Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1963
View
61
Reply

i need money!!

[Copy link]

Author: MAYALOVE       Show all posts   Read mode

Post time 6-11-2019 03:07 PM | Show all posts
aku takde advice utk financial probs ni

yg aku boleh advice is
ELAKKAN CETI HARAM @ HALAL SEKALI PUN

serious dik hari2 aku jumpa mangsa keldai akaun
pinjam dgn ceti, ceti pegang kad, masuk gaji ceti keluar kan duit & tolak hutang siap
baki tu baru dia bagi ko
the best part is, dalam masa yg sama ceti tu scam org guna akaun peminjam
bila jd kes polis, peminjam la menjawab
lagi haru bila kena tuduh kt court
sudah jatuh ditimpa tanggaaa

sekian

ingat ye dik
susah macam mana sekali pun, JAUHI CETI HARAM @ HALAL!
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 03:35 PM | Show all posts
semak balik listing...cut cost mana yg perlu..mane nak cekau 4k dlm 60 hari...? semoga dipermudahkan urusan dan ada keajaiban berlaku...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Patutnya buat nikah and kenduri doa selamat pun dah ok sebab kekangan bajet. Pas kawen nk pakai byk duit tau. Keje rm1200 tu position admin ke?
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Moga dipermudahkan..

Ambil pengajaran untuk adik2 nanti.. Sblm berhajat nak kahwin, pastikan tahu kemampuan diri sendiri utk majlis. Dlm budget jgn harap sangat pd duit hantarannya  sebab kalau boleh duit hantaran tu ialah utk tambah2 kegunaan kita selepas kahwin dan simpan sikit utk tabungan diri sendiri. Jgn expect gunakan ia utk majlis. Tu kalau boleh, la.. Akak memang galakkan sangat2 buat gitu. Sebab utk majlis mesti akan sedikit sebabyak terlajak kosnya nanti. Sama mcm bila kita nak buat rumah juga.. Budgetnya 200K + 10@20%.. Itu yg kita kena sediakan..



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 12:32 PM | Show all posts
MAYALOVE replied at 31-10-2019 02:32 PM
ikut kiraan saya sepatutnya dah cukup, tapi short sebab ada guna untuk 'family'

nape la masa ni jugak TT nak kena tolong hal 'family'?  'family' lain takde buah fikiran ke?

mcm hangin pulak aku baca.. sorry

Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 03:06 PM From the mobile phone | Show all posts
MAYALOVE replied at 31-10-2019 02:18 PM
terima kasih atas cadangannya.

saya ada adik2 tapi semua belajar lagi.

Maya, ko biar betul dah bayar dekat 10 ribu lebih. Makna nya ko berduit la. Gaji aku lagi banyak dari kau, kenduri aku bapak tanggung. Itu pun buat majlis nikah, dan makan-makan unt 400 org jemputan. Sume cost dalam RM6000 je. Include pelamin, catering, khemah. Xde photoshoot. Xde kenduri bersanding.

Sebenarnya duit 4k tu ko buat apa? Boleh explain lebih jelas ko tolong family unt apa?
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
monalisa7 replied at 6-11-2019 02:30 PM
Mintak advance duit hantaran tu.....mesti lebih 4k kan...

I guess duit hantaran dia dah guna unt bayar kos kenduri belah dia.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Banyak tu perlu sampai 4k.. Sebab anak sulung ke kena buat kenduri meriah besar gini? Adui.. Itu lah parents kalau tak mampu tak payah la nak hasut anak buat besar2.. Menyusahkan semua orang aje lah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2019 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
hai saya dah mintak advance kat boss dpt 1k je..  Tolong saya sy janji sy byr
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
MAYALOVE replied at 16-11-2019 10:19 PM
hai saya dah mintak advance kat boss dpt 1k je..  Tolong saya sy janji sy byr

Mintak tolong kat bakal suami lebih afdhal sis.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 11:29 AM | Show all posts
buat service blow job...satu job charge rm100
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
MAYALOVE replied at 31-10-2019 02:18 PM
terima kasih atas cadangannya.

saya ada adik2 tapi semua belajar lagi.

Tak payah beli lah goodies kalau belum
So kurang dah short tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
KLau nk pajak barang kemas pegi lah koperasi atau Bank mcm Bank rakyat atau agrobank
Jangan lh pergi kat cina punya tu
Dosa riba
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2019 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Goodies tak payah lah.
Dah jemput orang takkan nak tarik balik jemputan.
Potong je kos makeup
Potong kos photog
Potong kos pelamin
Katering tu kurangkan menu
Apa lagi ko boleh kurangkan ko kurangkan.

U think bila pinjam you boleh bayar balik ke? Lepas kawin lagi banyak duit nak pakai.

U pikirlah balik berbaloi ke 1 2 hari punya pasal ko spend rm10k (+rm4k nak pinjam). 1 2 hari belanja rm14k?

Ni lah masalah budak2 sekarang ni. Tak ukur baju pada badan sendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2019 01:21 PM | Show all posts
mohon baitulmal
ada pinjaman untuk bakal pengantin
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2019 03:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Sepatutnya dik, ko kena apply yang kawen ramai ramai tuh, byr 1k je.... Kena ukur baju badan sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2019 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
MAYALOVE replied at 16-11-2019 10:19 PM
hai saya dah mintak advance kat boss dpt 1k je..  Tolong saya sy janji sy byr

Minta kat Twitter kalau tak takut kena hentam.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 07:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Semoga dipermudahkan
Agak besar majlis yang dirancang berbanding dengan budget yang tt ader
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2019 03:02 PM | Show all posts
skarang kita kena think ahead. kena buat simpanan betul2. I pun dulu tak buat simpanan utk future, memang susahkan. sekarang pun selain dpd loan, cari bank betul2 bagi benefit, compare deposit rate dia.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2019 04:14 PM | Show all posts
Kena ukur baju kt badan sendiri.. Tgok camna kemampuan kite, apa2 hal kite kena ada duit yg kite simpan untuk masa depan mcm akak atas ni ckap.. Aku pon skrg dah guna hlb, aku simpan kt situ memang tak rugi, interest tinggi, nak dekat 4% kot tak silap aku..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.075008s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list