Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4981
View
185
Reply

Netizen 'Basuh' Christy Ng Tak Setuju Cuti Bersalin Dinaikkan Kepada 90 Hari

[Copy link]

Author: Sarirsa       Show all posts   Read mode

Post time 13-10-2019 09:55 PM | Show all posts
faraway1 replied at 13-10-2019 09:18 PM
bagus... you mesti jenis tak pernah mc atau ponteng sebab gaji dibayar
sebab bekerja, sakit ke  ...

kalau menoreh getah, dapat duit ke kalau sakit ?
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 09:57 PM | Show all posts
pichee replied at 13-10-2019 05:56 PM
Blh je tukar ayat tu kepada pregnant...xyah la nk describe lebih2.. discuss secara adult n matang  ...

apa salahnya perkataan beranak ?
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
fair_iza replied at 13-10-2019 08:09 PM
Dia dah terkena sebelum ni. Bila interview perempuan bujang, ada plan nak kawin tak? Di jawab cand ...

Sapa nk jawab ada sbb dah tau bos xkn terima punya kalau jwb nk kawin
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 10:03 PM | Show all posts
Asdan replied at 13-10-2019 08:55 AM
kalau menoreh getah, dapat duit ke kalau sakit ?

Oh you penoreh cam my dad..
Well sesetengah pekerjaan memang tiada pilihan, tapi ramai orang ada pilihan dalam hidup....
Cam cuti beranak 3 bulan.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
kaishi replied at 13-10-2019 08:41 PM
betul la tu, aku ni da 4 tahun lebih czer, tp kadg masih sakit, ni tgh pregnant, dah 5 bulan lebih ...

Serius? Omg... dah la semalam baru terbaca link czer tu dah setahun 5 bulan tp sbb sheol cuci tandas terbukak czer dia sampai keluar darah. Terus iol takut nk buat kerja rumah dah. Ingatkn lepas 2 thn dah sembuh.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 13-10-2019 05:52 PM
Kejian tu hanya terpakai utk yg suka ambik kesempatan, selfish je...kalau  tak tergolong dlm golon ...

Takde sapa nak beranak utk amil kesempatan. Uols ada anak tak? Awal2 baby lahir mmg akan selalu cuti sbb banyak sakit
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Asdan replied at 13-10-2019 09:57 PM
apa salahnya perkataan beranak ?

Bkn perkataan beranak..

Statement u.. "X main smpi beranak". Perlu ke menjurus ke situ..

Just mention je la, X beranak/pregnant. Xperlu pn nk sebut action word tu.

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 13-10-2019 10:15 PM
Takde sapa nak beranak utk amil kesempatan. Uols ada anak tak? Awal2 baby lahir mmg akan selalu cu ...

Ye aku ada 2 anak..
Sorry to say la tak semua yg berhati baik...kalau jenis yg suka ambil kesempatan dan selfish mmg gitu la perangai...mcm aku ckp td kalau chuol tak mcm tu tak de sbb nk terasa...
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 01:58 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 14-10-2019 12:17 AM
Ye aku ada 2 anak..
Sorry to say la tak semua yg berhati baik...kalau jenis yg suka ambil kesempa ...

Banyak betul duit nak tanggung anak ramai semata2 nak ML tiap2 tahun..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 07:42 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 14-10-2019 01:58 AM
Banyak betul duit nak tanggung anak ramai semata2 nak ML tiap2 tahun..

ML tu bukan setahun sekali ye...bila2 nk pun blh buat, tp pandai2 la plan ikut kemampuan jgn sampai org keliling pun kita paksa ikut rentak kita...sbbkn ikut nafsu kita, org lain pun terheret sama dlm problem kita...
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 13-10-2019 10:06 PM
Serius? Omg... dah la semalam baru terbaca link czer tu dah setahun 5 bulan tp sbb sheol cuci tand ...

tgok mcmana kita pantang, aku dl memg renyah, tp xde bdarah luaran, dalaman x tau mcmana kan, sbb aku tnye doktor semua kata normal if pregnant lg tmpt czer tu sakit...

jangan.makan pati2 haruan tu, sunquick dengan ikan haruan rebus / goreng je dah.....

klu chinese dia ada arak / herba2 yg cepatkan proses baik,. tu karg doorg lepas seminggu kadg da pakai jeans... mano nak berkain batik mcm kita ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:12 AM | Show all posts
faraway1 replied at 13-10-2019 09:08 PM
sini canada me cuti dari pregnant sampai anak 2 tahun lebih baru kembali
bekerja, tapi tu pun 3 h ...


yes i am married & dah ada anak pun.

i guess Canada doesn't need someone like you to progress then.
you tak kerja lama pun still ok je kan

why not just stick to current 60 days as mandatory.
additional month or to certain period just bagi optional if necessary.
jangan la pukul rata semua kena bagi 90 days mandatory.

majikan pun bukan takde hati perut.
even lepas cuti 60 hari pun still ada masa kena ambil time off untuk pergi check up or whatsoever.
kalau kena majikan takde hati perut then kena cari kerja lain nampaknya.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:18 AM | Show all posts
iols setuju kalau cuti bersalin 90 hari di beri untuk kelahiran anak pertama je

first time jadi ibu ofcos banyak benda nak kena buat

kalau second and seterusnya 60 ok  la kot

cuti lama lama nanti orang menyamppah nak kena cover ko punya kerja
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:20 AM | Show all posts
Edited by faraway1 at 13-10-2019 08:27 PM
AverageJoe replied at 13-10-2019 08:12 PM
yes i am married & dah ada anak pun.

i guess Canada doesn't need someone like you to progres ...

not just peoples like me,
also doctor gigi, saintis kimia, cikgu tadika etc
antara job yang once tahu pregnant terus duduk rumah
goyang kaki dengan dapat gaji 90% dari gaji...dan hanya kembali bekerja selepas anak usia setahun.

dan canada tetap maju dari malaysia
baru 3 bulan cuti bersalin, meroyan semua...
padahal bawa kebaikan untuk isteri u next time dan anak baru lahir..siap kata sian untuk orang kena cover orang beranak..

buat kata u accident duduk rumah 4 bulan, orang kena cover kerja you..
so tak perlu pandang satu kaum aje cam yang lelaki ni tak kan berlaku apa apa..

dan untuk anak anak you in future bila sudah beranak pinak..

patut sokong sebab bonding...

oh ya, my husband siap ambil cuti 7 bulan lebih tapi tanpagajilah...tak da sapa umpat pun, siap ucap tahniah lagi...



Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:27 AM | Show all posts
ffbeauties replied at 12-10-2019 01:15 PM
Yang menyokong cuti 90 hari ni. Tak rasa kesian ke dkat colig dan majikan yg kena tanggung keje kora ...

Kalau company aku, orang yg gantikan tempat pekerja cuti bersalin ni company akan bagi elaun tanggungan kerja. so fair & square! hahahahahahahaahahahahaha!
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:38 AM | Show all posts
pichee replied at 13-10-2019 09:03 AM
I mmg sokong gov bg cuti 90 ari ..

Bygkn..ank yg berusia 2 bln kita antr nursery/ pengasuh...meny ...

YES!!! setuju! baby 2months fragile lagi. pada i cuti 90 hari ni fokus pada baby, sbb dah jadi mak2 ni mmg priority baby je sebenarnya, diri sendiri nak jaga pun kelaut dah. company boleh je bagi elaun tanggungan kerja pada orang yang ganti tu, takde la menyalak sana sini kata nak cover kerja ke apa.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:39 AM | Show all posts
AverageJoe replied at 13-10-2019 04:06 PM
yes human rights to do so. but 60 days paid leave wouldn't be enough?
kalau perlu extra month bag ...

kalau swasta, annual leave 12 days / year jer selalu.. means once a month paid leave.. 2 months is not sufficient, kau nak tau sbb apa? sbb nya dalam 2 months, new mother kena jaga baby, cari sitter yang serasi, and tak termasuk anak sakit yang ada complications. dah la paternity dalam 2 days ja.. tell me, what to settle..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:39 AM | Show all posts
Asdan replied at 13-10-2019 04:42 PM
X kerja dgn A, X main sampai beranak, kenapa A kena tanggung gaji 90 hari X tak kerja ?[/backcolor ...

kalau X kerja selama 5 hari seminggu, 25 days / month.. katakan lepas 3 tahun baru nak beranak, so, 900 hari X kerja, takkan 90 days tak leh bagi leniency? maybe you are the the assholes man whose logic makes no sense.. kalau dok derma sperma ja tapi tak faham konsep being responsible to a child, tak guna jugak
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:43 AM | Show all posts
najib888 replied at 13-10-2019 06:12 PM
Tak silap aku, Digi Malaysia dah bagi cuti maternity 6 bulan since 2,3 tahun lepas. Aku rasa ni poli ...

ikea 4 bulan maternity.. paternity 1 month.. i is jealous.. it makes the employee felt appreaciated and ready nak masuk keja selepas beranak.. takdak la kelam kabut pikiaq anak yang kecik tu kat sitter, so keja lagi productive..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:46 AM | Show all posts
nipskacang replied at 13-10-2019 09:33 PM
since die pedajal intern die dlu i swear takkan beli produk die, wlaupon bnyk kli jugak sale lalu la ...

sis,, bersepah beg tiruan christy ng kat shopee.. hahahah.. tapi she's cancelled dari dulu.. kes intern tu la.. and i bet dia dpt byk grant nak majukan brand dia..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094609s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list