Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1589
View
93
Reply

[Idea] Lets TALK nenas...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 15-10-2019 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Lengkong replied at 13-10-2019 07:02 PM
Nenas buat apa pun sedap. Nenas cicah garam Nenas buat masak lemak cili api campur udang atau masak  ...

Betul! Nenas ni apa pun semua sedap. Semua masuk. Berkhasiat pula tu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 01:39 PM | Show all posts
Nenas... buat pajeri sedap
Buat bakar pun sedap... tabur skit brown sugar.
Tp paling sedap nanas fresh, cicah cili kicap oiiii...
Ok confirm balik kang aku beli sebiji dua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
I suka sgt nenas sampai pregnant pun i boleh makan sebekas nenas tau hahah. Ni kalau orang tua tahu mampus kena bebel. Tp betul la sebenarnya nenas tu bukan punca keguguran. Mcm prof imelda bagitahu, nenas ni buah yg berkhasiat. No scientific proves nenas sebabkan keguguran. DDC67F27-4A20-4AE0-8B32-BA03BCC0FDF9.png DDC67F27-4A20-4AE0-8B32-BA03BCC0FDF9.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Eric.n9 replied at 15-10-2019 01:39 PM
Nenas... buat pajeri sedap
Buat bakar pun sedap... tabur skit brown sugar.
Tp paling sedap nanas f ...

Perghh merecik air liur buh kicap tu yumsss
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 01:42 PM | Show all posts
mummy_vouge replied at 15-10-2019 01:39 PM
I suka sgt nenas sampai pregnant pun i boleh makan sebekas nenas tau hahah. Ni kalau orang tua tahu  ...

Klu org tua tak bagi makan nanas owh...
Sifat dia mcam tajam. Tak ingat tapi ada 2 3 buah lagi, yg diaorg tak bagi makan.
Teringat my sis mengandung dulu, mcm2 kena pantang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
mummy_vouge replied at 15-10-2019 01:32 PM
Ala sedihnya baca. Alhamdulillah skrg dh mampu kan..semoga uolss sekeluarga dimurahkan rezeki sela ...

Skrg zmn dh brubah chuols alhmdulillah. Ms kecik nk mkn itu ini tp xmampu. Skrg bila dh sng sikit dh mampu beli itu ini tak terasa nk mkn plk.Gitu la idup. Sma mcm meols salu ckp kt parents, beli la ape je skrg nk mkn ape je sebab dh mmpu nk mkn sdp2,puaskn ati tp deme ckp dh ilang selera mkn tu sbb dh tua.tgok mknn sdp2 pn xrasa ape.Dlu ms xde duit punye la nk mkn itu ini thn je sbb xmampu. Skrg bila dh mampu, tuhan tarik lak nikmat mkn plahan2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Eric.n9 replied at 15-10-2019 01:42 PM
Klu org tua tak bagi makan nanas owh...
Sifat dia mcam tajam. Tak ingat tapi ada 2 3 buah lagi, y ...

Ha ah hihi. Mungkin kalau ada yg miss carriages tu kebetulan la kot atau ada faktor lain. Kalau dh tahu jenis badan x boleh tolerate awal2 jangan makan. Macam i jenis try&error alhamdulillah so far semua ok. Pantang 44 hari je makan semua yg berkhasiat baik sayur/buah/ikan/telur/ayam.

Lagi2 czer ni haa nak baik luka kena banyak protein&vitamin c.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Beautifulliar. replied at 15-10-2019 01:51 PM
Skrg zmn dh brubah chuols alhmdulillah. Ms kecik nk mkn itu ini tp xmampu. Skrg bila dh sng sikit  ...

Betul zaman tu kan makanan ni sgt2 la bernilai walau secuma nasi dengan ikan tu pun jarang2. Sedih tengok kids&teenagers nowadays yang demand makan. Haih kalau lah kome hidup zaman dulu kala tu nk makan ayam ikan sekali seminggu belum tentu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
mummy_vouge replied at 15-10-2019 02:00 PM
Betul zaman tu kan makanan ni sgt2 la bernilai walau secuma nasi dengan ikan tu pun jarang2. Sedih ...

Dlu susah kan. Untung budak2 skrg nk itu ini dpt je. Sbb tu kurang mnghargai. Skrg meols pantang klo tgok org mbazir makanan sedih tgok sbb setengah org nk makan ari2 pn bcatu.Tu la kdg2 kita tolong org ssh bukan sbb kita kaya sgt pn tp sbb kita phm gane rase bila xde pape nk mkn n pnh duk dlm keadaan tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 05:36 PM From the mobile phone | Show all posts
mummy_vouge replied at 15-10-2019 01:39 PM
I suka sgt nenas sampai pregnant pun i boleh makan sebekas nenas tau hahah. Ni kalau orang tua tahu  ...

Maceh tacang <3
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Prefer nenas original makan begitu saja atau cicah kicap manis pedas, kalau dah berubah jadi jam ka, pajeri ka, tart nenas ka, memang kurang gemar, tak tau lah kenapa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Nanas ni one of my fave fruits. Cumanya kalau makan as it is atau dalam kerabu, kalau makan banyak, boleh lidas lidah ni.

Fox suka nanas madu kalau makan begitu sahaja
Canned-Pineapple-in-Syrup-Slices-Chunk-Pieces.jpg_350x350.jpg

Suka jus nanas
Resep-Membuat-Jus-Buah-Nanas-Super-Segar.jpg

Suka pajeri nanas
26229695_1647302528661727_7253463512729302488_n.jpg

Kalau kenduri kawin kat tempat fox ni, kami ada cikeni nanas - makan sebagai salah satu lauk dengan nasi minyak. Fave giler ni
New Picture.jpg

First time fox buat pineapple upside down cake ni masa fox form 3. Nenek terdengar resipi dalam radio (dia tengah drive fox ke sekolah masa tu) and esok petangnya dah suruh fox buat
Pineapple-Upside-Down-Cake-Recipe-1-of-1-2.jpg

And 2 bulan lepas, fox buat pineapple cake. Teringin nye pasal. Lain kali nak kena blend la nanas tu. Haritu fox potong kecik2 je.
228838.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 01:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by alex0991 at 21-10-2019 01:47 AM

Nenas makan mcm tu je pun sedap. Antara fav ofcourse lah pajeri nenas. Pastu masak lemak nenas dengan ikan masin. Pergh.
Blend buat jus.
Nenas cicah kicap.
Tambah lg 1 kuih raya wajib ade tart nenas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2019 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku suka chutney nanas.....

Resipi mudah
Nak pedas leh tmbh cili padi....

Goreng bilis bg ranggup pastu kluarkn. Guna minyak goreng bilis tumih bwg merah putih dan holland, half yg dh kisar half hiris2..

Then letak nanas yg tlebih masak lg ok sbnrnya... lps tu smoi mdidih letak gula... gaul2 smpi pekat. Letak sikit ayaq... pas tu letakncili padi bg pedas... bila dh ala2 pekat2 sikit mcm jem x mjadi gitu letak bilis... dan tadaaa... leh la ala2 tempoyak x jd perasa nanas.. Spicy-Caribbean-Pineapple-or-Mango-Chutney-1.jpg

Gmbr kredit pd pakcik gugel

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 02:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Nenas.... pertama kali baking gunakan nenas sebagai bahan utama bila bake cake pineapple upside down masa time sekolah dulu... kira bangga sbb berjaya buat cake dan menjadi walaupun usia waktu tu masih sunti hahaha

Nenas.... bila buat business jual kuih tart that melts in your mouth...kacau inti nenas sampai meletup2 nenas kat tangan...hari raya aidilfitri, raya cina, deepavali and time christmas pun org order kuih tart gue... sampai lah ni masih customer masih teringat2 and cravings for my melt in yr mouth pineapple tarts... resipi takda pakai sukatan okey gue main agak2 tp tetap power to the max

Nenas asam boi... mak aiiiihhhhh tgh tulis ni pun terkecur air liur sedapnya tak terkata... still craving for this nenas asam boi..

Kena nenas sarawak...fuhhhhhhhh manis nya tak boleh angkat okey mmg feveret habis...dpt plak cicah dgn sambal kicap cili padi...terantuk bak ang...mertua lalu pun tak nampak huahuahuahua

Lagi satu bila nenas dibuat pencuk utk mkn dgn nasi beriani arrrr yg ni pun feveret....

Bila bulan puasa kena air nenas pun perrrrggghhhhhhh lega nya rasa tekak.. sekarang beli jer jus nenas dlm tin jer bila rasa nak minum fuhhhhhhh mmg powerrrrr.. so korang yg tak pernah minum jus nenas tu cuba lah ok lebih2 lg klu dpr minum sejuk2... percayalahhhhhh

Pada yg tak suka makan nenas sbb lidas.... ni ada petua pucuk nak kongsi... pastikan bila nak makan nenas, mata nenas di buang dan klu kena lidas lepas makan nenas sila ambil secuit gula halus dan makan pasti akan hilang rasa lidas dlm mulut tu...so selamat mencuba dan buat experimentasi ni ok cos it works wonder....

Nenas ooohhhhh nenas.... klu dah makan jgn berlingas plakkkk ok wakakakakakakaka

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 02:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Ahhhh ni lahhhh nenas feveret.... credit foto koleksi sendiri, google dan mat gebu...

Tu jus nenas yg pucuk cerita td.. go and try peeps... u will love it...

Mau tak kecur air liur... tgk nenas asam boi ni... dan lagi dan lagi... nenas sarawak dgn asam... perrrggggghhhhhhhh
IMG-20191022-WA0001.jpg
IMG-20191022-WA0002.jpg
IMG-20191022-WA0003.jpg
IMG-20191022-WA0000.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Foxey at 22-10-2019 07:59 AM

Lagi makanan berasaskan nanas yang fox suka...

ikan masin.jpg
Gulai nanas masak lemak ikan masin... Type ni pun dah kecur air liur. Sedapnyaaaa makan dengan nasi panas. Tambah lagi ayam goreng berempah. Pergh...

Nasi-Goreng-Nanas__1458470785_180.246.192.56.jpg
Nasi goreng pineapple pun sedap. My dad pun suka.

homemade-pineapple-jam-f.jpg
Ni memang suka giler. Colour dia kena macam ni. Kalau tak, bukan la jam nanas bagi fox. My mum used to make it dulu2 and i was always the 'mangsa' yang stir the jam on the stove. Parut kat tangan ni akibat pekerjaan tersebut pun dah fade. Nampak ngat lama dahhhh. Recently discovered yang sedap kat Lavender. Makan on toasts, with butter. Scrumptious!

Open_Tarts_59781a07-d6a1-4f94-baa5-425c17ec81c1_grande.jpg
Ni fave keluarga. Dulu2 our Chinese cousins selalu hantar for Raya. Giler sedap. Tapi shape dia bukan macam di atas, berbentuk daun. Then our family friend from Singapore pun kalau datang, mesti bawa nanas cheese tarts. She has a bakery there. Since sedap ngat, she shared her recipe. I made the dough a few times baru got it right. Actually my mum made me. First two times was a failure sebab dough dia keras. I had to figure out how to make it right since mum kept asking me to. But got it right, i did! So, we make it every Raya and aunties even tapau home when they come visiting. If tak buat, semua akan tanya, mana tart. Mum even make some for sale, atas permintaan

Yang bawah ni, all kind of pineapple jam cookies that i love...
a9728a_4a60b4c80b9e4f3d89321895d6c9d01f_mv2.jpg

TH4050.jpg

coconut-biscuit-pineapple-jam-coconut-biscuit-pineapple-jam-isolated-white-backg.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Suka nenas mdd2 , sesap kot. Makan pun dgn asam boi, perghh termimpi2 lena. Lagu satu, suka makan ndnas ni masa buat acar untuk nasi tomato

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 11:45 AM | Show all posts
nenas mkn dgn kicap, pajeri nenas mkn dgn ikan sepat masin, tart nenas melt in your mouth, nenas mkn dgn laksa dgn otak udang perghhhhh heaven on earth! hahahhahahhaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka sgt dengan tart nenas..pajeri nenas sedapnya mkn dengan sambal belacan.. nenas makan dengan kuah rojak lun sedap sgt.. xpun makan nenas dgn serbuk asam.. sedaaaaaapppp sangatttt

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.113414s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list