Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
867
View
70
Reply

[Idea] Lets TALK siput...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-10-2019 03:35 PM | Show all posts |Read mode
Paling suka makan siput cotcot @ sedut...selain siput retak seribu walau bukan siput kot

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 04:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba try makan siput gong gong. Akak makan di Johor je. Sedap. Nnt akak carikan gambarnya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2019 05:11 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 26-10-2019 03:31 PM
Cuba try makan siput gong gong. Akak makan di Johor je. Sedap. Nnt akak carikan gambarnya

Dah sedap. Kat Riau. Beli kat nelayan tepi pantai dan hantar kedai makan minta masakkan
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Kaka x mkn segala tok nenek jns siput
Disbbkan kaka x mkn 2 org anak pun sama x mkn tp yg lain2 tu mkn lps bercampur dgn kengkwn diaorg time study. Reason may be rs geli kot tgk rupa bentuk siput tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 06:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Siput sedut kegemaran famili tapi akak kurang suka yang pelik kuah dia akak suka pula. Sesekali turun hutan bakau mencari, penat nak redah lumpur. Terbenam setakat buku lali pun orang kena tarik akak keluar jadi selalu beli saja.
Cuma kalau cari sendiri dapatlah juga siput gondang dan lokan. Lokan akak sukalah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 06:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Ingat lagi pertama kali makan siput ni, masa kecik2 dulu kena sedut baru dia keluar, siap hujung dia kena potong kalau tak, isi dia tak keluar Macam teringat lagi sedapnya makan masa tu, benda jarang2 makan. Oh ya masa tu siput masak lemak cili api. Ada masakan lain ke boleh buat siput ni?
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 06:49 PM | Show all posts
suka siput sedut lemak cili api buh keladi....suka jugak pepahat masak pedas wlpun bukan kategori siput

nasib baik jaman sekarang ada jual siput sedut da siap potong...rajin la masak...tang nak buang
buntutnye tu malas

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
takayama replied at 26-10-2019 05:12 PM
Kaka x mkn segala tok nenek jns siput
Disbbkan kaka x mkn 2 org anak pun sama x mkn tp yg lain2 tu  ...

Samalah.....hakak sejenis geli dengan segala mala siput....ikan sungai pun hakak tak makan...
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Siput sedut antara favorite buat masak lomakkkk cili api. Cuma jgn tersedut siput yg ada anak je dah la
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
First time makan siput sedut masa umur 20an. Macam fear factor hokay. Rupa2nya sedap laa walaupun rupanya mengerikan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Masak lomak cili api siput n pucuk paku team dengan sambai belacan. Sedap nye.
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
I dulu waktu kecik penah cari siput sedut n siput timba kat hutan bakau.  Siput timba tu kena cungkil dengan jarum kalau nak makan. Tiap kli nak makan berebut le cari jarum sesama adik beradik.
Korang pernah makan LENDUT tak? Dulu arwah atuk i slalu buat tp i dah tak ingat ingredients mcm mana cuma i masih ingat lagi rasa dia. Atuk i slalu buh siput sedut dlm masakan tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2019 07:32 PM | Show all posts
Pepahat makan di Umbai @ area ikan bakar di Melaka juga di Bagan Lalang, Sepang...siput gondang di Pantai Timur dan lokan bakar di Tuaran Sabah...nom nom...
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
siput sedut.. biasa mkn kat restoran kelantan.. nak masak sendiri tu.. boleh la tp renyah nak potong siput tu.. dedulu housemate ajar potong siput tu pakai playar.. so aku pinjam playar dr umah abg aku..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Uolls tak rindu pd sepit siput?

Btw, siapa pernah guna cream dari lendir siput? Ok tak uolls, review sikit please.
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya suka, kupang  dan kerang serta siput tukul dan siput kabung. Sedap.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 26-10-2019 05:11 PM
Dah  sedap. Kat Riau. Beli kat nelayan tepi pantai dan hantar kedai makan minta masakkan : ...

Kan Seri.. Sedap! Akak pernah juga makan di Batam. Tiap kali pergi. Batam, rugi x makan..
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
takayama replied at 26-10-2019 05:12 PM
Kaka x mkn segala tok nenek jns siput
Disbbkan kaka x mkn 2 org anak pun sama x mkn tp yg lain2 tu  ...

Ye.. Mula2 was2.. Tapi first time tu pergi dgn geng2 sunnah. Terpengaruh tengok diaorg makan lazat nau.. Sekali makan, eh! Sedap le pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
orgsepang replied at 26-10-2019 06:07 PM
Siput sedut kegemaran famili tapi akak kurang suka yang pelik kuah dia akak suka pula. Sesekali turu ...

Lokan buat sambal pun sedap.
Kupang skrg dah x berapa nak makan.
Kerang pun dah x berapa gigih nak makan. Mungkin sebab size dia yg skrg kenit2 nau kot.. Bila sesekali ada yg besar tu baru akak beli. Setahun sekali je rasanya sebab dah susah nak dpt yg besau2 mcm dulu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 08:41 PM From the mobile phone | Show all posts
tuberoses replied at 26-10-2019 06:49 PM
suka siput sedut lemak cili api buh keladi....suka jugak pepahat masak pedas wlpun bukan kategori si ...

Tube, suami akak pakai cutter je. Dulu memang dok katik satu2.. Jenuh dan bersepah2 kulit dia tu..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099008s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list