Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1554
View
87
Reply

[Idea] Apabila hujan turun

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 14-10-2019 11:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekarang hujan sekejap2.. iols rasa dh lama tempat iols ni x hujan betul2 hujan lebat yg lama.. dulu masa kecik2 every week akan turun hujan sekali..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila hujan lebat...automatik otak akan mengimbau kenangan ms kecik...suasana hujan ms kecik di kg..x sama ngn suasana hujan dibandar ni... perasaan tu tenang je bila tringat hujan ms kecik2 dlu...bunyi dia kuat sgt sbb atap zink...klu tgh berkumpul ngn spupu2...for sure akn mandi hujan ramai2 then amik giliran mandi bwh saluran atap yg plg tgi...hehehe...skt kepala bila kena air yg tajam tu...lps siap mandi..mak akn bt air teh o or kopi pns mkn ngn biskut..
Skrg ni bila dh dk sdiri...ddk je la termenung tepi tingkap tgk rintik2 hujan tu..lyn perasaan sorang2...dh penat dk tepi tingkap sambung msk dlm slimut main hp or mkn megi...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 11:58 PM | Show all posts
Syoknyaa kecik2 time hujan.. Teringat2 main sampan bila air naik.. Rumah kg i dulu tradisional bertiang tinggi.. Now i keje related with weather pulak...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Suka dengar bunyi hujan...sambil terkenang masa lalu..then tertido

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 05:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaman kanak2 dulu mase hujan, pegi mancing tepi rumah. Mase ni lah byk ikan keli. Ikan keli akan keluar bila air keroh.

Sekarang ni kalau hujan basuh kereta sambil mandi hujan. Rasa best plak basuh kereta time hujan. Dengan anak bini join sekali.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 06:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Klu hujan turun aku paling suka bau tanah tu.. Sedapnya bau dia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 06:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Agak melankolik about hujan  petang2 ni since pakcik meninggal accident dlm keadaan hujan lebat tahun 1990 dulu..
Masa hari kejadian aku duk kat tangga batu depan umah nenek tengok ke luar..masa tu ada gak perasaan jiwa tu kosong without knowing arwah sbnrnya dah terlibat dlm accident petang tu..quite close dgn dia since dua2 terlibat dgn bolasepak n hockey since dr kecik..
Dan...bila tahu dia dah xde n jenazah je dibawa balik..aku xtahu kenapa aku xmenangis pun..tp remuknya hati di dalam tuhan je yg tahu..hilang sudah pakcik yang dah macam kawan buat selama2nya dan ironinya masa jenazah dibawa ke kubur pun hujan lebat sangat malam tu..
So bila hujan lebat dan aku teringat kisah ni..aku akan mengelamun mengenangkan zaman kanak2 aku dgn dia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-10-2019 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
awaynepian replied at 15-10-2019 06:30 AM
Agak melankolik about hujan  petang2 ni since pakcik meninggal accident dlm keadaan hujan lebat tahu ...

Al fatihah utk arwah. Rindu yang menyakitkan adalah rimdu pada orang yamg telah tiada. Syurga untuk arwah. Aamiin
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-10-2019 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
ainashiqa replied at 15-10-2019 06:21 AM
Klu hujan turun aku paling suka bau tanah tu.. Sedapnya bau dia

Betol i pun suka, kalau ujan i akan bukak tingkap dan bau aroma tanah tu..
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 09:02 AM | Show all posts
hujan la paling aku suka.... duduk tepi tgkap melayan perasaan.. or, ajak anak tidoq.. hahahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalu kat kampung i suka mandi hujan tetambah kalu hujan lebat. Dah tua ni x dapat la buat macam tu. Buruk nau orang tengok. Now suami suka ajak anak anak mandi hujan. Best tengok dorang enjoy. Kat key el x dapat buat sebab dok umah atas awan.
Tapi paling suka bau lepas hujan.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalu kat kampung i suka mandi hujan tetambah kalu hujan lebat. Dah tua ni x dapat la buat macam tu. Buruk nau orang tengok. Now suami suka ajak anak anak mandi hujan. Best tengok dorang enjoy. Kat key el x dapat buat sebab dok umah atas awan.
Tapi paling suka bau lepas hujan. Ni fav dari kecik sampai sekarang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah tua tua ni kalau hujan mmg sedap tidur. Takpun goreng cucur bawang ikan bilis, kopi o sambil borak, tv takleh tengok sbb astro no signal


Dulu kecik kalau time hujan or monsun, buat kapal kertas or buat kapal pakai batang daun pisang cucu lidi pastuh campak dalam air depan rumah, dulu2 air byk bertakung depan rumah sebab rumah kg longkang takde.

Rindunyaaaaa zaman kecik dulu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 15-10-2019 08:02 AM
Betol i pun suka, kalau ujan i akan bukak tingkap dan bau aroma tanah tu..

Bau tanah lps hujan.. Bau kehidupan..
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
bila hujan turun , ya ampun nikmat yg x dapat di dustakan

sedapnya makan bila hujan
sedapnya tidur bila hujan
enaknya dan nyamannya solat bila hujan
tenang nya hati berdoa bila hujan
bau tanah dan rumput yg sunggu mendamaikan jiwa selepas

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Sekrg klu ujan lebat x sempat nak fefeling nangis sebab air cepat naik. So kena alert. Tak masuk dlm umah but pernah dah nak masuk kat sliding door.

Klu kat off... I akan ingat anak.. Mcm mana la dia balik dgn bus nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
lamanya x main ujannnn.... bl ujan sy tdo
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
makan maggi.ermm..sdpnyee
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Hujan.....golek2 dgn suami....atau anak2..
Minum air pns dan cicah roti
Baca berita kat hp..
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau hujan mmg sedap tidur. Tapi selalu nya tak boleh tidur pun. Time hujan ni kena drive mmg x berani. Sanggup tunggu renyai baru balik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.101890s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list