Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
2118
View
61
Reply

i need money!!

[Copy link]

Author: MAYALOVE       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-10-2019 06:48 PM | Show all posts |Read mode
Hai,salam semua.  boleh ke kalian semua bagi idea macam mana nak dapatkan 4k dalam masa 2 bulan. Saya ada majlis kahwin lagi 2 bulan dan tak cukup 4k lagi. saya tak suka nak susahkan orang dan org tua saya org tak berapa nak ada duit. Sebenarnya dah cukup tapi ada short sedikit sana sini membuatkan duit majlis tak cukup. Siksanya nak mengumpul hanya tuhan yang tahu. Please help me! Saya tak nak pinjam along.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-10-2019 07:01 PM | Show all posts
Atau ada tak sesiapa yang pernah pinjam pinjaman berlesen yang boleh dipercayai? Boleh PM saya.  Gaji saya 1200 sahaja, tak cukup nak pinjam bank
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2019 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
buat garage sale?
pajak barang kemas?
pinjam ayah mak adik abg kakak?
apply advance gaji kalau majikan baik giler?

or smartest way.. buat check list balik, remove apa yg boleh remove. Cth

pelamin harga 800 amek yg diy 500 sahaja
adjust lauk pauk and deal dgn caterer balik harga or maybe doorgift tukar yg murah lagi sikit.

ps: kahwin jgn hutang along or bank.. nnt happy kejap je pastu pening. Plus 4 k je lagi... doa mintak DIA bantu bagi idea

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2019 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenduri nikah besar mmg impian setiap wanita.. Tapi bagi aku... Aku suka.. Kenduri tu.. Para tetamu rasa betapa happynya aku dan suami bernikah..

Jadi.. Ang kena check balik apa yg perlu dan tak perlu..
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2019 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
MAYALOVE replied at 30-10-2019 11:01 AM
Atau ada tak sesiapa yang pernah pinjam pinjaman berlesen yang boleh dipercayai? Boleh PM saya.  Gaj ...

4k dalam masa 2 bulan? boleh je. 4k tu bahagi 60 hari . sehari RM 66.67    so nak kena cari keje yang sehari RM 66.67

lalamove boleh buat ni.satu job dalam rm5 . so 12 job sehari settle utk sehari.
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2019 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 30-10-2019 07:45 PM
buat garage sale?
pajak barang kemas?
pinjam ayah mak adik abg kakak?

Good ideas juga tu. Adjust mana yang tak perlu, ambik yang perlu je. makeup semua tak payah ambik mua, srh adik beradik sedara mara sahabat handai je yg boleh. Baju pun tak payah sewa yg mahal2 pinjam tak pun beli kurung moden. Eh sedap je saya bercakap ni, tapi kalau nak kurangkan kos, mungkin cdgn ni boleh dipertimbangkan .. Ke tt dah buat macam ni?
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2019 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 30-10-2019 02:22 PM
Good ideas juga tu. Adjust mana yang tak perlu, ambik yang perlu je. makeup semua tak payah ambik  ...

hehehhe.. semoga tt ni dimudahkan. Tulis bg idea mmgla senang je kan.. sian dia.
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2019 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 30-10-2019 10:32 PM
hehehhe.. semoga tt ni dimudahkan. Tulis bg idea mmgla senang je kan.. sian dia.

Kan... harap dipermudahkan la tt

takpun tt jual baju2/kasut/tudung yang masih elok lagi, jual terpakai. jual kat mudah ke...

Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2019 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
guna konsep minimalis je tt. jgn impi yg gah sudahnya sakit tanggung hutang. semoga dipermudahkan
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2019 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Check balik checklist kawin tu..rasa2 benda y tak perlu mcm pre-photoshoot ke ape tu xyah laa..baju pengantin tu kalau ada 5pasang,kurgkn laa jd 2/3psg jah..buat part time pun boleh,freelance ke apee..keje food delivery ke utk dptkn duit tu..

Kalau ada kemahiran ke apa,boleh utilize kemahiran tu..

Y penting ukur baju di bdn sndiri..jgn sbb nak conform to the community bawangsss yu y terseksa..lagi satu,AVOID pinjam along/bank..nti nyesal tak berkesudahan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 12:06 AM From the mobile phone | Show all posts
please avoid pinjam along/berlesen ke tak or bank... chuols nk kawen bukan sehari.. meols setuju je cadangan cut cost mane yg x patut n keje sambilan jd rider/grab.. target sehari kene dpt brp rggt...xpe tt, bersusah2 dulu bersenang2 kemudian.. meols doakan urusan tt dipermudahkan n dpt kptsn yg terbaik..Amin
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 10:55 AM | Show all posts
Kalau ikut nama; tt ni gigirl kan?

RM4k tu untuk apa dik? Bayaran yang kena setel SEBELUM majlis kah atau SELEPAS majlis? Akak senaraikan tips kat bawah ya;

1. Potong kos mana patut, contoh doorgift, hiasan hantaran, pakaian pengantin, make up, jurugambar.
- door gift kalau nak kasi, buat DIY ja, tak pun bergurau manja dengan adik-beradik/saudara minta sponsor.
- Hiasan hantaran, buat DIY, sesimple yang boleh, low cost..kena kreatif banyak rujuk internet.
- Pakaian pengantin. Ni akak paling nyesal sewa mahal-mahal tp pakai sehari je.... cari yang simple tapi cantik. Seri pengantin dah cukup untuk wow kan adik. Akad nikah make up sendiri. Hari sanding tu pun boleh cari mua budget yang baru nak naik tapi lawa. Kena pandai survey2 tanya orang. Mua ni bayar depo, bayaran langsam masa hari sanding tu kan. So kita letak kos "selepas" majlis.
- Kalau dah cut sana-sini tapi masih tak cukup; adik kena pandai bahagikan bayaran mana yang penting. Duit catering (kalau famili tak buat rewang) biasa bayar separuh, separuh lagi lepas majlis.  Jadi boleh guna sedikit duit hantaran untuk setel bayaran "selepas majlis". Pastikan la duit hantaran tu betul-betul dapat lepas akad nikah ya.
- Kalau nak guna sebelum majlis, boleh pinjam sedara/adik beradik/kawan, tapi bayar balik dengan duit hantaran ya....(ni jalan terakhir la kalau usaha cut cost sehabis jimat dah tapi masih tak cukup).

Semoga di permudahkan urusan adik, dan di berikan idea bagus lagi bernas lagi matang untuk menempuh dugaan masalah duit ya dik. All the best!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 11:42 AM | Show all posts
MAYALOVE replied at 30-10-2019 07:01 PM
Atau ada tak sesiapa yang pernah pinjam pinjaman berlesen yang boleh dipercayai? Boleh PM saya.  Gaj ...

ada pinjaman berlesen yg boleh dipercayai..kalau 5k, bulanan 5ratus lebih mcm tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-10-2019 02:12 PM | Show all posts
adila39 replied at 30-10-2019 07:45 PM
buat garage sale?
pajak barang kemas?
pinjam ayah mak adik abg kakak?

saya punya pelamin rm800 je.
baju pengantin tak sewa@beli. pakai yang dah ada.
ye saya nak pajak barang kemas tapi saya setakat ada seutas rantai halus dan 3 cincin yang biasa sahaja. Mungkin dapatlah kut rm500-800 mcm tu. Pajak kat ar rahnu boleh ke? atau kedai cina?
saya anak sulung. mak ayah orang kampung yang tiada berduit
garage sale? saya memang tiada apa2 untuk digarage sale kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-10-2019 02:13 PM | Show all posts
gigahertz replied at 30-10-2019 08:18 PM
4k dalam masa 2 bulan? boleh je. 4k tu bahagi 60 hari . sehari RM 66.67    so nak kena cari keje y ...

saya tiada motor dan tiada lesen kereta
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-10-2019 02:15 PM | Show all posts
multinicky replied at 31-10-2019 12:06 AM
please avoid pinjam along/berlesen ke tak or bank... chuols nk kawen bukan sehari.. meols setuju je  ...

iya tapi terdesak.

saya tiada kereta, lesen pun tiada

doakan saya ye
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-10-2019 02:18 PM | Show all posts
monalisapisa replied at 31-10-2019 10:55 AM
Kalau ikut nama; tt ni gigirl kan?

RM4k tu untuk apa dik? Bayaran yang kena setel SEBELUM majlis ...

terima kasih atas cadangannya.

saya ada adik2 tapi semua belajar lagi.
nak minta sedara2 malu mereka pun biasa2 sahaja. setakat tolong buat kuih muih bolehlah.
ye saya memang bayar 85% sahaja iaitu dalam 10 ribu lebih, dewan 1300, goodies tak beli lagi. saya kira2 dalam 4k short. doakan saya ye
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
MAYALOVE replied at 31-10-2019 06:12 AM
saya punya pelamin rm800 je.
baju pengantin tak sewa@beli. pakai yang dah ada.
ye saya nak pajak ...

erkkk.. kakak xtau dik sbb x penah pegi kedai pajak. emas pun xtau berapa.. idea je

aduhhhh umur berapa ni? lelaki ke perempuan ni?

nego balik dgn caterer la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-10-2019 02:19 PM | Show all posts
sarah82 replied at 30-10-2019 08:08 PM
Kenduri nikah besar mmg impian setiap wanita.. Tapi bagi aku... Aku suka.. Kenduri tu.. Para tetamu  ...

hmm dah cek dah awak

doakan saya ye. tak tahu mana nak kaut.
gaji spm padahal ada degree
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
MAYALOVE replied at 31-10-2019 06:13 AM
saya tiada motor dan tiada lesen kereta

haaaaa? jgn kawen la dulu.. pegi amek semua ni dulu. nnt kawen beranak je pastu jd housewife kena dgr ckp suami je.. itu ke impian tt?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087498s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list