Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1862
View
64
Reply

[Tempatan] PH akan ambil tindakan majikan SWASTA yang enggan beri cuti bersalin 90 hari

[Copy link]

Author: R2D2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-10-2019 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok apa cuti 3 bulan.. kat obc ada smpai setahn pun still survive lg.. kita nk berkira sgt dgn staff mmg xde faedah..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
cc: Christy Ng
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Lelaki pon nak cuti gak

Cuti rehatkan totey yang letih menusuk untuk bikin baby baru

Bagi sekali sebulan pon takpe
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
bodonya statement gomen boleh kenapa private tak boleh. kalau la gaji penjawat awam menteri2 mangkuk yg bayar baru ko tau langit tinggi rendah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Asdan replied at 12-10-2019 06:44 PM
sendiri mengandung sendiri tanggung, bukan majikan yg mengandungkan kau, betul tak ?

mesti mak kau menyesal mengandungkan ko dulu kalo buat statement cenggini.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
ah lanchow lah cmpny yg bnyk complain. Bising nk byr 2 gaji konon. Walhal tokey cmpny untung juta2. Tiap tahun bos tkr kereta. Kalo tade duit, jgn run bisnes la. Menyusahkan pekerja. Tokey2 kedek ni layak pijak kepala je mcm yg dr skandal bini org tu kena.


Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
otai_g replied at 13-10-2019 09:23 AM
ah lanchow lah cmpny yg bnyk complain. Bising nk byr 2 gaji konon. Walhal tokey cmpny untung juta2.  ...

Tak semua kompeni untung juta2. ..ada kompeni x kira bangsa apa cukup makan ja. ...nanti hang buka kompeni sendiri baru hang tau. ...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Cuti tanpa gaji ok lah. ..itu pun yang kuat cuti tu ada menyumbang besar pada income company tak. ...takut jenis yang pi kerja main forum...fb. .utube. ...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 13-10-2019 09:36 AM
Tak semua kompeni untung juta2. ..ada kompeni x kira bangsa apa cukup makan ja. ...nanti hang buka ...

Da tau cmpny cukup mkn ada hati nak hired staf rmi2. Mcm aku ckp td tade duit jgn bukak cmpny. Org berniaga dia pun nak berniaga. Pastu menyusahkan pekerja. Cmpny melayu mcm ni la. Kalo blh nk staf bekerja 24 jam pastu byr gaji rendah. Kan?





Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
otai_g replied at 13-10-2019 10:45 AM
Da tau cmpny cukup mkn ada hati nak hired staf rmi2. Mcm aku ckp td tade duit jgn bukak cmpny. Org ...

Hang ingat company Melayu ja ka yang x mampu. ...company cina ..India lain pun ada...bab cuti ni berpada2 lah. ..dah la cuti lain pun banyak. ..

Kompeni hire pekerja ikut kelulusan pekerja. ..dan pekerja pun pandai memilih gaji ikut pengalaman dan kelulusan masing2...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
To make ur customer happy u must make your  staff happy.

Simple tapi ramai pura pura tak tau. Menyampah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Abistu aritu baca syarat kalu jdik guru interim- tiada cuti bersalin.. adekah kerajaan akan ambil tindakan pada kpm? Wakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
https://pismp.moe.gov.my/mymohon/bhn/iklan_interim_feb2020.pdf
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
otai_g replied at 13-10-2019 10:45 AM
Da tau cmpny cukup mkn ada hati nak hired staf rmi2. Mcm aku ckp td tade duit jgn bukak cmpny. Org ...

Poodah.. hang ingat company melayu je? Company cina bapak segala rasis, opportunis, kapitalis paling bangsat kot. Perah staf macam hamba abdi, bayar gaji ciput, no bonus, no increment. Tiap tahun tukaq kete baru, beli properties untuk anak2 & bini2..

Dalam meeting siap warning staf ppuan jgn mengandung.. perangai macam kimak! Nak save duit, sanggup buat fitnah, buruk2 kan staff kat staf lain & client. Last sekali plan constructive dismissal.. lahanat punya tokey..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 03:22 PM | Show all posts
Peterpan17 replied at 12-10-2019 07:44 PM
tempat kerja lama aku dulu budak2 akaun memasing berlumba beranak smp pening kami nak delegate ker ...

Aku pernah melalui hal yang sama.
Tension gila kot masa tu. Tapi dah rezeki diaorg dapat mengandung. harap2 jadi orang lah anak2 diaorg semua tu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 03:44 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 12-10-2019 07:54 PM
Tu la.ni ade rase2 mcm x nak ambik. Company kecik, kena byr gaji org yg x kerja n kena cari staf g ...

Kan...

Bg meols extra 30 days tu kira unpaid or guna cuti AL la.. or if gaji extra 30 days tu company boleh claim double deduction ok juga, so apa yg majikan dapat in return? Dah la kn hire temp staff lg.

Very contradicting bila gomen duk push empowering women tp extend maternity to 90 days... company mana yg nk hire pompuan within the childbearing age ni reramai? Zaman 80s dulu rasa maternity leave 45 days je.. tak termasuk lambakan grad yg tanam anggur.. its employers market skang ni pun.. lg la xde sapo nk amek staff pompuan

PH  buat new policy utk raih undi, private sector plak yg tanggung, akhir2 esok U-turn.. kowser!

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
ujung ujung ph buat balik u turn . ada siapa hairan
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 13-10-2019 03:44 PM
Kan...

Bg meols extra 30 days tu kira unpaid or guna cuti AL la.. or if gaji extra 30 days tu  ...

Mcm mn la negara kite masa depan, dgn ph spesis babi terbang
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 13-10-2019 04:45 PM
Mcm mn la negara kite masa depan, dgn ph spesis babi terbang


Ni menteri2 newbie sibuk nk score brownies point je mcm budak tecik saddick sigaraga hingga la yg lelain tu

Sok geng2 MEF make noise, depa u turn balik...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Company aku dah lama dah bg benefit maternity leave 3 bulan. Tu kira pendek tu. Colleague kat prc dpt sampai 6 bulan. Plg rengsa, ada kes lepas 6 bulan masuk ofis jap dlm sebulan pastu resign, gi keja company baru. Baik kau resign sebelum beranak, senang org nak plan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079271s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list