Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
980
View
49
Reply

[Idea] Lets TALK pasta...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-10-2019 11:58 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Memang suka pasta. Pergi Itali dulu, segala mala bentuk pasta dah rasa dan tengok
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
I love pasta!
Sejak dah makan original pasta kat italy, balik sini langsung dah xboleh order n makan pasta kat restoran sini - the texture, taste terlalu malaysia
Sanggup masak sendiri and kalau rajin i akan buat my own pasta from scratch.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Wow bestnya pi itali. Iol suka pasta tomato

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy suka lasagna
Tapi nak buat malas...
Tolong sapa sapa buat kan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 02:06 PM | Show all posts
suka pasta tp tk pernah ke itali. mcmn ya rasanya, pasta yg sedap tu.....teringin pulak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Xsuka pasta. Sbb tekak melayu. Tp kdg2 acah2 urban jgk nk order walaupon xreti kat utube ada satu acc chef itali meols suka tgok mcm sng jah heshe masak2 pasta kdg teringin juga tp perut meols ujung2 tetap cari nasik putih jgk.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Love n hate relationship with pasta. Like noodle type eg : spaghetti, linguini and such but hate macaroni, penne, spiral and seangkatan. And satu lagi i cannot tengok posting IG acik2 instafamous cooks yg buat alfredo/creamy pasta and misnomer kan as carbonara. My heart cannot take it

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
ala jeles yer u pegi italy. i pon suke giler makan pasta. terer jugak masak pasta. tp plg i suka lasagna la sbb ada daging and cheese mozarella. teringin nk rasa cheese yg banyak2 jenis tue.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Suatu masa dulu, hampir setiap hari makan pasta! Pelbagai jenis. Sekarang dah rasa cukuplah dgn pasta.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
ShawnGray77 replied at 13-10-2019 02:40 PM
Love n hate relationship with pasta. Like noodle type eg : spaghetti, linguini and such but hate mac ...

Haha
I cringe anything sos putih label as carbonara!
Carbonara this and that
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu suka masak spaghetti.. But after peminat pasta masakan sy meninggal.. Arwah tok sy.. Sy dah tak masak spaghetti... Baru2 ni makcik tanya.. Bila nak masak.. Teringin nak makan masakan sy..

Hahahaha.. Nampaknya kena tanam cinta balik pada pasta mcm dulu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka makan pasta terutama jenis spaghetti dan linguini.Tak berapa gemar dengan penne.

Sikit tips: selalunya bila masak pasta dalam periuk sedia mendidih yang ditambah garam. Untuk tambah rasa, gunakan kiub ayam sebagai bahan ganti garam dalam rebusan pasta. Rasa pasta jadi lebih sedap

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Laki iols chef
Bosan dah makan pasta
Tapi carbonara laki iols masak mmg x muak
Simple je sebenornye masak dia
Tapi bila beli prego tu..rasa dia errrr....

Iols suka aglio olio seafood..
Pernah dedolu 10 tahun lepas makan .. sedaps...
Tp kedai tu dah tak dak..
Entah kenapa...

Iols ada tgk tv dolu pasta tu bentuk cm pintal pintal cam.ru..
Ada inti..bayam keju x silap..sedapnya tgk
Tp nak buatnya renyah..
Sampai bebila kot iols xmakan..hahahaha
Malas

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak i nombor 5 tu, hari2 makan pasta pun tak apa. I paling suka nak oglio olio

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 10:18 AM | Show all posts
tak suka carbonara..muak..

tapi kalau bolognese atau apa saja yang ada tomato iols suka..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 06:12 PM | Show all posts
pasta macam macam ada
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-10-2019 12:28 PM | Show all posts
orkid_stadium replied at 13-10-2019 01:06 PM
suka pasta tp tk pernah ke itali. mcmn ya rasanya, pasta yg sedap tu.....teringin pulak

Nak yang halal, pergi ke area Termini station dekat Rome...cam area Itaewon, Korea...kawasan Muslim...
leh dapat piza dan makanan Itali yang halal...Ada kedai jual but murah...RM50 je...yang knee length tu

@MsPercy

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by URUHA at 15-10-2019 01:20 PM

Meols pun cringe yach dgn spaghetti carbonara yg guna instant cream prego tu So meols nak share sikit resipi spaghetti carbonara yg authentic gitchew Ok here we go ~

Bahan-bahan :
1. 350g spaghetti
2. 200g bahagian dada itik yg sedikit berlemak (ni utk gantikan guanciale sbb guanciale ni non halal)
3. 4 biji telur
4. 100g hirisan keju pecorino (boleh ganti dgn keju parmesan tp rasa keju pecorino tu lagi rich & sedap)
5. 1 tbsp extra virgin olive oil
6. Sedikit garam
7. Serbuk lada hitam

Cara memasak :
1. Masukkan spaghetti ke dlm air yg mendidih yg telah dicampurkan dgn sedikit garam. Toskan setelah masak.

2. Dada itik dipotong dadu & dimasak menggunakan extra virgin olive oil. Gunakan api sederhana & pastikan tak terlalu garing. Asingkan sikit utk tabur atas spaghetti nnt.

3. Masukkan keju Pecorino ke dalam telur & pukul sehingga berkrim.

4. Masukkan spaghetti ke dalam kuali yg masak dada itik tadi. Masak selama 1 minit dengan api besar sambil kacau rata.

5. Matikan api & tuangkan krim (hasil gabungan telur & keju tadi) & kacau dengan cepat. At this point krim tu akan cair & panas & telur tu akan dimasak tanpa berketul.

6. Serve dlm pinggan, taburkan sedikit lada hitam, lebihan dada itik tadi & hirisan keju pecorino

7. Mamma mia sedia dimakan!!

Yg ni utk guide je. So kalau nak masak lebih pandai2 la agak2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 01:24 PM | Show all posts
URUHA replied at 15-10-2019 01:17 PM
Meols pun cringe yach dgn spaghetti carbonara yg guna instant cream prego tu  So meols nak share s ...

this is exactly how they cook at Italy.. sebenarnya yg cream prego tu utk pemalas je sbnrnya...sy penah ke itali, try sndiri diorang masak mcm tu.. mmg so much different. tp ofkos la i xsuruh letak bacon and white wine. dia masak depan sy so no was2 okay..hakhak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095143s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list