CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 5680|Reply: 55

Derma darah

[Copy link]
Post time 12-10-2019 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam,

2 tahun lepas iols nak derma darah tapi tak lepas. Katanya sebab berat badan 42kg, sekurang2nya kena 45kg keatas baru boleh. Sekarang berat iols 45kg dah, dan bercadang nak pegi menderma. Iols taknak muntah@pengsan lepas derma darah tu sbb abg iols first time derma muntah n pengsan. Sapa2 ada pengalaman derma darah boleh share diet *kalau perlu* untuk elok perkara tersebut..

Trimas,
Az
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2019 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Pastikan dpt tido yg secukupnya
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 09:12 PM | Show all posts
pastikan makanan lepas derma darah tu best, ada masa spageti, pizza, makaroni.. check dulu dekat sebelah kaunter derma darah dapat makanan apa. itu pekara paling asas sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Makan daging merah lebih sikit untuk tambah Hb dgn banyak minum air masak, darah cair senang nak pam
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2019 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
45kg ngam2 ok ke?ke kena naikkan lagi?
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
sebelum derma darah make sure makan berat
i penah sebelum derma darah makan kuih 2 bijik dengan kopi..doc cakap tak cukup
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
act 45kg tu ngam TAPI u kena check hemoglobin u jugak..macam kawan i berat badan lebih 45kg tapi darah dia terlampau cair, tak boleh derma
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Tido kena cukup.. At least 5 jam mlm tu.. Aku pernah terlelap masa derma darah.. Nurse tampar2 pipi gebu aku ni sbb ingat aku pengsan.. depa x bg kita tido masa darah diambil tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2019 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
I gemuk Tapi x lepas nk Derma 10 tahun lepas dulu
Darah I cair
I rasa skrg dah elok darah i
I nak derma darah lah ubat hati yg lara
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2019 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 12-10-2019 10:12 PM
act 45kg tu ngam TAPI u kena check hemoglobin u jugak..macam kawan i berat badan lebih 45kg tapi dar ...

Lorrr..mcm mana nak tahu hemoglobin ngam?dah p sana check darah cair pulak kena reject,sia2 ja
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
namr replied at 12-10-2019 10:59 PM
Lorrr..mcm mana nak tahu hemoglobin ngam?dah p sana check darah cair pulak kena reject,sia2 ja

masa nak derma lepas isi form segala nanti nurse check la..kalau tak lepas balik je la
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2019 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 12-10-2019 11:00 PM
masa nak derma lepas isi form segala nanti nurse check la..kalau tak lepas balik je la

Choiiidah la nak g pusat darah tu jem, buat penat je pegi nnt.iols rasa kasi naik sikit lagi la berat tu dlm 2kg kot
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2019 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
sifu_sifulan replied at 12-10-2019 09:15 PM
Makan daging merah lebih sikit untuk tambah Hb dgn banyak minum air masak, darah cair senang nak pam ...

Dgg merah tu kasi hemoglobin pekat ka
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
sori2..
i testing je...yg gmbar atas tu
kalu berat da lepas..nnt tt g blood bank atau mobile punya kat mall/tmpat awam..nnt kena isi borang dulu..jawab semua soalan dgn jujur..
org permpuan ni basically soaln dia last period/mengandung/menyusu/ade keguguran ke x...n sexual history...tick je jwpn..
pas isi dia akn check hb/kepekatan darah..
selalunya dia nk 13.5 ke atas..
klau x lepas selalu diorg akn bg vitamin tbah darah..
btw bagus tt..mmg hosp nak pakai byk sgt drh..n kesedaran mnderma darah ni masih kurang..x kata malaysia..mana2 negara pun sama..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2019 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by yuki812 at 13-10-2019 10:04 AM

derma darah ni bgs kan tuk kesihatan.
lupa pulak bagus tuk apa..
ada member tu derma platelet jer.
i x pernah derma darah.
ada peluang byk kali sblm ni..tapi tak leh sbb direct feed anak..dan x cukup tido.
skrg..dah ok..tak pulak nampk kat mana2 booth derma darah..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 12-10-2019 11:48 PM
derma darah ni bgs kan tuk kesihatan.
lupa pulak bagus tuk apa..
ada member tu derma hemoglobin j ...

sis....sis stay mana??
klau kat kelantan mmg tiap2 mggu team dia aktif buat mobile booth ni..
mmg klau g jln aeon mall/kb mall/tesco time weekend ade je team diorg ni..
tp yela..kelantan ni x besar mana pun..sbb tu senang jumpa kot
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
mongoose_kidz replied at 12-10-2019 11:51 PM
sis....sis stay mana??
klau kat kelantan mmg tiap2 mggu team dia aktif buat mobile booth ni..
mm ...

shah alam.
dulu rajin berjalan..semua nk dipandang kiri kanan setiap sudut mall. tu yg nmpk.
skrg..kederat dh kurang..kuar umah pon tuk bnda penting menonong jln. tu yg x perasan kot.
kat spital selalu ada kan.
tp mmg lah..nk try satu hari nnti. tgk cam besau jarum tu..ngeri je.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg Ada alah seafood ka kacang ka etc elok x payah derma la buat sengsara penerima tup2 gatal2 lepas makan udang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Lawak & Santai


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-12-2022 12:42 AM GMT+8 , Processed in 0.123734 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list