Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
1252
View
69
Reply

NIKAH di Thailand,macamana prosedur utk pendaftaran di Pej Agama Msia,sukar atau bagaimana?

[Copy link]

Author: MisXoXo    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-11-2019 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Baru baru ni ,sahabatku selamat bernikah di Thailand.Prosedur mudah selain keluarga sebelah perempuan restu dan berwakilkan adik lelaki sebagai wakil wali.Cuma belah lelaki kekangan hingga terpaksa ( terpaksa ke) disana ialah isteti xnk bermadu dn syaratnya lepaskan atau ceraikan isteri pertama.Lelaki dan isteri tiada anak dan hubungan terlarang ni pun selama ni xpernh pun isteri smpai serang2.baik isteri pertama ni.3 tahun masih serumah dan sekatil tp tiada hubungan batin dgn isteri.makanya suami terpaksa nikah setelah mengelak2 byk kali.krn gf dh termengandung.xkan nk gugur setelah dh beberapa kali siri gugur.jadi mereka cuba nk tutup seketat ketatnya dh nikah tp kena cepat dftarkan nikah utk urusan surat beranak anak nanti.jadi dh google byk info cuma kalau ada rakan2 forumer yg dpt sama2 share pengalaman ( kalau adalah) .. terima kasih diucapkan bagi pihak sahabat ku.
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 04:40 PM | Show all posts
tahniahla dapat baby...
pegi je la daftar kat pej agama dan bayar denda sebab nikah diluar negara tanpa kebenaran ...
abih cerita
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 04:41 PM | Show all posts
aku pelik, kenapa lelaki tu taknak ceraikan 1st wife dia?...mesti wife dia kaya
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
cerai jela first wife tu dulu baru kawen
ni mesti pempuan atau keluarga pempuan tu kaya raya

ikot pengalaman meols. pegi pejabat agama isi borang nanti ada siasatan. surat siasatan tu bawak pegi mahkamah syariah. meols dulu sebab dua2 bujang so mahkamah rendah je. kalo poligami pergi mahkamah tinggi.
isi borang, lampirkan sijil nikah dgn pengesahan kedutaan, dgn keputusan siasatan pejabat agama.
nanti dapat tarikh bicara.
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi ai, kesian first wife.... Lepaskanlah Cara baik, lagipun dah 3 tahun tak berhubungan .... Kesian....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2019 05:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Yes gaiss..sbb i kenal first wife lah..kasihan sgt.baik gile ..xda kes serang2 dn blh ja join aktiviti laki dgn gf .gf dgn laki dia same working place.kdg laki nk berenang dn nk berlatih dgn gf..pernh isteri teman.i yg ada sama mcm nk pengsannn dn stress.gf tu kwn dr study.
Masalahnya laki xnk ceraikan.wife dh bgtau..dia ok ja sbb dh biasa,sblm ni bwk pompuan pi umah kot etc etc..laki jns diam ja..bkn  guna duit pun.so wife dh ckp xpe..ceraikan dia..tp tulah..laki derkk dn pilih diam xnk buat apa2.kasihan mmg kasihan
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 05:10 PM | Show all posts
titi ni isteri yg nikah di siam ker..

tnya jeee
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2019 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
joy_ah replied at 4-11-2019 04:49 PM
cerai jela first wife tu dulu baru kawen
ni mesti pempuan atau keluarga pempuan tu kaya raya


Xda lah kaya..keluarga biasa shj.cuma jns bkn boros..apa2 blnja dgn laki ajalah jd saving semua ada..umah ada,kuarters duduk ni pun nama dia..now i sbg kwn..laki tu nk kawin i dh lega..sian jg kt kwn sbb dia syg gile laki ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 05:17 PM From the mobile phone | Show all posts
MisXoXo replied at 4-11-2019 05:11 PM
Xda lah kaya..keluarga biasa shj.cuma jns bkn boros..apa2 blnja dgn laki ajalah jd saving semua ad ...

panjang citenye nanti nampak gayanya first wife mmg takde rasa apa2 pada laki

i rasa mmg first wife akan tuntut cerai.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2019 05:19 PM From the mobile phone | Show all posts
kiyudi replied at 4-11-2019 05:10 PM
titi ni isteri yg nikah di siam ker..

tnya jeee

Bukan bukan..saya kawan pd yg nikah di Siam..sy ikut sama teman durang g nikah..sy xsampai hati nk tgk kwn sy mcm ni..laki tu nk nikah dh syukur dah..lama kot dia dolak dalik.bgtau selagi bini xsetuju dia xmau nikah..tp main nak..i sedih jgklah ..kan kwn sndiri..serius..bukan sy.. sy bujang lg.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2019 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
joy_ah replied at 4-11-2019 05:17 PM
panjang citenye nanti nampak gayanya first wife mmg takde rasa apa2 pada laki

i rasa mmg first  ...

Indeed..tp akan buat dlm cara paling bermaruah..dia nk hntr surat tuntutan cerai aja .xnklah gaduh2..dia dh immune juga.sy ni tersepit..dedua sy kenal..durang jg yg kenalkan..tp xlah smpai jd batu api.doa ajalah yg baik2
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 05:23 PM | Show all posts
dh selamat nikah tu kena daftar nikah di pej agama malaysia...kena denda kot gituh lah

semoga di mudah kan urusan korang yea...

Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts

Setahu Saya kena daftar pejabat agama,  dokumen sijil nikah kena ada,  kalau tempat nikah tu tak diiktiraf,  kena nikah lagi kat malaysia (kalau tak silap ye).  Dan ada denda kena bayar,  sebab nikah luar negara tanpa kebenaran mahkamah.  Lagi baik sebenarnya tanya pej agama terus.

Kenapa susah2 kawin kat thailand? Kalau kat malaysia, mahkamah ada hak ke tak luluskan permohonan kebenaran berkahwin? Tanya sebab memang tak faham, sebab setahu saya nak poligami,  tak perlu izin isteri.

Sayangnya nasi dah jadi bubur,  sepatutnya dorng nikah je dulu kat thailand sebelum termengandung.  Bila dah mengandung, bersalin lagi,  lagi rumit urusan.

Sijil lahir anak tu pun sama ada leceh sikit nak urus. Daftar je dulu sijil klhiran anak. Tu pun si ayah kena pergi pesuruh jaya sumpah.  Tak libat mahkamah syariah.  Kena tanya pej pendaftrn tanya prosedur. Baby ni lahir bila/berapa bulan lepas mak ayah nikah?



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2019 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Sbnrnya kwn sy aka gf dia baru ni ada cubaan nk suruh laki dia ni buat permohonan poligami..gf dh isi siap2 borang,konon nk guna alamat rumah sewalah..tp laki tu kantoikan sndiri..letk dlm beg..bini nmpaklah..dia diam ajalah..cuma dia g pej agama tu dn mnta date dendiam.tiba masa date tu laki dia pegi..dia pn pegi maka jmpa kt sana..dia xmarah pn.dedua jmpa kt bilik pegawai tu tp wife dh siapkan afidafit dia in case nk guna.pegawai tu tnya etc dn dia on xmarah kalau suami dia nk teruskan permohonan poligami..tp laki tu batalkan..xnk teruskan..adoii..apalahh..padahal dh blh aja kan..xtau napa dia xnak...bini once dia tersukan..dia nk minta cerai teruslah.sbb apa tgu lg kan.gado2 xguna.so xjadi..gerammm ja gf dgn laki ni smpailah ngandung ni..dia suruh gygur jg tp gf dia dh xmahu.ttp nk teruskan sbb byk.kali dh.alhamdulillah jg..at least sbb tu nikah jg kan.so far xdak adengan tarik2 rambut etc..gf ogl syg kt kali dpn bini ..bini sabarkan aja...mana i xsebak kan
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Yikesss

Kejiiiii
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya tak ada la pengalaman betul2.

Kes 1 kawin luar negara tanpa kebenaran mahkamah/pejabat agama.  Kes 2, anak lahir luar nikah/tak cukup bulan lepas nikah.

Kes 1 dan 2 kalau tak silap saya ada kaitan.  Sebab kolig saya pernah kawin thai sbb tak de restu mak ayah. Kemudian dia tak daftar dalam setahun atau dua tahun.  Dalam tahun2 tu,  dia tak ada bby, alasan: takut SB anak jadi tak sah taraf sebab tak daftar kat pej agama lagi. Lepas habis semua urusan daftar nikah kat pej agama baru dia ada bby.

Masalah kawan tt ni rumit sikit jika katanya nak Daftar SB anak lepas habis urusan  daftar nikah.  Sebab jika kat pendaftaran, dorng kira tarkh nikah kurang 6bulan bby lahir,  ada kemungkinan besar Nama ayah tetap abdullah,  dan maklumat bapa pun akan jadi -tiada maklumat-.

Jadi sebaiknya kena urus juga kat pej pndftrn dulu,  tnya prosedur mcmna.
1)Jika dorng kata boleh masuk nama ayah,  tapi perlu urus pendftrn nikah,  maka kena la pergi jab agama dulu.
2)jika komfom tak boleh masuk nama ayah,  atau hanya perlu angkat sumpah kat pesuruh jaya sumpah,  maka dftr je la sijil kelhrn anak tu dulu. Sebab urusan ni kurang rumit berbanding nak berurusan dgn pej agama.  











Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Pandai kawen pandai2 lah tanggung sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 06:13 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 4-11-2019 04:41 PM
aku pelik, kenapa lelaki tu taknak ceraikan 1st wife dia?...mesti wife dia kaya

Biasanya lelaki takkan cerai bini
Tapi akan suruh gf tunggu
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Ya Allah. ..kesiannya first wife. ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2019 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 4-11-2019 05:53 PM
Saya tak ada la pengalaman betul2.

Kes 1 kawin luar negara tanpa kebenaran mahkamah/pejabat agam ...

Ya Allah..complicatednya..dia ingt dftar terus jd baby masih baru blhlah dftar nnti lepas lahir thn dpn katanya.sbb ni dia baru sebulan mcm tu..i mmg apa2 xnk dia gugurkan dh..hazab tgk muka dia lps prosedur tu..i yg xleh tdo pk sadisnya bby tu kena buang..so mana mampu I nk tlg lah.bab wife lelaki tu..i tahu selama ni dia dh cukup hadapi perangai laki dia .biarlah dia hdp sorang  dia dh dijandakan lama dulu lagi .apa guna sana katil sama rumah tp hdp sndiri2.laki kuo pg balik lewat ptg masuk bilik tgk movie dn zzzzz...itu shj...so xpelah akk tu hdp sndiri..dia dh sgt kuat skrg.bg lah laki ni kt kwn i .mana tahu itulah jodoh terbaik mereka kan..sobss sobss
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100396s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list