Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
649
View
24
Reply

[Tempatan] Edisi Hassanah ke ni? :Sampai Menangis-Nangis Nak Jumpa Ebit Lew, Anak OKU Meratap Hiba Bila Dapat Jumpa Depan-Depan

[Copy link]

Author: Modngengade    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-10-2019 09:11 AM | Show all posts |Read mode



Ibu bapa kepada anak istimewa pastinya bukan calang-calang orang. Mereka memerlukan kesabaran yang lebih tinggi dan hati yang lebih kental berbanding ibu bapa lain dalam membesarkan dan mendidik anak syurga.

Pesan seorang aktivis dakwah OKU, Tuan Zaini Abas buat ibu bapa, jika anak-anak OKU merupakan tiket syurga, pastikan tiket itu boleh laku di akhirat nanti.

Mungkin inilah yang dilakukan oleh ibu bapa Azim, remaja kelainan upaya yang sering mendengar ceramah Ustaz Ebit Lew. Menurut bapanya, Azim sudah lama bercita-cita untuk bertemu dengan penceramah terkenal berkenaan.

Detik pertemuan mereka telah dikongsikan oleh ustaz Ebit melalui Instagram miliknya.

Bila selepas ceramah di Melaka ayah adik ni pegang tangan saya.

Ustaz tolong saya. Anak saya selalu dengar ceramah ustaz. Dia OKU. Nak jumpa ustaz. Nangis dia nak jumpa ustaz. Kami selalu buka ceramah ustaz padanya. Boleh ke ustaz. Dia terbaring dekat rumah. Nak jumpa ustaz..

Sampai rumah saya terus peluk Azim. Cium dia banyak kali. Dia menjerit nak cakap. Terima kasih. Cakap nak peluk. Keluarga dia terjemahkan apa dia nak cakap. Dia gembira masa lepas kena peluk dan cium.

Orang diuji berat nanti dapat kedudukan yang tinggi di syurga. Ya Allah berjuta rahmat Kau beri pada Azim ini, berilah sedikit pada saya. Anak begini hatinya sangat bersih dan ikhlas. Pasti tinggi darjat ibubapa yang menjaga anak OKU.

Ya Allah rahmatilah dan berilah kebaikan buat keluarga ini. Dan rahmati semua ibu bapa tabah di luar sana. Ya Allah nangis bila dia gembira jumpa saya. Saya lagi gembira, syukur dapat berjumpa Azim. I love you Azim.

Pertemuan syahdu mereka turut mendapat perhatian netizen yang meluahkan rasa hati masing-masing menyaksikan detik istimewa berkenaan.
Sebak dan sedih

Moga Allah sembuhkan Azim

Terima kasih ustaz

Sumber: Instagram Ustaz Ebit Lew, Zaini Abas (PONDOKU)
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Siapa hasanah ni?
Selalu sangat namanya di seru dalam forum.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-10-2019 09:38 AM | Show all posts
CatMiow replied at 22-10-2019 09:34 AM
Siapa hasanah ni?
Selalu sangat namanya di seru dalam forum.

bbnu ke sister?

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 22-10-2019 09:38 AM
bbnu ke sister?

Ha..  Bbnu la ni.

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 09:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Ok ler tu nangis2 sbb nak jumpa ustaz ebit drpd nangis meraung nak jmpe sesetgh retis tuh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-10-2019 09:48 AM | Show all posts

Hassanah adalah legend yg berjaya mententeramkan kanak2 dlm flight suatu ketika dulu..cer google sis....key word  hassanah the lagend

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 22-10-2019 09:48 AM
Hassanah adalah legend yg berjaya mententeramkan kanak2 dlm flight suatu ketika dulu..cer google s ...

Alahai nak guna gugel ke?

Yg ai paling ingat kat porum ni ms es je,  sebab suka sangat lepak kat mps dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 22-10-2019 09:34 AM
Siapa hasanah ni?
Selalu sangat namanya di seru dalam forum.

Ni kot Cik Hasanah, bini no 2 Abang Jamil..
IMG_20191022_095452.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-10-2019 10:02 AM | Show all posts
Kurex replied at 22-10-2019 09:57 AM
Ni kot Cik Hasanah, bini no 2 Abang Jamil..

amboi fake fly shit lagi kat dagu

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 22-10-2019 09:42 AM
Ha..  Bbnu la ni.

Lawak tul aku baca reply ni kekekkeke boleh pulak bbnu mengaku...ntah ntah sis remaja purba
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 10:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 22-10-2019 09:57 AM
Ni kot Cik Hasanah, bini no 2 Abang Jamil..

i like rambut ni. Lama tak dihidangkan rambut mcm kakros cenggini
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
TravellingBear replied at 22-10-2019 10:03 AM
i like rambut ni. Lama tak dihidangkan rambut mcm kakros cenggini

Try la buat.. Dulu kan zaman2 nenek mak kita buat rambut.. Apa kata kita kembalikan nostalgia tu..
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
TravellingBear replied at 22-10-2019 10:02 AM
Lawak tul aku baca reply ni kekekkeke boleh pulak bbnu mengaku...ntah ntah sis remaja purba

Ha,  remaja purba,   tapi kat ci ni bbnu..

Ai salah faham soalan tt kot. Ingatkan dia tanya bbnu kat CI.
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 22-10-2019 09:57 AM
Ni kot Cik Hasanah, bini no 2 Abang Jamil..

Tq..  Dah gugel dah acik hassanah hebus fuh..fuh dalam mimpi ku, ingin terbang di awan biru.
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 10:29 AM | Show all posts
Kurex replied at 22-10-2019 09:57 AM
Ni kot Cik Hasanah, bini no 2 Abang Jamil..

hahahha...
ni cik hasnah la..

lain kurex..lain..


Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
kucingitam replied at 22-10-2019 10:29 AM
hahahha...
ni cik hasnah la..


Dah google, keluar benda sama..
Jenuh nak teka siapa hassanah tu.. Cari sampai Abang Jamil Mampus
IMG20191022104235.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 22-10-2019 09:34 AM
Siapa hasanah ni?
Selalu sangat namanya di seru dalam forum.


Bagi yg belum mengenali..

'Kak Hassanah' akhirnya mengaku cerita hanya imaginasi

Kak Hassanah akui tiada niat menghina penampilan ibu kanak-kanak berkenaan.

SELEPAS kisahnya menenangkan seorang kanak-kanak di dalam pesawat menjadi viral, pemilik akaun Facebook bernama Kak Hassanah akhirnya membuat pengakuan ia hanya imaginasi sahaja.

Dalam status terakhir yang dimuat naik ke akaun Facebooknya, Kak Hassanah berkata apa yang diceritakan ibu bapa kanak-kanak itu adalah benar, begitu juga cerita dari penumpang-penumpang lain.

Tanpa memperincikan sebab mengapa dia berbuat demikian, Kak Hassanah menjelaskan dia tidak pernah berniat menghina penampilan ibu kanak-kanak itu apabila menggelarkan keluarga itu 'mat saleh'.

Sebaliknya dia hanya berbuat demikian untuk memastikan ceritanya lebih 'menjadi'.
Dia juga mengumumkan akan menutup semua laman sosial miliknya, namun berikrar tidak akan berhenti menyebarkan dakwah.

Dalam masa yang sama, dia turut berharap agar kekhilafannya dapat dimaafkan.

Berikut adalah penjelasan Kak Hassanah yang diambil dari Facebook, sebelum dinyahaktifkan.

Bismillahirahmannirahim.

Ya Allah. Tuntuni setiap perkataan ku Ya Allah.

Dan berikan aku kerendahan hati yang paling rendah dan serendahnya. Berikan juga aku kekuatan. Allahumma solli ala sayyidina muhammad. Saya tahu, 1 Malaysia menanti posting dari saya.

1. Di sini saya ingin membuat pengakuan jujur. Tulisan saya yang viral baru-baru ini memang tulisan imaginasi. Ya. Saya duduk seat 33K. Dan ibu bapa itu duduk pada seat 30. Seat kami berhampiran. Flight yang sama. AK8715. Berlepas pada waktu sama. Mendarat pada waktu yang sama. Tapi jalan cerita yang berbeza. Ya, Jalan cerita yang benar adalah apa yang diceritakan oleh ibu bapa tersebut. Semua bukti screenshoot pramugari itu benar. Semua bukti screenshoot penumpang lain juga benar.

Semua yang dikata oleh ibu bapa tersebut adalah benar. Hanya 1 yang tak benar. Saya tak block fb mereka pun. Jika saya block, kenapa saya dapat melihat komen-komen mereka ? Jika saya block kenapa dia boleh share status yang viral dari wall saya ? Tapi saya bersangka baik. Mungkin maksud block beliau adalah dengan tidak membenarkan dia untuk singgah komen di wall saya. Sebab saya telah mengubah setting. Hanya friend sahaja boleh komen. Tapi followers tidak. Jadi saya bersangka baik, mungkin itu maksud block yang dimaksudkan. Wallahualam.

2. Saya tidak berniat untuk hina isteri tuan yang berpakaian seperti itu. Sama sekali tidak. Sebab untuk pengetahuan tuan, dulu saya juga bernampilan seperti itu. Allah maha tahu. Saya sengaja mention mat salleh. Agar kiranya ia suatu kisah yang menjadi. Tapi saya silap. Sebab Allah tidak pernah tidur. Dan saya lupa satu hal, Allah dengan sekelip mata boleh memberikan kebenaran.

Walaupun manusia cuba menyelindungkan segalanya. Saya harap tuan dan puan maafkan saya. Percayalah, saya tidak pernah mengutuk peribadi atau penampilan kalian. Malah saya sayangkan kalian. Saya doakan kalian. Tuan dan puan jangan bersedih atau kecil hati dengan orang-orang di fb yang hina penampilan kalian. Sebab siapa tahu pengakhiran tuan puan lebih mulia berbanding mereka. Wallahualam.

3. Kepada para followers dan friends yang saya kasihi kerana Allah. Maafkan saya. Sebab itulah berkali saya tuliskan, Public figure itu manusia biasa juga macam kalian. Jadi janganlah taksub. Sebab akan ada masanya diuji secara ringan atau berat dan begitu juga sebaliknya kepada mereka yang bukan public figure. Cuma ujian kita berbeza. Tapi sandaran kita sama. Iaitu Allah. Dan sebab saya berani membuat pengakuan walau rasa sedih, air mata, tapi saya bersyukur masih punya kekuatan, keberanian sebab sandaran saya ialah Allah.

4. Janganlah terus ditengking, diherdik, dimaki, dimarah wanita-wanita yang turut memakai niqab atau purdah. Sebab yang bersalah itu adalah diri saya. Bukan diri mereka. Libatkan saya seorang. Itu sudah cukup. Bukan niqab atau serban itu yang mulia. Tapi pakaian takwa itu yang mulia. Maafkan saya.

P/s: Dengan lafaz bismillah, im stop to writing. But doesnt mean i stop to spread my dawah. Sebab dakwah itu bukan hanya satu lorong sahaja iaitu menulis menulis dan menulis. Hatta memberikan senyuman kepada orang juga dakwah, memulakan salam juga dakwah. Saya takut akan firman Tuhan mengapa saya berkata ini itu tapi saya tidak melakukannya ?

And i will deleting my fb, insta, telegram. And i will stop writing. Last, saya mahu ucapkan terima kasih kepada semua yang menghantar mesej di messenger fb dengan segala maki hamun, tomahan, kutukan and everything.

Semoga beroleh kematian dan pengakhiran husnul khotimah.

Assalamualaikum.

Status Kak Hassanah sebelum ini mendakwa dia berjaya menenangkan seorang kanak-kanak 'mat saleh' yang menangis di dalam sebuah pesawat, melalui bacaan selawat dan zikir.

Namun dakwaan itu dinafikan ibu bapa kanak-kanak terbabit, yang turut disokong oleh penumpang-penumpang lain yang berada dalam pesawat itu.

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 11:09 AM | Show all posts
terus jadik benang asal usul hasanah....poromers punya penangan...sian ko dek..
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 22-10-2019 10:44 AM
Dah google, keluar benda sama..
Jenuh nak teka siapa hassanah tu.. Cari sampai Abang Jamil Mampus

Google kat cari je...
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 22-10-2019 10:50 AM
Bagi yg belum mengenali..

'Kak Hassanah' akhirnya mengaku cerita hanya imaginasi

Rajin boomi tolong search...  

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092438s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list