Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1254
View
21
Reply

[Tempatan] Fenomena siput sedut di Batu Pahat rupanya hasil buangan masyarakat jinjang, rezeki koranglah

[Copy link]

Author: Modngengade       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-10-2019 01:10 PM | Show all posts |Read mode



SIPUT sedut itu dibuang untuk upacara keagamaan, kata Pengarah Jabatan Perikanan Negeri Johor, Zamani Omar berhubung fenomena luar biasa penemuan siput sedut di Benteng Tanjung Labuh, Batu Pahat, semalam.

Zamani berkata, perkara itu disahkan sendiri penduduk kampung berkaitan fenomena luar biasa itu.

Siput sedut yang dibuang itu adalah upacara keagamaan dan perkara itu disahkan sendiri penduduk kawasan terbabit, katanya ketika dihubungi berhubung tular video penemuan siput berkenaan, semalam.

Menurutnya, beliau sendiri menonton video berdurasi pendek dikirimkan penduduk di kawasan itu.

Video itu menunjukkan perbuatan beberapa penduduk berbangsa Tionghua memasukkan berguni-guni siput sedut ke dalam kawasan paya bakau berhampiran benteng berkenaan, katanya.

Terdahulu, dua video masing-masing berdurasi 15 saat menunjukkan perbuatan lebih 10 individu mengeluarkan siput sedut daripada beberapa guni.

Seorang wanita kemudian memegang satu bendera kuning sambil menyembur air di kawasan terbabit.

Video itu turut menunjukkan sebuah lori digunakan untuk membawa berguni-guni siput sedut.

Akhbar ini melaporkan rezeki durian runtuh apabila penduduk sekitar Batu Pahat berpusu-pusu membanjiri kawasan sekitar paya pakau berhampiran Benteng Tanjung Labuh susulan kehadiran siput sedut dalam jumlah luar biasa.

Fenomena luar biasa itu menyebabkan kawasan berkenaan bertukar menjadi tapak pesta bagi penduduk setempat yang membawa guni dan timba untuk mengutip siput berkenaan.

Penduduk terkejut dengan fenomena luar biasa itu selepas mampu mendapatkan siput sedut dengan mudah dan dalam kuantiti hingga puluhan kilogram.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 15 Oktober 2019 @ 12:54 PM
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 01:20 PM | Show all posts
Lepaskan niat tu.
Klu kat area den, diaorg lepaskan keli preka bertong tong. Satu lori penuh tong.

Dan ada satu kali, masa tengah mancing dekat PD waterfront, den dapat ikan kerapu anggaran berat dlm 3 ke 4kg. Ada satu eldery chinese couple ni, offer me rm500 to release back the fish.
Aku tanya kenapa? diaorg kata nak lepas niat some sort la.
So I gladly release the fish and amik duit tu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Untung u dpt rm500.rezeki tu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Untung u dpt rm500.rezeki tu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Pelik pelik nazar diorg ni..yg lepas keli kat tasik lagila...elok disumpah keturunan jgn bagi membiak
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan ke beracun?
Bahaya yg main kutip je

Sangap benda free
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Eric.n9 replied at 15-10-2019 01:20 PM
Lepaskan niat tu.
Klu kat area den, diaorg lepaskan keli preka bertong tong. Satu lori penuh tong.
...

Duit tu kira halalan lagi toyyiban tak...?
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 02:05 PM | Show all posts
kiki typical orang malaysia..tak pelik la bab siput sedut tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Manakala, seluar yg terselit di celah garisan buntut di panggil sedut
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 15-10-2019 02:04 PM
Duit tu kira halalan lagi toyyiban tak...?

Halal kot sbb dia bukan mencuri
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Eric.n9 replied at 15-10-2019 01:20 PM
Lepaskan niat tu.
Klu kat area den, diaorg lepaskan keli preka bertong tong. Satu lori penuh tong.
...

Waa maknanya kalau berniat nak something doa cepat makbul kena sedekah to nature lah ya
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 02:31 PM | Show all posts
KIM.K replied at 15-10-2019 02:18 PM
Waa maknanya kalau berniat nak something doa cepat makbul kena sedekah to nature lah ya

Kawan2 cina i biasa ckp, say klu ada family sakit ke apa ke.
Then diaorg sembuh dari penyakit tu, so depa bayar niat lebih kurang mcm tu la.
Klu salah penerangan diaorg, maka I pun salah jua
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Mulia hati masyarakat Cina.

Budaya Cina tetap terbaik...sedekah tu amalan mulia
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 02:37 PM | Show all posts
Boomibulat replied at 15-10-2019 02:04 PM
Duit tu kira halalan lagi toyyiban tak...?

Halal la kan lain la I jual ular ke, tenggiling ke utk diaorg makan.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 02:55 PM | Show all posts
mcm tak lalu tekak nak makan
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 03:00 PM | Show all posts
Siput sedut aku tak hairan sangat. Kalau siput babi, memang terangkat kening dibuatnya.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 03:02 PM | Show all posts
biar la dia membiak, tunggu thn depan kutip hasil...........
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Eric.n9 replied at 15-10-2019 02:31 PM
Kawan2 cina i biasa ckp, say klu ada family sakit ke apa ke.
Then diaorg sembuh dari penyakit tu, ...

Wah betullah..memang Islam pon begitu suh sedekah kalau nak sembu/elak malapetaka
Tak terfikir pula nak buat begitu
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 04:23 PM | Show all posts
Be cautious ....biarkan pakar-pakar archelogy Malaysia mengkajinya terlebih dahulu .. boleh jadi siput kedut itu hasil ternakan umah melayu dari era Lembah Bujang ....
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 15-10-2019 04:08 PM
Wah betullah..memang Islam pon begitu suh sedekah kalau nak sembu/elak malapetaka
Tak terfikir pu ...

Dia punya sedekah suruh Kita usaha at same time.


Haha...kalau Sapa membewak tak dapat la sedekah....

Bagus gak idea camni
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082572s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list