Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
782
View
22
Reply

Minta Pendapat

[Copy link]

Author: az4620       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-10-2019 02:54 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum....
Lama aku x bersua dlm forum cari. Last aktif thn 2015 tu pun sbb budak it block page ni kat pc aku hahhha time free aku slalu layan. So ceritanya aku dah jd single mum. Ank dah 4 membesar dgn jayanya...Dl ada aku cerita pasai keta aku hehhe keta lama tu aku dah jual sbb enjin dia dah melingkup. Skang ni aku keja sorg n si pak depa lnsung x bg sekepiang nafkah pun utk ank2 aku. Alhamdulilah berkat aku sabaq n kerja keras segala hutang dgn bank aku dah lunaskan..sblm ni nama black list. Ank2 aku slalu kata bila mama nak beli keta baru? payah la asyik pinjam keta pak menakan depa aka abg kndung aku.

Ok frens...apa patut aku beli keta baru atau second? Ank ada 4 org semua lelaki..Keta apa yg sesuai? aku budget monthly 400below payment..keta lama proton n aku serik jgak sbb aku pndai naik sj. So lps ni mmg kena beringat la segala minyak enjin dll...klu second agak2 mcm mana? aku lg bleh save budget or lg melingkup sbb tau naik ja hahahha..klu keta baru 9tahun kena hadap byaq. 5thn waranti..please guys help me

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 04:48 AM From the mobile phone | Show all posts


enjin hitam.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 05:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Kete baru. Kete second byk nk jaga. Yela sbb dah lama kn. Kete baru ok sikit..x semestinya 9 tahun..nt after few years blh pendekkan
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 05:20 AM | Show all posts
kereta proton lama tu apa?duduk area mana? nanti kaka cuba recommendkan bengkel yang ok. belajar benda basic boleh?


check minyak hitam? temperature? battery kong? charge battery? isi air wiper? youtube semua ada. kita sebagai perempuan benda basic ni perlu tahu serba sikit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 07:10 AM | Show all posts
kalau banyak cash ambil kereta second kalau kurang cash loan, suggestion kaka untuk selesa ambil persona baru. sebab seat belakang luas juga . selesa


rating kaka :

comfort - 4/5
practical - 5/5
NVH - 3/5 ( road noise dengar tp tak de lah teruk sangat)
fuel consumption-  entahlah nak
boot space - 5/5 ( boleh muat kaka vokuru )

Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 07:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Kete baru yg within budget or almost new used car...pls view the car with some expert cam mechanic....check engine, bekas accident etc....if used car, suh service or tukar tayar whatever necessary perlu before sign agreement
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 07:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku lagi suka kalau kereta baru. At least 9 tahun tu aku tak pening kereta nak rosak ke apa yang penting jaga timing service betul2.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Kereta baru

Amik myvi
Sebab myvi lagi best
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 08:08 AM | Show all posts

myvi kereta tiada bontot , kurex xsuka. cari cm persona ok spacious
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 08:11 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 31-10-2019 08:08 AM
myvi kereta tiada bontot , kurex xsuka. cari cm persona ok spacious

Iols ok je yang xde montot

Asalkan teksar
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Kereta baru.. Iriz
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Kena kereta yg teguh juga nak bawa 4 hero, termasuk ko dah 5 orang. So cari kereta yg muat 5 org, dgn brg2 lagi. Suggestion sedan la dan new car, ada jah bajet around 400, tapi proton la. Kalau used car beli yg milage rendah dan elok, tu kena survey banyak lagi
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 09:03 AM | Show all posts
kereta baru jek la.. tak pening2 nak jaga.. saga baru molek elok ja..

tp nk taw gak.. anak2 bujang awak tu semuanya size mcmne.. kalau semua XS.. boleh jek bawak naik saga baru tu..
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
yup setuju.. keta baru ja. kurg penyakit
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 09:29 AM | Show all posts
kereta baru la sis.. bezza pun tgk mcm okay.. akak opis i drive bezza dia kata best.. minyk pun okay..
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 11:28 AM | Show all posts
beli keta baru la, leceh la sekenhen nk kena hadap pomen plak

axia baru mcm best je, bayar DP sikit, bulan2 x la sakit sgt
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 01:43 PM | Show all posts
Kalau nak bawah <400 loan sebulan, kena la pakai Perodua Bezza 1.0 Gxtra Auto, tuh je yg ko mampu, tapi pastikan bayar 10% down payment tuh.

Since ko nih bukan org yg pekena sangat bab keter, avoid beli second hand, mampos ko nak bayar kalau ada yg rosak.

Prinsip aku mmg aku xkan beli kereta 2nd hand, always new car with warranty.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Kereta baru. Nak long journey pun takde nak susah hati rosak ke breakdown kat mana2. Anak ramaikan..cuba survey exora stau avanza.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 02:52 PM | Show all posts
Edited by MFR_IN at 31-10-2019 02:54 PM

saga baru pun not bad.

https://buyprotoncars.com/new-saga-mc-2019

i suggest beli kereta baru, kalau kereta second kena pndai cari. kalau tak tak pasal2 tiap2 bulan kena repair bagai.
edited  lagi stau beli kereta ada bonet sebb anak ramai kan? nnti balik kg ada tak muat barang.


Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
U kena ambik kereta baru. So no worries about car breakdown. Sbb anak 4, I cadangkan perodua Aruz. X Da bergaduh tempat duduk
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094078s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list