lain kot.. This sem katanya nak push up pointer & kurangkan aktiviti kolej..
Kena gagah menyimpan.. Sebab kami kalau boleh x nak anak2 berhutang. Selagi boleh...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 02:16 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 6-11-2019 01:27 PM
Memang x ambil apa2 loan yg nombor dua  dan tiga ni, donut. Memang keluar duit poket sendiri. Yg s ...

Bagus kak-leen, mmg parent yg titik berat kan soal kebajikan anak2. Saya pun tengah buat selagi bekerja ni boleh la menyimpan untuk anak2 yg masih kecil.






Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 02:22 PM From the mobile phone | Show all posts
MFR_IN replied at 6-11-2019 02:16 PM
Bagus kak-leen, mmg parent yg titik berat kan soal kebajikan anak2. Saya pun tengah buat selagi be ...

Nak tinggalkan harta dan duit juta2, xde.. Akak ni manager segala manager tapi  xde gaji. Ada elaun dan beberapa benefit sampingan  tiap2 bulan dqri suami. So, memang kena gagah. Pelajaran je yg akak dan suami mampu tinggalkan. Anak empat org. So, kita bagitau siang2 kemampuan kita.. In return, akak suruh cemerlang dan jadi anak yg baik serta hargai & bersyukur apa yg diaorg ada sekarang. Nak tiap2 3 bulan sekali dpt pi holiday overseas, you have to work it out. Skrg time akak dgn abah je kalau kami nak holiday jauh2.. Setakat gi Sabah Sarawak tu boleh la gagah lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 06:57 PM | Show all posts
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Penting tu menabung tak kiralah utk anak2 ke utk apa.  Suami akak mmg simpan duit utk budak2 ni belajar.   Dgn syarat, hidup secara bersederhana.  Agak2 nak tambah harta yg besar2 tu, bila ingatkan anak2 nak belajar mmg tak jadi beli la.  Alhamdulillah.  Kita merancang, Allah menentukan.  Yg penting kita mesti usaha dan bersedia.
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 6-11-2019 12:52 PM
Penama kena bawa ic penama je, Sarah.
Suami keluarkan anak2 punya pun jumlah yg nak pakai je. Se ...

Okay kak....
Thanks for the info.
Tahun depan anak nak SPM..
Tetiba panik ...
Hihi
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 8-11-2019 09:25 AM
Okay kak....
Thanks for the info.
Tahun depan anak nak SPM..

Tolak campur walau anak masuk IPTA memang habis 10K jua.. nasib baik tolak 3K dari duit SSPN. Tu termasuk la semua keperluan dia dari pakaian dalam sampai la ke kasut getah utk pergi ladang.. Tp ikut budget kita dan kebiasaan kita berbelanja utk anak2 sebenarnya.. Lepas tu semester2 seterusnya dah kurang dah.. Cuma bulanan sediakan duit makan, duit Grab, duit buku2 & notes, duit aktiviti dan lain. Kalau anak bawa kenderaan, kena sediakan tambahan duit minyak.
In syaa Allah Sarah.. Jgn panic2 k.. Doa banyak2 supaya dimurahkan rezeki dan dicukupkan kemudahan dan keperluan anak2 .
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.070497s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list