Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
4558
View
73
Reply

Lagu Haqiem Rusly Tergantung Sepi di ciplak band hendon, kakak syak mereka akan klaim lagu ni hakmilik mereka

[Copy link]

Author: Modngengade       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-10-2019 11:36 AM | Show all posts |Read mode
Edited by Modngengade at 16-10-2019 01:01 PM

https://www.instagram.com/p/B3qT ... d_video_watch_again



Baru-baru ini tular di media sosial berkenaan dengan isu hak cipta lagu Tergantung sepi hasil nyanyian Haqiem Rusli telah diciplak oleh sebuah kumpulan pemuzik dari Indonesia.

Isu hak cipta itu telah didedahkan oleh seorang komposer muzik melalui akaun Instagramnya @sirkhandanial, seorang komposer.

Dakwanya, sebuah kumpulan muzik daripada Indonesia yang bernama Symphony Band telah meniru muzik daripada lagu Tergantung sepi yang dihasilkan oleh Gouffran & Ibnu itu.

Ramai dah Dm saya berkenaan lagu Pergi Saja by Symphony band kejadah apa tak tahu.

Lagu ni tiru sebijik melodi Tergantung Sepi hampir 100%, berapa Bars jangan tanya lah dia langgar habis, katanya.

Menurut Sir Khan Danial, kumpulan pemuzik yang berasal dari Indonesia ini baru sahaja ditubuhkan dan saluran YouTube bagi pemuzik ini juga baru sahaja dibuka pada 7 September.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Jap lagi indon kata tu asal lagu dia.. done claim
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 12:02 PM | Show all posts
memang banyak karya plagiat kat sana .....
tapi paling peling kadang plagiat sesama sendiri time lagu tu tengah booming
lepas tu bercakaran mengaku masing2 karya asal .....

Indon memang mcm tu ......

pastu sekarang tengah booming pasal .... lagu Disini Menanti Disana Menunggu
berduyun2 la buat MV dengan cara masing2 lagu tu ....

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
dh xde idea ke dok ciplak org pnye lagu.. apa daaaa...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 12:21 PM | Show all posts
indon dan claim nye berpisah tiada hahha
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 12:28 PM | Show all posts
damian_lee replied at 16-10-2019 12:02 PM
memang banyak karya plagiat kat sana .....
tapi paling peling kadang plagiat sesama sendiri time la ...

ohh lagu ukays pun kena ke? haiyoooo lagu dah lama kot.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagu afgan-ku dgn dia pun tiru lagu anuar zain- ajari aku
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Sempat dengar smlm sblm diorang delete.. Sejibik kot tiru.. Tukar lah ckit2 kalo ye pun.. Diorang just tukar lirik, tu pun mcm ape tahh
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
kakak syak mereka akan
Meraka akan ape..?
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysie adelah negare yg tak berbudaye, suke plagiat budaye dan lagu dari indon yang kaye dengan kesenian dan kebudayean.. Vuto lu indonnn!!!!  Dah la ada porumer indon jobgos kata loghat yg ada dekat malaysia ni datang dari indon kuno.. Cibai lu indon
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-10-2019 01:02 PM | Show all posts
Boomibulat replied at 16-10-2019 12:48 PM
kakak syak mereka akan
Meraka akan ape..?

kau rasa ?

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 16-10-2019 12:57 PM
Malaysie adelah negare yg tak berbudaye, suke plagiat budaye dan lagu dari indon yang kaye dengan ke ...

Ini betul punya marah...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 16-10-2019 01:02 PM
kau rasa ?

Rs x sedap..
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 01:45 PM | Show all posts
sejibik cuma versi lembab sikit
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 16-10-2019 01:15 PM
Ini betul punya marah...

Mesti... Aku kalau indon claim claim tak bertamadun ni memang membara
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 01:52 PM | Show all posts
Endon biasa lah, semua nak di claim
Lagu exist mengintai dari tirai kamar pun dikata dari sana, sbb bahasa Indonesia
Lepas tu acah2 kita kan serumpun
Lagu ukay's pun buat mcm lagu sendiri..
Cuba kalua lagu dia kena ciplak mcm lagu ct sarah tu dikata sama dgn lagu matahari agnes monica, meroyan
Takde pulak nak kata kita serumpun
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Cakap tak guna tembak tak kena....

Saman apa tunggu?
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 01:54 PM | Show all posts
damian_lee replied at 16-10-2019 12:02 PM
memang banyak karya plagiat kat sana .....
tapi paling peling kadang plagiat sesama sendiri time la ...

Lagu tiktok tu
Mengada je
Siap tukar tajuk
Budak2 bbnu yela tak tau lagu tu Disana Menanti Disini Menunggu
Dorang tahu lagu tu Sungguh ku Merasa Resah
Padahal lagu yg sama
Penyanyi yg berbeza
Anjirrr lo
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 01:57 PM | Show all posts
Jap aku salah dengar ke atau aku salah info sebab aku bukak youtube dengor kenapa tak sama.. aku baru nak kutuk berbakul2 sekali aku dengor tak sama
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
buragazz replied at 16-10-2019 01:57 PM
Jap aku salah dengar ke atau aku salah info sebab aku bukak youtube dengor kenapa tak sama.. aku bar ...

Diorang dah delete dah pg td.. Tp rase ade yg dah record vid tu.. Kat twidder still ade lg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.118744s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list