Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
948
View
36
Reply

Selesa Berpantang di mana

[Copy link]

Author: MyAqilla       Show all posts   Read mode

Post time 30-10-2019 04:49 PM | Show all posts
MyAqilla replied at 30-10-2019 04:41 PM
ikut kata adik2 pun camtu jugaklah..tapi letih sis bila pantang kejap situ kejap sini .. dah perna ...

Agree! nak mengangkut barang lagi. plus kalo ank kedua nnt ank 1st punya harta lagi kena angkut. so better umah sndri je la. kalo sesape yang anak 1st mungkin la nak p umah parent or In laws sebab belum ada experience kan, tapi kalau da start no 2 ke atas better rumah sendiri kot. Ni pendapat saya sendiri la. Lagipon both side parents saya dah tak kuat jadi tak nak susahkan depan duk masak tuk kami plak and they all also jenis bukan  kuat pantang style.

Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2019 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Untung suami amik cuti lama.. ku anak sorang.. mak jaga.. smpi abis pantang.. sume mak buat.. besttt.. anak no 2.. no 3.. no 4.. pantang sndri.. 2mgu ptama je mak n MIL jagakan.. lps tuh.. sndri.. sb anak2 sek.. Tp.. pantang ngan MIL byk protokol.. n aku takut nk mlebih2.. byk pendam.. sudahnye stresssssssss..
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2019 11:21 PM | Show all posts
anak 1st mmg pantang sendiri, anak 2,3 & 4 berpantang kt rumah mertua... suka je pantang kt rumah mertua atau rumah sendiri... sbb mmg dpt rehat...
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 01:59 PM | Show all posts
kalau suami boleh fully jaga masa pantang,
makan minum ibu berpantang & fully urus hal makan pakai anak-anak + baby
pantang rumah sendiri je.. lagi senang nak rehat  
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat rumah lagi better.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 03:34 PM | Show all posts
anak 1st pantang umah mak kita...

sbb mak sendri kan..plak tu anak pertama.....x pnah pantang umah MIL pon

anak 2nd umah sendri
anak 3rd kt umah mak sbb seben baru beli supebike...tengah menggila ride...so anta bini kg senang dia nk melepak.....ke sana sini,,,

anak 4th umah sendri sbb si sulung dah sekolah.....

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
anak first pntg rumah mil biasa la cucu sulung tp serba serbi strict n mmg dpt rest secukupnye sbb time tu inlaws sihat lg baru je lepas pencen.

anak kedua pntg rumah sendiri baby baru msk 3bulan.suami pun ambil cuti sebulan dan kami ambil cl utk jaga bby mkn minum urut semua.cl strict jugak tp msk sedap

kesimpulan...pntg rumah sendiri ok lagi bg saya la sbb lagi selesa.mudah utk kite nak buat ape2 dah rumah sendiri kan.lgpun mak n mil dah tua tak larat dah nak tlg byk.tlg teman beborak je la.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2019 04:22 PM | Show all posts
rata rata banyak pantang sendiri kan.. tapi macam mana korang handle cakap kat mak ayah..?masalah qilla tu jerlah ..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 01:21 AM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 30-10-2019 12:37 PM
mcm pengalaman sy sendiri, anak pertama je wife berpantang kt umah parents dia....
anak yg kedua da ...

Kasihannya isteri zulka.. At least upah lah org yg urut tu utk masak lauk berpantang si isteri sekali. Dah lah mengandung 9 bulan.. Bersalin oun bertarung nyawa. At least bagi la yg lebih nutritional dan baik..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 01:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt, pantang je dimana yg tt rasa selesa. Kalau dah suami kata nak jaga, kat rumah sendiri pun ok je..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 11:48 AM | Show all posts
Kak-Leen replied at 5-11-2019 01:21 AM
Kasihannya isteri zulka.. At least upah lah org yg urut tu utk masak lauk berpantang si isteri sek ...

dont take it seriously...aku bukan la sengkek sgt smpai bagi mkn ikan bilis je
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 5-11-2019 11:48 AM
dont take it seriously...aku bukan la sengkek sgt smpai bagi mkn ikan bilis je

Bukan la akak kata zulka sengkek. Sebab Zulka yg post gitu. Akak advise je sebab ayat dlm komen tu buat akak kesian.. Tapi ikan bilis pun mahal tau.. Jenis yg elok rangup dan x keras pun sekilo dah RM70 paling kurang...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Better berpantang di Rumah Sendiri jee sis , Highly Recommend !

Sy pun baru bersalin 2nd baby bulan 9 yg lalu . Anak 1st dlu sy berpantang di rmah mak & mertua. Tapi banyak sgt DRAMA nya , sampai sy stress + bentan sikit. So kali nie Husband sy yg suggest pantang sendiri di rumah. Alhamdulillah memang lebih mudah dan sgt selesa. Tapi anak yg 1st tu husband hantarkan ke pengasuh selama 1month dan dia ambik cuti kerja 2 minggu utk fokus jaga sy dgn baby.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Ara_roro93 at 13-11-2019 11:30 PM
MyAqilla replied at 4-11-2019 04:22 PM
rata rata banyak pantang sendiri kan.. tapi macam mana korang handle cakap kat mak ayah..?masalah qi ...


Ada anak yg dah bersekolah ?? Haaa beri alasan baik2 cakap mudah nak uruskan anak lain yg sekolah tu. Atau Suami susah nak cuti berulang alik , ada anak2 yg dah boleh bantu masa pantang kali nie. Ada jiran yg nak tlg jaga & tengok2 kan sis dlm pantang .

Tapi cakap dgn nada positif & menyakinkan taw !


Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 30-10-2019 12:37 PM
mcm pengalaman sy sendiri, anak pertama je wife berpantang kt umah parents dia....
anak yg kedua da ...

Ikan kering mana berkhasiat xda penghasilan susu berkualiti Nanti
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak first n second pantang umah mak abah sendiri...

Anak third pantang umah sendiri je sbb anak da stat sekolah n panggil mak dtg umah tlg jaga 2 minggu n jaga ank2 yg besar sbb Haku 2 minggu duk ulang alik g klinik@hospital sbb ank jaundice... Laki Haku pun cuti 2 minggu jugak sbb mmg dari anak sulung sampai ketiga mesti ank2 jaundice
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2019 05:58 PM | Show all posts
selesa pantang rumah sendiri tapi deal dengan suami

kain baju hantar dobi
masakkan makanan pantang
anak anak lain macam mana pastikan terurus

pastikan TT tak bekerja macam basuh baju
cuci pinggan pun jangan banyak banyak yer

pantang kena betul
pakai bekung
time pakai bekung tu siapa handle anak tu
pilih bengkung yang simpel ke

semua benda ni kena deal supaya suami nammpak perkara ni

pengalaman aku
aku selesa pantang rumah sendiri
rumah mak aku dan rumah mak mertua tak best
aku rasa macam nak demam bila dok pantang dengan mak mak ni

pada aku
kalau mak TT nak jugak jaga pantang sila datang rumah TT
merajuk tu sekejap jer
jika TT tolak tak berpantang rumah mak tu
bila nampak cucu membesar dengan baik dan TT pun sihat jer
tak delaa orang tua nak merajuk nak blame

masa ni laa nak tunjuk kita berdikari
tanya jer apa tips kat mak tu
ikan ni bole masak ke
sayur ni bole ke orang pantang makan
sekurang kurangnya mak tu rasa membantu laa sedikit sebanyak
jangan la tak rujuk langsung kan
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.104191s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list