Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
1846
View
43
Reply

Nak Saman Istana Buckingham, Lelaki Dakwa Dirinya Pewaris Takhta Yang Sah

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-10-2019 12:29 PM | Show all posts |Read mode
Seorang lelaki nekad memfailkan saman terhadap Istana Buckingham selepas mendakwa dirinya adalah pewaris takhta yang sah keluarga Diraja Britain.




Francois Graftieaux
Kredit foto: Mirror




Memetik Mirror, lelaki itu mendakwa neneknya menjalin hubungan sulit dengan Raja Edward VIII.


Francois Graftieaux, 73, dikatakan pernah memohon sampel DNA daripada Ratu Elizabeth II sebanyak dua kali, tetapi permintaannya itu tidak dilayan.




Kredit foto: Vanity Fair




Kata Graftieaux, keluarganya digugurkan daripada susur galur keturunan Diraja pada awal 1900-an berikutan perhubungan terlarang itu.


Dakwanya, bapanya, Pierre-Edouard merupakan anak hasil hubungan neneknya, Marie-Leonie Graftieaux, seorang tukang jahit Perancis dengan Prince of Wales ketika itu.


Bagaimanapun, Graftieaux mendakwa Pierre-Edouard tidak pernah menaiki takhta selepas Raja ketika itu melepaskan kuasanya kerana mendapat tekanan hebat daripada keluarga Diraja dan Kerajaan British.




King Edward VIII
Kredit foto: Mirror



Marie-Leonie Graftieaux
Kredit foto: Mirror




Keadaan itu menyebabkan keluarganya hilang tanah, gelaran dan kekayaan membuat dia nekad memaksa keluarga Diraja memasukkan nama neneknya ke dalam buku sejarah.


Di bawah undang-undang negara itu, keluarga Diraja tidak boleh didakwa di bawah undang-undang jenayah dan tidak disaman melalui mahkamah sivil.


Graftieaux bagaimanapun yakin istana Buckingham boleh dikenakan tindakan sivil.


Namun, lelaki itu menegaskan bahawa dia sama sekali tidak berminat jika ditawarkan pampasan ganti rugi.




Ibu bapa Francois Graftieaux, Pierre-Edouard Graftieaux dan Marie-Rose Graftieaux
Kredit foto: Mirror




Sebaliknya, dia hanya mahu sejarah keluarga Diraja itu diubah bagi mencerminkan kedudukan keluarganya dalam keturunan keluarga diraja Britain.


Katanya, dia dan bapanya sekurang-kurangnya diiktiraf sebagai bangsawan.

"Sebagai waris terakhir keluarga Graftieauxs, saya akan melakukan apa sahaja tindakan yang boleh dan perlu diambil untuk melindungi warisan kami selain memberi kesedaran tentang salah satu skandal seks Diraja," ujarnya.


Difahamkan, Graftieaux yang kini tinggal di Portugal menulis surat kepada Istana Buckingham buat kali ketiga pada minggu ini.




Kredit foto: Mirror




Jika permintaan terakhir ini diabaikan juga, dia mungkin mengambil tindakan undang-undang untuk memaksa siasatan  di bawah peruntukan Akta Hak Asasi Manusia. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 12:37 PM | Show all posts
percayalah, benda yg sama akan terjadi untuk takhta Kelantan dimasa akan datang..
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Wakakaka.. Kejadah.. Edward III sendiri tak pernah iktiraf.. Mmg ada kes anak luar nikah jadi Raja kat england.. Tp lama doh punya cerita.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Mfzg89 replied at 17-10-2019 12:37 PM
percayalah, benda yg sama akan terjadi untuk takhta Kelantan dimasa akan datang..

Tak yah Kelantan.. Perak pun ada klaim.

Kelantan lain sikit.. Sah2 anak selar russia tu kalau mmg berDNA ex suami tetap takkan dpt takhta
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 12:40 PM | Show all posts
sarah82 replied at 17-10-2019 12:39 PM
Wakakaka.. Kejadah.. Edward III sendiri tak pernah iktiraf.. Mmg ada kes anak luar nikah jadi Raja k ...

30-50 tahun akan datang benda sama akan jadi kat kelantan..
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Mfzg89 replied at 17-10-2019 12:40 PM
30-50 tahun akan datang benda sama akan jadi kat kelantan..

Kelantan ni lain sikit setiap 3-4 sultan dari keluarga yg sama akan beralih kuasa pada keluarga lain walaupun dlm keturunan sama sbb perebutan kuasa.. Even hat la ni pun bukan dari keturunan pewaris yg sepatutnya memerintah Kelantan.

Plus dgn undang-undang tubuh negeri depa yg menjaga tahta dari diwarisi oleh sultan yg bukan berdarah melayu dari kedua2 belah parents.. Maka akan invalid dia punya claim
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 12:48 PM | Show all posts
sarah82 replied at 17-10-2019 12:44 PM
Kelantan ni lain sikit setiap 3-4 sultan dari keluarga yg sama akan beralih kuasa pada keluarga la ...

lain skit pn ada 1001 cara depa boleh buat kalau nak claim. tapi mmg yakin benda ni akan jadi gak.lagi2 bila sultan tu sendiri xnak sbuat DNA bila exbini suruh..lagi mudah depa nk cari jln claim tahkta.

Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Mfzg89 replied at 17-10-2019 12:48 PM
lain skit pn ada 1001 cara depa boleh buat kalau nak claim. tapi mmg yakin benda ni akan jadi gak. ...

Sebenarnya bini tu nak malukan sultan saja.. Hahahahaaha.. Dia pun tak yakin.. Kalau dia yakin why pi mahkamah russia.. Bawa ke mahkamah malaysia la..
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Mfzg89 replied at 17-10-2019 12:40 PM
30-50 tahun akan datang benda sama akan jadi kat kelantan..

Waris2 yg sah kerabat akibat pertikaian perlantikan zaman dulu boleh je nak tuntut takhta. Tak payah tunggu leon 20 tahun lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 12:59 PM | Show all posts
sarah82 replied at 17-10-2019 12:51 PM
Sebenarnya bini tu nak malukan sultan saja.. Hahahahaaha.. Dia pun tak yakin.. Kalau dia yakin why ...

Tapi rasanya cara terbaik sultan x boleh terus berdiam diri gak.buat je DNA, jgn sampai si budak tu dah besar beranak pinak satgi lgi parah bila semua keturunan dia claim ada link dgn sultan kelantan.. kang x pasal huru hara masa depan kelantan..  
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Mfzg89 replied at 17-10-2019 12:59 PM
Tapi rasanya cara terbaik sultan x boleh terus berdiam diri gak.buat je DNA, jgn sampai si budak t ...

Rasa2 dah buat atau belum bila Peguam Sultan keluarkan kenyataan ttg DNA tu? Hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 01:16 PM | Show all posts
tajuk Malaysia news lagi 50 tahun akan datang :

Tengku Leon Petra Nak Saman Istana Telipot Kota Bharu kelantan, Dakwa Dirinya Pewaris Takhta Yang Sah

antara petikan berita
"menurut bondanya Rihanna Oksana Vivodina, bekas ratu moscow, beliau berkawen dgn abe gong dgn kemeriahan majlis yang terdapat acara sarkis di sebuah dewan di moscow ............................
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 01:24 PM | Show all posts
dah mcm movie johnny english ke apa.. yg ada french guy nak rampas tahta england tu.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 02:07 PM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 17-10-2019 01:16 PM
tajuk Malaysia news lagi 50 tahun akan datang :

Tengku Leon Petra Nak Saman Istana Telipot Kota B ...

tajuk 20 tahun lagi, tengku leon suka make budu, sedak boh
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Muka ada iras2 Abe James kihkihkih
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Lawak seh perihal abe gong..tp edward III  tu hensemnya lahai...agaknya leon akan jadi kegilaan anak dara la 20 tahun akan datang...so acik porem patut beranak la dari skrg untuk cakar yestana kelatam...hahah
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 02:25 PM | Show all posts
move on ajala
sultan melaka dah byk kali try
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
jalfa replied at 17-10-2019 02:17 PM
Lawak seh perihal abe gong..tp edward III  tu hensemnya lahai...agaknya leon akan jadi kegilaan anak ...

Jauhhh ko pikir kak
Klu leon tu x blk mesia, nk kna hntar ank kite study kt rusia nun pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 02:37 PM | Show all posts
tapi kalau baca history raja2 england ni ... penuh dengan skandal ....
menarik sangat baca ...

macam menonton drama2 korea ... yang permaisuri2 ... puteri2 .. gundik2 ... rampas takhta ....

Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Muka acik Francis Ada iras2 Abe James
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.109421s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list