Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1381
View
98
Reply

[Idea] Lets TALK telur...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Post time 16-10-2019 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
chinta89 replied at 16-10-2019 10:00 AM
meols x mampu buat mcm dia. rasanya dh masuk hari ke 3 mcm chuols ckp ler adoiii muntah gamaknya

Hahaha serious la member tu. benda2 lain dia makan x? Nasi mmg big no la kan
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 03:19 PM | Show all posts
telur ikan tenggiri masak asam pedas...perghhh
tapi yg frust selalu xjadi bila nak buat telur separuh masak mcm dekat kedai tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 04:30 PM | Show all posts
mummy_vouge replied at 16-10-2019 02:09 PM
Hahaha serious la member tu. benda2 lain dia makan x? Nasi mmg big no la kan

benda2 lain dia cuma makan LAUK je.
NASI dan sebarang karbohidrat x sentuh. air manis mmg x ambik.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 05:02 PM | Show all posts
kaka bulan...

fevret cek
1) telur ikan dalam kari ikan tu...especially yang my mother masak..yarobbi meleleleleleleh
2) telur goyang letak kicang n sos cili - tolong la try..sedap baq hang
3) telur sotong kedai mamak...tatahu la kenape...tapi berantu gile yang kedai mamak (especially yang dekat penang tuh)

tengah taip ni pun meleleh air liur cek...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 05:13 PM | Show all posts
telor separuh masak, makan dgn roti bakar garing

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
chinta89 replied at 16-10-2019 04:30 PM
benda2 lain dia cuma makan LAUK je.
NASI dan sebarang karbohidrat x sentuh. air manis mmg x ambik ...

Oo diet atkin la ni ek. Mcm abang2 dilu biat mmg menjadi tp kalau x jaga kejap ja mokss balik huhu
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Eric.n9 replied at 16-10-2019 11:44 AM
Sis, jangan lupa ckp harus dimakan panas2,
sejuk kalu tak sedap.
Kawan i budak siam, klu dia mas ...

Betul mkn panas2 br sedap.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Ai xmakan telur tapi suka buat breakfast anak2 berasaskan telur.  Nak2 lagi toddlers. Mmg letak cheese sentiasa.

Roti telur tengah2 cheese
Roti balut telur cheese
Ommelete veggies + cheese

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Telur rebus masak sambal. Marvelous
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Telur masin...Wajib ambik kalau g makan nasi kandaq...
Telur dadar letak mayo pun sedap oi...makan tu ja dengan nasi + kicap

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 03:05 PM | Show all posts
telur rebus hancur2kan campur mayonis letak skit blackpepper. sapu kat roti. nak lagi sedap tambah dgn salad dan tomato. jadilah sandwich telur. dapp

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 05:08 PM | Show all posts
kadang2 yang banyak kadang

makan telur rebuih 2 bijik
pastu racik carrot
tabur pepper

perghhh sedap...
tu pun dah cukup untuk bekfast

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2019 10:18 AM | Show all posts
untuk pengetahuan bersama

telur.jpg

meols suka no 2 dan 3

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 11:56 AM | Show all posts
kalau makan ikan masak 3 rasa ke, nasi goreng kampung ke, mesti order telur dadar
telur dadar pulak, bukan semua kedai pandai buat

telur dada tu kene gebu, pastu kene ada rasa masin sikit. memang sedap.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 12:10 PM | Show all posts
i x makan telur rebus, telur separuh masak dan seangkatan dengannya (yg lembik2) tapiiiii i layan telur dadar, telur mata kerbau makan putih jer, mkn dgn kicap nasi panassssssssssssss

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Meols paling suka telur ikan mayong, telur sotong & hot spring egg Sgt lazat x terkata gitchew.

Selain tu meols ada gk create resipi telur dadar sardin sbb mls nak masa lauk bnyk2 Ok meh meols share skit resipi tu ~

Telur Dadar Sardin Uruha

Bahan-bahan :
-3 biji telur ayam (nak bnyk pun xpe)
-1 sudu mayonis (optional)
-Sedikit sardin yg dah dihancurkan (meols suka campur sikit kuah sardin dlm sardin tu & then hancurkan supaya sardin tu lembab2 sikit)
-Hirisan bawang besar
-Hirisan cili / cili padi
-Garam secukup rasa

Cara Memasak :
-Masukkan 1 sudu mayonis ke dalam telur & pukul sehingga berbuih / kembang.
-Campurkan sardin hancur, hirisan bawang besar, hirisan cili / cili padi & sedikit garam ke dalam telur yg dah dipukul tadi.
-Gaul sehingga sebati.
-Goreng dgn minyak yg betul2 panas hingga masak / kalau nak sampai garing pun xpe.
-Sedia dihidang bersama sos cili / thai sauce / mayonis / black pepper sauce / cheese & etc ikut tekak masing2

Leh mkn cmtu je / mkn dgn nasi / roti

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ada extra sambal telur hancur, meols akan buat lempeng kosong & nipis (ala2 kulit kuih ketayap) & then letak telur hancur atas lempeng tu, gulung mcm wt kuih ketayap & tadaaa~ lempeng gulung telur hancur

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 04:01 PM | Show all posts
suka telur pindang. tapi sekarang tak semua kenduri kahwin ada telur pindang. mungkin nak buat tu makan masa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 03:49 PM | Show all posts
saya suka telur
telur dadar, telur sambal pecah atau telur rebus sambal. telur separuh masak pon sedap
saya suka telur ikan. asam pedas telur ikan, sedapnya. tp telur ikan mayong saya x suka.
sy x boleh tgk telur ikan mayong. sy Trypophobia. telur ikan kecik2 tu xpe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 07:57 PM | Show all posts
Edited by farhana008 at 23-10-2019 07:58 PM

Jika kenduri di Johor, tak sah kalau tak ada telur pindang. Orang yang bukan dari Johor jika terima telur pindang, jangan dibuang.Telur pindang direbus 3 hari 3 malam bersama rempah-rempah dan daun-daun seperti daun manggis,daun jambu batu, daun senduduk,serai,daun limau purut,daun lengkuas dn lain-lain.Sedap bila guna telur pindang buat sambal telur dan dimakan dengan nasi lemak.Yang ini resepi telur pindang yang iols guna dari blog ni(http://rosmah.blogspot.com/2014/02/resipi-telur-pindang.html) jika ada sesiapa yang nak cuba.

Resipi Telur Pindang Warisan Keluarga
Bahan-bahan:

1. Telur Ayam
2. Ketumbar
3. Jintan Kasar
4. Jintan Halus
5. Garam Kasar
6. Cuka
7. Daun Senduduk
8. Daun Salam
9.Serai
10. Lengkuas
11. Halia
12. Kulit Bawang.

Cara Membuat:

1. Asingkan semua daun dari batang.
2. Campurkan bahan no 2,3,4 sehingga sebati dalam bekas yang sama.( bahan A )
3. Cincang halus bahan no 9, 10 dan 11 dan campurkan dalam bekas yang sama.( bahan B )

Cara Susunan Untuk Merebus:

1. Letakkan daun senduduk di bahagian dasar periuk dan ratakan ke seluruh kawasan dasar periuk.
2. Lakukan proses yang sama kepada daun salam.
3. Tabur dan ratakan bahan A dalam periuk.
4. Tabur dan ratakan bahan B dalam periuk.
5. Tabur dan ratakan kulit bawang.
6. Susun telur ayam secara teratur mengikut bentuk periuk.
7. Ulangi langkah 1 hingga 7 sehingga lapisan terakhir.
8. Iskan air ke dalam periuk sehingga ke paras telur.
9. Setelah itu, taburkan garam kasar.( sekurang-kurangnya 6 beg mengikut jumlah telur).
10. Masukkan setengah botol cuka yang telah dicampur dengan air ke dalam periuk tersebut.
11. Setelah itu, mulalah merebus.

**** tempoh merebus 3 hari 2 malam****
****buka api seperti biasa.Apabila sudah mendidih kecilkan api hari terakhir****



telur pindang yang siap direbus 3 hari 3 malam.Meriah dengan daun-daun dan rempah-rempah.

telur pindang.JPG                               

Telur pindang yang sudah dikeluarkan.
telur pindang1.jpg


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091064s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list