Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1861
View
64
Reply

[Tempatan] PH akan ambil tindakan majikan SWASTA yang enggan beri cuti bersalin 90 hari

[Copy link]

Author: R2D2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 13-10-2019 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Lepas ni majikan akan buat hiring policy 70:30 utk kurangkn kos pekerja.  70% lelaki, 30% wanita...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Bakalan U-turn juga ni.. tggu je la

Shamsuddin Bardan pun dah bersuara tu..
manifesto tipu,
Lulusan tipu,
Belanjawan tipu,

Yg real..
depa dapat gaji Rm50k kurang lebih sebulan,
Kita kena kencing lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 08:05 PM | Show all posts
Eric.n9 replied at 13-10-2019 03:22 PM
Aku pernah melalui hal yang sama.
Tension gila kot masa tu. Tapi dah rezeki diaorg dapat mengan ...

kan. harap anak anak derang menjadilah. Kali ni majikan yg ramai staf pompuan kena buat peraturan utk siapa yg nak beranak sebab klu semua cuti serentak, mampos!!
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Xpyh la kiter semua duk fikir pasal pro n kontra pasal isu ni... Lambat lagi nk dilaksanakan... 2021
Itu pun kalau x uturn... Nampak gaya.. satu ape yg canang xjadi
Tp yg xdicanang itu bakalan berlaku
Wak lek lek aje
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
najib888 replied at 13-10-2019 02:25 PM
Poodah.. hang ingat company melayu je? Company cina bapak segala rasis, opportunis, kapitalis pali ...

Kalo cmpny cina racist tade la dia ambik staf melayu keje. Pigi da. Pengalaman aku, cmpny cina lg sng dia nak amik staf dr cmpny melayu. Cmpny melayu requirement ltk mcm2 tp gaji ciput. Apa jadah.


Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 12:49 AM | Show all posts

Lepas PH tumbang maka balik semula kpd 2 bulan cuti or 1 bulan cuti .. gitulah jadi dgn system pentadbiran govt di msia .. berubah ubah setiap 5 tahun. Entah apa apa entah!
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 01:07 AM From the mobile phone | Show all posts
cuti 90 hari..
kang masuk keje..ank sakit cuti lagi..
pastu x leh blk lewat..
x leh outstation...
cukup2 lah tu..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
putericahaya999 replied at 12-10-2019 07:46 PM
Nati majikan langsung tak ambik staf pompuan

Jadi macam Jepun la...diorg Tak nak ambil Perempuan dah berkahwin kerja.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 01:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Berita bagus la untuk lelaki memenuhi kerja2 office....lepas ni ramai2 la lelaki ambil kursus setiausaha dan office management.

Kita jadi Jepun la weyhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 01:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 14-10-2019 01:19 AM
Jadi macam Jepun la...diorg Tak nak ambil Perempuan dah berkahwin kerja.

Sapa nk ambik byr gaji Tapi xda servis 3 bulan
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 01:49 AM From the mobile phone | Show all posts
putericahaya999 replied at 14-10-2019 01:46 AM
Sapa nk ambik byr gaji Tapi xda servis 3 bulan

Kerajaan BN dulu buat sebab nak lawan PAS Kelantan time PRU.

Hujung2 jadi masalah Kat sektor swasta.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 01:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 14-10-2019 01:49 AM
Kerajaan BN dulu buat sebab nak lawan PAS Kelantan time PRU.

Hujung2 jadi masalah Kat sektor sw ...

Tapi dia x wajib kan pada swasta
Ni nak wajib kan pada swasta
Siap buat perbandingan bodoh kerajaan boleh buat kenapa swasta tak boleh
Tepuk dahi jelah
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 01:55 AM From the mobile phone | Show all posts
putericahaya999 replied at 14-10-2019 01:50 AM
Tapi dia x wajib kan pada swasta
Ni nak wajib kan pada swasta
Siap buat perbandingan bodoh kera ...


Sepatutnya Kerajaan Tak perlu buat dalam sektor awam kalau tahu sektor swasta Tak mampu buat.

Jadi unfair la pada pekerja sektor swasta...Ada kurang Kat situ dari segi benefit.

Sepatutnya Kerajaan perlu bersifat adil sebab income Kerajaan dtg dari pekerja sektor swasta....sedangkan sektor Awam hanya untuk pentadbiran.

Kalau sektor swasta lumpuh...Kerajaan nak keruk Duit Kat Mana?

Sepatutnya Kerajaan BN perlu bersifat adil tanpa meminggirkan pekerja sektor swasta sebagai tunjang ekonomi Negara
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 14-10-2019 01:07 AM
cuti 90 hari..
kang masuk keje..ank sakit cuti lagi..
pastu x leh blk lewat..

Tu blom kira cuti sbb bwk ank check up, dah la cuti bersalin extend to 90 days.. ank check up mak and set2 bapak pun cuti sama
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
putericahaya999 replied at 14-10-2019 01:50 AM
Tapi dia x wajib kan pada swasta
Ni nak wajib kan pada swasta
Siap buat perbandingan bodoh kera ...

Masuk cabinet tak mintak persetujuan MEF, MTUC kan? Depa main bulldozed sajork

Mmg ada chance utk uturn.. sbb esok2 alasan x dpt kelulusan pihak2 kat atas
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:19 AM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 14-10-2019 01:19 AM
Jadi macam Jepun la...diorg Tak nak ambil Perempuan dah berkahwin kerja.

ppuan jepun..balik opis balik..meja ko dah takde biasanya..kena tukar department yg ntah pape..
ujung2 sakit hati..berenti...
tu yg ppuan jepun malas nk kawin..
kawin kena taat lagi...bukak stokin laki..
yg laki balik keje mabukkkkk...
baik diorg amik gigolo...hahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:29 AM | Show all posts
Kerajaan PH ni dia dah buat tahi dan semua orang tahu kuat kencing kaki penipu ,kerajaan cina menindas bangsa Melayu dan agama Islam.

Lepas tu dia hentak  polisi dia untuk digunapakai oleh swasta .

Paksa orang bukan dibawah bidak kuasa dia untuk laksanakan kegilaan dia demi nak nampak baik.

Baik kah ????????

Rkyat sudah nampak bala bencana yang ditimpakan atas negara ini kerana kebodohan rakyat percaya dan mengundi PH. Ini terkecuali utk cina dan pariah kerana mrk memang akan menyokong kerajaan DAP PH.

Hentikan lah sengketa ini,ini semua kebodohan.

kerajaan PH ni mcm dapat selena gomez setelah tak jumpa isteri sendiri setahun lepas tu  dikurung dalam bilik dgn selena gomez, dia rogol selena gomez depan belakang ,tenyeh habis stau lubang di badan minah tu lepas tu habis sepenggal.

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:32 AM | Show all posts
DARSITA replied at 14-10-2019 12:49 AM
Lepas PH tumbang maka balik semula kpd 2 bulan cuti or 1 bulan cuti .. gitulah jadi dgn system pen ...

Darsita ko mesti kenal NorBaya kann ,dia kahwin dgn orang Terengganu  

Baya tu tinggal di California

Ko stay saja di US sis Darsitah .

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:50 AM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 14-10-2019 01:49 AM
Kerajaan BN dulu buat sebab nak lawan PAS Kelantan time PRU.

Hujung2 jadi masalah Kat sektor sw ...

BN x wajibkan sector swasta....klu nak ikut boleh x nak ikut takpe...tapi di galakkan...

ni klu tak ikut majikan akan di kena kan tindakan...

makanya untuk tidak memeningkan kepala majikan...x payah amik jek la staff perempuan..
klu company besar2 ok la..xde masalh nak cari pengganti...tapi klu company kecik2....akan menjadi beban pada mereka..

ala...ini belum tentu jadi pun ni ha....sapa tak kenal PH kaki u-turn....
asal teruk2 kena kecam dgn nitizen sat gi mula lah tak mengaku ...kata org salah faham.....tak pun dia kata sy bergurau jek...
hahahha
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Pada pendapat i, wanita yg br berkahwin or tgh plan nk besar kan keluarga tk sesuai utk bekerja. Tgh sarat dh tentu selalu sakit n mc, beranak cuti plak 2-3 bln. Lepas beranak checkup every month, pastu anak demam. Semua tu kene cuti. Tu tk termasuk lg kalo pengasuh takde ke pengasuh cuti ke. Mmg wanita akan byk kene ambik cuti. Belom lg diri sendiri plak demam sbb bengkak susu o rkurang vitamin sbb nyusukan baby n mcm2 lagi.
Namun dlm kegawatan ekonomi keluarga skrg hanya ade 2 pilihan. Bg lelaki sahaja bekerja tp mestila gaji yg tinggi. Ataupun beri wanita kerja spt biasa tetapi mempunyai kelonggaran itu dan ini.
Bagi wanita2 yg dh manapous pandanglah kembali jerih perih korg waktu memula hidup sbg pasangan suami isteri. Bg andartu or or wanita yg tk subur yg tk mempunyai pengalaman mcm wanita lain, cukup sekadar memahi jerih perit ibu bapak korang semasa melahir n membesarkan kau org.
We have no choice. Kita nak kan wanita lagi ramai mendapat tempat utk bekerja. Malaysia target juga  kadar kelahiran baru yg makin bertambah tp u oll tk memahami erti wanita tu sendiri. Tak silap ade syarikat kt malaysia ni bg cuti bersalin lebih lama dr 90 hari tanpa masalah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076565s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list