Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2365
View
50
Reply

[Tempatan] Peruntukan peraturan universiti. UM ada hak tarik, tahan ijazah graduan. Menteri yang tak berkenaan tak payah sibuk jadi hero

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-10-2019 11:24 PM | Show all posts |Read mode
UM ada hak tarik, tahan ijazah graduan biadap
Bernama -
17 October 2019


KAJANG C Universiti Malaya (UM) mempunyai hak untuk menarik balik atau menahan penganugerahan ijazah seorang graduan yang bertindak biadap ketika istiadat konvokesyen di universiti itu pada Isnin.

Presiden Majlis Profesor Negara (MPN), Prof Datuk Dr Raduan Che Rose berkata, setiap Senat mempunyai kuasa untuk meluluskan penganugerahan kepada penuntutnya berdasarkan peruntukan peraturan yang ditetapkan universiti masing-masing.

Tindakan graduan terbabit juga disifatkan amat tidak wajar dan mencemarkan acara rasmi universiti awam itu, katanya.

Setiap orang ada hak masing-masing. Pihak pelajar merasa mereka ada hak untuk melakukan dan pihak universiti pun ada hak mereka.

Soal penganugerahan atau penurunan ijazah ini adalah hak Senat universiti itu. Selagi belum sampai dianugerahkan (beri ijazah) secara mutlak, selagi itulah pihak universiti boleh mengaturkan tindakan berdasarkan kepada apa-apa perkara yang dilakukan pelajar itu, katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat MPN, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai tindakan pertubuhan bukan kerajaan dikenali sebagai Penggerak Mahasiswa UM (PMUM) yang melancarkan petisyen di media sosial bagi menuntut UM menarik balik ijazah pertama graduan terbabit.

Terdahulu, Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman membidas dan tidak bersetuju dengan desakan pihak tertentu supaya ijazah sarjana muda milik graduan itu ditarik balik.

Mengulas lanjut Raduan menegaskan, walaupun masyarakat Malaysia diberi hak kebebasan bersuara dan menzahirkan perasaan, namun mereka masih perlu patuh dengan undang-undang yang telah diperuntukkan.

Begitu juga dalam majlis rasmi, kita tertakluk dengan protokol, hidup ini dikawal oleh adat dan peraturan yang bertulis dan tak bertulis, katanya.

Pada Isnin lepas, dalam kejadian pada 10 pagi itu, seorang graduan berusia 23 tahun membawa plakad ke dalam Dewan Tunku Canselor UM bagi mendesak pemimpin universiti itu meletakkan jawatan sambil melaungkan perkataan Tolak Rasis; Undur VC; dan Ini Tanah Malaysia selepas menerima ijazahnya.

Ia dipercayai ditujukan kepada naib canselor universiti itu yang menurut graduan itu telah menggunakan nama UM untuk politik kaum dan kepentingan parti semasa Kongres Maruah Melayu baru baru ini.

Bagaimanapun, tindakannya itu dilihat melanggar protokol istiadat selain mengganggu prosiding konvokesyen universiti awam berkenaan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 11:37 PM | Show all posts
Bagus UM. Kasi bertegas sikit dgn menteri2 & politician hanat ni semua. Yg tiba muncul tu memang sah2 ada agenda untuk gain political mileage. Contohnya kes Food Panda tu..At the end sendu...hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Yup mmg University ada hak tahan sebab student langgar protocol,  ganggu dan malu kan majlis rasmi University. Apek tu buat report polis pun x guna. Padan muka Cina2 bodoh tu...
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 11:59 PM | Show all posts
ambo stuju dgn nukilan "tungkai"...DAN ambo nak ulang....

"Bagus UM. Kasi bertegas sikit dgn menteri2 & politician cum COMEDINS,  hanat ni semua. Yg tiba muncul tu memang sah2 ada agenda untuk gain political mileage. Contohnya kes Food Panda tu..At the end sendu...hahaha...HIHIHI...HUHUHUUH....GITU....."
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 12:02 AM | Show all posts
ambo stuju dgn nukilan "tungkai"...DAN ambo nak ulang....

"Bagus UM. Kasi bertegas sikit dgn menteri2 & politician cum COMEDIANS,  hanat ni semua. Yg tiba muncul tu memang sah2 ada agenda untuk gain political mileage. Contohnya kes Food Panda tu..At the end sendu...hahaha...HIHIHI...HUHUHUUH....GITU....."
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 12:39 AM From the mobile phone | Show all posts
tungkai replied at 17-10-2019 11:37 PM
Bagus UM. Kasi bertegas sikit dgn menteri2 & politician hanat ni semua. Yg tiba muncul tu memang sah ...

Munteri ni mn tahu protokol universiti. Ijazah pun pelesu
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 12:49 AM | Show all posts
Biarkan pak2 menteri dan ahli politik terloncat2 macam kera.

Budak tu berani buat, so berani la tanggung akibat perbuatannya.
Kenapa nak dimanjakan?
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 12:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Satu word je nak ckp.. ADAN UKE...


Um 10 budak cine - negative10 menteli - sudah jatuh ditimpa babi
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 01:11 AM | Show all posts

Pendapat aii lah kan umur umur mcm ni siapa yang tak buat silap? So IMO utk jadi pengajaran tahan sahaja ijazah dlm 6 bulan. Habis cerita.

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 02:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Tebgokla sapa dah menyalak backup die.. Apak nobita uols..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 04:02 AM | Show all posts
Meminta sangat, mendapat lah
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 04:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Fikir panjang la
Jangan main redah jer
Iols percaya senat dah luluskan sebab biasa akan dapat lepas konvo hari yang same
Ko nak tunjuk hero.. Mendapatlah kena than
Xper..boleh masuk industri.. DAP pun boleh bantu silap2 dapat jadi YB
Then ni bukan tanah Malaysia..this is malay state..xbaca sejarah ke dik..??
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 05:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 18-10-2019 05:31 AM

DAP guna budak ni nak interfer dengan UM
I have lots of respect with the VC
Bukan semua mantan VC tu fight untuk orang melayu. They take all for themselves
Ada yang dah lupa diri, ambil kesempatan dan kena tendang
DAP cuba jatuhkan VC dengan fighting spirits. Bunch of idiots with agenda against malay genius
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 05:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalu xde tindakan tegas.lain hari.ade yg wt perangai sama..
Tolonglah jgn jadi cm kes namawe.gebang nk buang kerakyatan.. last2 maafkan.lembik gomen
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Baguslaa bertegas mcm ni..tapi kena laksanakan ye..kt mesia ni pelaksanaan tu kureng that's why jenayah y kononnya kecik2 jah mcm jinjang y suka lawan arus etc tu boleh terlepas..

So,jgn segan silu..terus buat hukuman
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 10:16 AM | Show all posts
sila bertegas
kalau rasa tak suka dengan IPT tu, study la di IPT lain
private kan ada yg boleh di buat sesuka hati..
rumah orang buat macam rumah sendiri.
jenis yang tak akan mengaku salah walaupun salah sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 10:44 AM | Show all posts
good job UM. Jangan takut dengan DAP semua tu...setiap Universiti  tertakluk kepada undang-undang dia sendiri..padanlah muka apek tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2019 03:54 PM | Show all posts
UM tak berhak tahan ijazah Yan Ke C Nie Ching
18 October 2019


KUALA LUMPUR- Universiti Malaya (UM) tidak berhak untuk menahan transkrip ijazah Wong Yan Ke walaupun selepas graduan itu berkelakuan biadap semasa hari majlis konvokesyennya, Isnin lalu.

Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching secara peribadi tidak bersetuju dengan tindakan UM jika pihak itu berbuat demikian.

Saya secara peribadi tidak bersetuju (dengan tindakan tersebut), katanya kepada pemberita selepas melancarkan program Kembali Ke Sekolah di sini hari ini.

Tambah Nie Ching, Kementerian Pelajaran sedang berusaha supaya kedua-dua pihak iaitu Yan Ke dan UM boleh berbincang bagi menyelesaikan isu tersebut.

Bagi menyelesaikan isu ini, kami mahu kedua-dua pihak untuk berbincang dan bukannya berlawan-lawan. Kami dalam proses untuk melakukannya, katanya lagi.

Yan Ke yang ketika ini disiasat di bawah Seksyen 504, Kanun Keseksaan selepas satu laporan polis dibuat oleh UM kerana membawa plakad dengan tulisan Tolak Rasis dan Undur VC selain menjerit ini Tanah Malaysia ketika berada di pentas untuk menerima ijazah di upacara Hari Konvokesyen UM.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Menteri dana sjkc dah besuara uolss...so um kena dgr pendapat peribadi depa ke???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2019 04:59 PM | Show all posts
nak dgr arahan cina dap atau PM?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091482s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list