Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
277
View
18
Reply

APA PUNCA WATER PUMP BOCOR

[Copy link]

Author: awanysss       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-11-2019 10:38 AM | Show all posts |Read mode
salam sy nak tny..
last week kereta lama sy (kancil) bunyi air mendidih kat reserved tank tu, tp temperature tak naik.. pastu sy hantar bengkel and org tu kata radiator filter sy sumbat.. so dia repair yg sumbat tu and coolant..

pastu semalam (lepas 3 hari servis), sy check reserved tank tu takde air lgsg, dlm radiator pun takde air.. bila sy tuang air, air tu keluar balik ikut bawah kereta, jd warna merah/pink gitu (akak sy kata tu air coolant).. tadi drive kereta tu temperature naik..

sy pergi balik kedai tu, dia kata water pump pulak rosak and dia nak repair tu and topup semula air coolant tu.. last week kena 150, ni kena 180..

sy rasa mcm salah dia yg repair tu.. ada sesape yg tahu tak kenapa water pump boleh bocor tetiba?


Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Semalam kete i pun tempature naik..skrg tersadai tepi jln x blh start dah..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Dik... Pomen pun mcm Doktor...kena diagnosis masalah kerosakan kereta.
Dalam kes adik..bukan bermakna pomen tu tak bagus...cuma masalah radiator tu memang berangkai. Atas nasib, mungkin nasib baik lepas repair kali pertama masalah selesai....tapi dalam kes ni...masalah radiator tu merebak ke part lain pulak. Masalah wear and tear ni memang tak boleh cakap.

Kalao adik pergi ke workshop lain pun...jika dibaiki oleh pomen lain dan masalah selesai...tu tak bermakna pomen tu bagus...pomen baru tu hanya menyelesaikan masalah berangkai yg telah diselesaikan bahagian pertama oleh pomen yg lama.
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 02:28 PM | Show all posts
water pump ni termasuk dlm kategori part wear n tear, bukan permanent part yg tak boleh rosak, sebenarnya air mendidih dlm reserve tank tu indicator menunjukkan water pump dah tak function, sepatutnya tukar sekali masa hantar kete mula2 aritu....
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 02:30 PM | Show all posts
Boomibulat replied at 4-11-2019 11:03 AM
Semalam kete i pun tempature naik..skrg tersadai tepi jln x blh start dah..

kalau dah smpai tahap tak boleh start tu dah kira berat, mungkin head dah bengkok kena buat top overhaul
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 4-11-2019 02:30 PM
kalau dah smpai tahap tak boleh start tu dah kira berat, mungkin head dah bengkok kena buat top ov ...

Alamak..kejadian ni mlm semalam.pg td subuh2 isi air..dlm pkl 8 blh bwk lg dlm 2 km gitu..pastu skrg dh x blh start. Blk kje  nk pgi tgk semula..mcm nk duit lg je tu..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 02:39 PM | Show all posts
Boomibulat replied at 4-11-2019 02:34 PM
Alamak..kejadian ni mlm semalam.pg td subuh2 isi air..dlm pkl 8 blh bwk lg dlm 2 km gitu..pastu sk ...

masa isi air tu, byk tak isi?  
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 02:47 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 4-11-2019 02:39 PM
masa isi air tu, byk tak isi?

Penuh...     
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 03:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Cam kereta spectra saya dulu kena sebab masalah radiator tu reputz
Faktor usia
Repair kat sini kat situ lak bocor
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2019 03:53 PM | Show all posts
zulka replied at 4-11-2019 02:28 PM
water pump ni termasuk dlm kategori part wear n tear, bukan permanent part yg tak boleh rosak, seben ...

ohh ye ke.. masa hantar kat workshop tu dah cerita dah semua pasal mendidih tu semua.. sy suruh dia repair apa yg perlu repair.. dia pun terlepas pandang kot..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2019 03:53 PM | Show all posts
PristineOne replied at 4-11-2019 11:37 AM
Dik... Pomen pun mcm Doktor...kena diagnosis masalah kerosakan kereta.
Dalam kes adik..bukan berma ...

ohh camtu... tp tu laa.. kena byr 2 kali upah dia.. kalau hari tu buat semua sekali kan senang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2019 03:55 PM | Show all posts
VespaSilbe replied at 4-11-2019 03:20 PM
Cam kereta spectra saya dulu kena sebab masalah radiator tu reputz
Faktor usia
Repair kat sini kat ...

sy masa pegi workshop tu suruh tukar radiator terus, tp org tu kata radiator kereta sy tu baru lg, takyah tukar.. baru happy sbb igt dpt jimat duit, sekali masalah lain pulak timbul
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2019 03:55 PM | Show all posts
Boomibulat replied at 4-11-2019 11:03 AM
Semalam kete i pun tempature naik..skrg tersadai tepi jln x blh start dah..

dah tu u g keje cane? ke ade kete lain..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
awanysss replied at 4-11-2019 03:55 PM
dah tu u g keje cane? ke ade kete lain..

Naik moto..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 04:31 PM | Show all posts

maksud sy, berapa byk kuantiti air yg dimasukkan...1 botol? ke lebih...kalau byk, maknanya dah lama bocor....
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 4-11-2019 04:31 PM
maksud sy, berapa byk kuantiti air yg dimasukkan...1 botol? ke lebih...kalau byk, maknanya dah lam ...

Ada la sebotol..masalah dia penutup tu selalu tercabut dari tangki..mcm longgar gitu.dulu rajin cek skrg asik lupa je..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 04:54 PM | Show all posts
Boomibulat replied at 4-11-2019 04:41 PM
Ada la sebotol..masalah dia penutup tu selalu tercabut dari tangki..mcm longgar gitu.dulu rajin ce ...

so dah tau dah punca dia, penutup longgar..
penutup tu memang tak boleh longgar...
dan utk pengetahuan penutup tu harga dia belas2 je...
disebabkan penutup rosak je, dah kena ribu2
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 4-11-2019 04:54 PM
so dah tau dah punca dia, penutup longgar..
penutup tu memang tak boleh longgar...
dan utk penge ...

Tu la kan ambk mudah sgt..btw kete viva tu org punya..i bawak je kdg2
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Bertabahlah cik Boomie..  
Iols paham sgt masalah doit time tak de lagi nak kena keluar
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088341s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list