Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1126
View
36
Reply

[Tempatan] KPM larang edaran komik kontroversi atas nasihat KDN. wait n see apa respon Cina DAP

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-10-2019 06:26 PM | Show all posts |Read mode
KPM larang edaran komik kontroversi



KEMENTERIAN Pendidikan Malaysia (KPM) mengambil keputusan melarang pengedaran komik Inisiatif Jalur dan Jalan Meraih Manfaat Bersama di sekolah dan institusi pendidikan berdasarkan nasihat Kementerin Dalam Negeri (KDN).

Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik berkata, pihaknya bertindak atas nasihat KDN kerana menjadi dasar KPM supaya sebarang komik mendapat kelulusan KDN sebelum dibenarkan untuk diedar.

Kami hanya mengikut nasihat, sebarang komik politik atau propaganda untuk diedarkan di kawasan sekolah kalau boleh melalui KDN, kita berlandaskan Rule of law.

Apa-apa hal kena rujuk KDN kerana bahan cetak di bawah bidang kuasa mereka, katanya selepas merasmikan jom sekolah 2020 di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Teluk Kerang, Tanjung Piai, Pontian, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas desakan 43 pemimpin akar umbi termasuk beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP yang membantah keputusannya melarang pengedaran komik BRI di sekolah.

Dalam satu kenyataan bersama, mereka mempertikaikan tindakan Dr Maszlee dan mempersoalkan sama ada beliau dilantik kerajaan Pakatan Harapan (PH) atau Umno.

Terdahulu, KPM memutuskan pengedaran komik BLI ditarik semula daripada semua sekolah dan institusi pendidikan seluruh negara kerana tidak diluluskan.

Dr Maszlee berkata, KPM sentiasa bekejasama dengan KDN kerana ia di bawah bidang kuasa kementerian itu.

Pada majlis sama, beliau menyampaikan sumbangan Deepavali kepada pelajar India selain mengumumkan bantuan RM70,000 bagi membiayai kos penyelenggaran SMK Teluk Kerang.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 20 Oktober 2019

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2019 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Apabila....ahli politik itu 'LEBIH BESAR DAN DIBERI KUASA'...untuk membuat keputusan berbanding ilmuan dan pakar.
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2019 06:49 PM | Show all posts
minoriti rasis takpa.....minoriti bagi rasuah pun takpa......wakakakakakakakkaakka
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2019 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak sabar nk tunggu apa Timbalan dia ulas..
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2019 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Xde proof reading dulu ke, main print je, serius le govt skg ni. Ak ni pun makin hari makin panas pulak jd perangai baca cerita mengarut2 gini. Cuma x berani lg nk meluahkan perasaan kt media sosial, nnti org ingat ak racist. X psl2 ada org buat aduan kt company ak nnti ke tp ak masih tahu masih ada lg kaum bkn melayu yg sopan dan baik. Even org melayu bkn nya semua baik. Tp mmg lately kekiasuan tu terlampau. Nk2 ak tgk muka yan ke tu, bengkek ak tgk.
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2019 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
sambaldurian replied at 20-10-2019 07:04 PM
Xde proof reading dulu ke, main print je, serius le govt skg ni. Ak ni pun makin hari makin panas pu ...

Hakak same boat ngan chuols, hakikatnyaaa makin melampau, but my environment yg dipenuhi puak2 ni from work to home tak plak macam tu....baik2 berbudi bahasa dan sangat concern as neighbour and  colleague...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-10-2019 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Kepala tu bukan biasanya punya jawatan
post Kurator tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 06:25 AM From the mobile phone | Show all posts
So tak betul lah yg kata gomen dikuasai DAPig
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Kuminis baik maa. Dulu bunuh cina ramai ramai. Rogol cina ramai ramai
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Terbukti jelas DAP ni komunis

Mana pergi mahacai melayu yang mati matian backup DAP ni dulu?

4-5 tahun lepas bangkem dihentam habis habisan kununnya bangkem rasis

Sekarang siapa rasis?
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 08:50 AM | Show all posts
pyropura replied at 21-10-2019 06:25 AM
So tak betul lah yg kata gomen dikuasai DAPig

memang tak dikuasai DAPig.

tapi DAPig gelojoh tak hengat nak tunjuk kuasa dan over-rule.

dlm kes ni, timbalan nak test power over menteri.

kalau baca sejarah2 ketamadunan dunia, gelojoh dan test2 power ni lah resepi utama kejatuhan.

pop corn mana ek.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 08:52 AM | Show all posts
pergi tangkap dapig
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 08:53 AM | Show all posts
nnt 1-2 tahun sblm pru.. gerenti abis org kg diorg ni akan jilat..

tapi buat mase sekarang, kite test kesabaran diorg
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
debab_78 replied at 20-10-2019 06:51 PM
Tak sabar nk tunggu apa Timbalan dia ulas..

Tombalan dia kata ok.. kencing skit je.. tak mrmpengaruhi lgsg pun..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 08:58 AM | Show all posts
Betara_Indera replied at 23-10-2019 08:53 AM
nnt 1-2 tahun sblm pru.. gerenti abis org kg diorg ni akan jilat..

tapi buat mase sekarang, kite  ...

bagus la test.

elok2 ramai yg atas pagar dulu sekarang dah terloncat sebab KAGUM dengan belang sebenar DAPig dan kenal rupa sebenar pengkhianat melayu seperti mat sabun n the gang.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
sambaldurian replied at 20-10-2019 07:04 PM
Xde proof reading dulu ke, main print je, serius le govt skg ni. Ak ni pun makin hari makin panas pu ...

Kannn.. skrg ni aku tengok cine baik pun nysmpah.. tak tsu laa.. pdhl yg jahat racist brp ekor je  
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 09:00 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 21-10-2019 06:25 AM
So tak betul lah yg kata gomen dikuasai DAPig

Ini seko lagi.. gelak gelak gelak.. tau la kande tuu koling
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 09:00 AM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 22-10-2019 07:54 PM
Terbukti jelas DAP ni komunis

Mana pergi mahacai melayu yang mati matian backup DAP ni dulu?

Mmglaa dap serpihan pap singapore serpihan komunis...
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 09:05 AM | Show all posts
kemaruk replied at 22-10-2019 07:54 PM
Terbukti jelas DAP ni komunis

Mana pergi mahacai melayu yang mati matian backup DAP ni dulu?

yg tu kena tanya penjilat tegar DAPig   @dodolgemok

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 09:21 AM | Show all posts
Pelik betul dia orang, main buat aja ke? tak payah minta approval ke?

Bila orang challenge nanti, kata orang racist. Eh susah lah nak paham keadaan sekarang. Macam main trial and error aja concept.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092908s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list