Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1111
View
15
Reply

Ingin Berkahwin TETAPI family TIDAK PEDULI

[Copy link]

Author: gadis10       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-10-2019 06:30 PM | Show all posts |Read mode
saya mempunyai psgn dan kami setuju tuk berkahwin hujung thun ini dan budget kami mampu. kami sependapat mahu teruskan mjlis hujung thun ini.

tetapi keluarga sy, (keluarga perempuan) saya mohon Minta rujukan untuk masalah keluarga saya bercerai ini tidak sependapat.
saya mahu berkahwin seperti dimaklumkan saya kena rujuk wali untuk proses berkahwin (iaitu nikah) namun ayah saya tolak tanggugjwb itu pd ibu saya (nikah dan majlis)  buat kputusan dan ibu saya meletakkn syarat yg kami tak mampu dari segi masa, adat dan wang ringgit. saya minta tola ansur. ibu saya tolak kembali pd ayah saya, dan serahkan kembali  kepada ayah saya. tetapi ayah saya tolak kembali pd ibu saya.

perkara ini sudah berlaku sebulan lebih. kami tiada kata putus sampai hari ini.
mohon bantuan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 07:18 PM | Show all posts
pakai wali hakim kan boleh? jangan pakai wali band
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 08:05 PM | Show all posts
wali tu

1) Bapa
2) Ayah kepada bapa (datuk)
3) Adik-beradik lelaki seibu sebapa
4) Adik-beradik lelaki sebapa
5) Anak saudara (anak kepada adik-beradik lelaki seibu sebapa)
6) Anak saudara (anak kepada adik-beradik lelaki sebapa)
7) Bapa saudara seibu sebapa (adik-beradik lelaki kepada bapa yang seibu sebapa)
8) Bapa saudara sebapa (adik-beradik lelaki kepada bapa yang sebapa)
9) Sepupu (anak lelaki kepada bapa saudara yang seibu sebapa)
10) Sepupu (anak lelaki kepada bapa saudara yang sebapa)
11) Jika semua wali di atas tidak ada maka yang menjadi wali ialah wali sultan sebagaimana sabda Rasulullah SAW, Sultan (pemerintah) menjadi wali bagi sesiapa yang tidak ada wali. (Riwayat Abu Daud).

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 08:10 PM | Show all posts
pegi pej agama.....cite kan kat kadi situ...nanti dorang akan panggil ayah awak.....

Awak akan dapat kawinn......
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 09:38 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau ayah masih hidup & enggan jd wali... akan jatuh ke wali hakim.
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 09:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalai xde y sudi jd wali mtk tlg wali hakim jelaa..benda baik tu..

Ke selain drpd alasan kekangan masa,ada benda y buat ur parents x sudi?
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm google translate je..
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 10:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku xphm ape ko tulis ni tt.
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 10:54 PM | Show all posts
karangan bm pun macam robot takde AI, ayat antara rangkap tak smooth. yakin ke mampu kawin ni? umur berapa?
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat majlis sendiri je sis kat dewan @ buat satu majlis je dgn pihak lelaki. Lepas tu, soh je bapak tu sign utk bg jadi wali hakim. Baru je attend wedding dia buat nikah sahaja, crowd x ramai tp exclusive. Nak mai pun kena Rsvp. Pernah juga pegi wedding di masjid. Dia nikah dan jamuan makan di masjid je. Dalam 3jam settle. Seorg anak perempuan yg mak dah meninggal dan bapa dia x dpt datang utk jd wali.

Yang penting halalkan hubungan utk elak zina dan mulakan lah kehidupan baru dengan keluarga baru. didik dan jagalah anak2 supaya mereka x rasa apa yg sis lalui.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 09:29 AM | Show all posts
pergi belajar buat ayat elok2 dulu baru sibuk nak kawin ye..
kang nnti dah kawin ada masalah komunikasi pulak..
stress hakak nak fahamkan cerita kau dikk..
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 01:49 PM | Show all posts
adik/kak,
jgn lah gopoh nk nikah
mesti ada sbbnya kenapa Allah x mudahkan urusan adik/kak ni.

take ur time.
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Situasi awk ini sama macam kejadian sy nak nikah pada 2014 yg lalu , hampir 3 bulan sy cuba berbincang & ckp baik2 tetapi ayah sy tetap berkeras hati taknak walikan sy. Sebab kami broken family ... so isunya macam rumit sikit.

Last2 , atas cadangan dari seorang hamba Allah nie sy terus ke pejabat agama dan ceritakan masalah sebenar kepada pegawai kadi di sana. Alhamdulillah diorang berjaya memujuk ayah sy , selang seminggu selepas itu sy selamat bernikah dengan suami berwalikan ayah sy di surau pejabat agama islam itu. Acara nikah sy juga berjalan dgn lancar dan baik sekali , siap dimeriahkan lagi dgn kehadiran serta sokongan  dari staf2 pejabat tu.

Yang penting niat kita baik/betul , inshAllah pasti Allah permudahkan urusan pernikahan awk nie nanti. Sy dlu pun mula2 takut nak ke sana , tapi lpas berbincang dgn pelbagai pihak tapi masih x dpt persetujuan dari ayah sy. Tu sy terus nekad melangkah ke pejabat agama.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 07:27 PM | Show all posts
bapak ape punye perangai x bersyukur langsung,
elok la anak nak kawin dengan cara halal,
kalau anak main kawin kat hotel bajet agaknye lebih mumudahkan si bapa kot...
tu la org nak kawin sebok nak kawin,org ade anak sebok nak anak,tapi xnk bertgwb..

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2019 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Ara_roro93 replied at 22-10-2019 05:56 PM
Situasi awk ini sama macam kejadian sy nak nikah pada 2014 yg lalu , hampir 3 bulan sy cuba berbinca ...

Tqsm sis @NURMIMIE !
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 02:17 PM | Show all posts
Yang pertama apa sebabnya yg bapa kau menolak taknak jadi wali atau tak nak tanggung perbelanjaan majlis? Dua benda berbeza.
Kalau tak nak jadi wali agak pelik. Benda bertolak tarik ni mmg ada masalah yg tak dijelaskan. Adakah bersangkutan dgn status perkahwinan dia dan ibu awak? Suruh dia org jelaskan adakah dia sebenarnya tak layak. Kalau tidak, cari wali lain, datuk, abang, adik, bapa sedara yg boleh.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.105430s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list