Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4982
View
185
Reply

Netizen 'Basuh' Christy Ng Tak Setuju Cuti Bersalin Dinaikkan Kepada 90 Hari

[Copy link]

Author: Sarirsa    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 13-10-2019 01:59 PM | Show all posts
Asdan replied at 12-10-2019 12:54 PM
siapa nak buat aktiviti sex sampai buncit beranak, itu dia punya pasal, tapi patut ke majikan kena ...

sexual activity is basic human rights... giving birth pun basic human right.. dalam 3tahun kerja, 90 days dia ambil cuti untuk beranak, takkan tak boleh? pekerja bukan hamba abdi..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 04:06 PM | Show all posts
rosli_nurizzati replied at 13-10-2019 01:59 PM
sexual activity is basic human rights... giving birth pun basic human right.. dalam 3tahun kerja,  ...

yes human rights to do so. but 60 days paid leave wouldn't be enough?
kalau perlu extra month bagi lah option untuk unpaid leave atau flexible working hours.
habis tu hak pekerja lain yang kena ganti kerja ditinggalkan macam mana? hak majikan kena bayar gaji free macam mana?
kena lah bertolak ansur sikit and see whats the best option rather than terus paksa enforcement macam ni.
reality kerja sektor swasta berbeza dengan sektor gomen.
big corporate company mungkin tak ada masalah sebab ada resources, tapi macam mana dengan small private company.
3 bulan equals to 1/4 year. tak termasuk annual leave & public holiday lagi.
in long term akan affect peluang pada wanita di luar sana juga.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 04:10 PM | Show all posts
krustykrab replied at 13-10-2019 01:09 PM
Tula pasal iol beranak 2 je sbb tau kemampuan weol laki bini...tp iol la yg selalu kena ganti koli ...

semoga bertabah la ye.beginilah nasib. kita faham basic human needs.
tapi harap jangan go overboard. lainlah kalau gomen boleh cover gaji extra lagi 1 bulan tu.


by the way colleague mana yg produktif sangat dekat krusty krab tu?
rasanya yang kerja situ spongebob dengan squidward je

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
AverageJoe replied at 13-10-2019 04:06 PM
yes human rights to do so. but 60 days paid leave wouldn't be enough?
kalau perlu extra month bag ...

Tu lah...msia ni bukan taraf developed country ...companies kecik2 ni la kdg yg bg employment opportunities...bila co kecik ko expect benefit yg sama dgn negara maju, maka tutup kedai la company kecik2 ni...
Skg ni ada setengah co nk carik pompuan as bod members pun terkial2,ni pulak nk paksa bg 90days cuti bergaji..lol
60 days paid maternity leave pun dh ok...nk lebih apply unpaid...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
kaishi replied at 12-10-2019 02:33 PM
kaum dia majoriti bsalin czer, ade aku bc kat fb, bukaan dah 8cm pon dok kepit xmo bsalin normal, ma ...

Mak aku dlu beranak czer sheolls ckap better bersalin normal sebab kadang luka tu cm denyut2 wlaupun da sembuh
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 04:42 PM | Show all posts
rosli_nurizzati replied at 13-10-2019 01:59 PM
sexual activity is basic human rights... giving birth pun basic human right.. dalam 3tahun kerja,  ...

X kerja dgn A, X main sampai beranak, kenapa A kena tanggung gaji 90 hari X tak kerja ?
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Christy Ng you're cancelled!!!  
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 13-10-2019 01:09 PM
Tula pasal iol beranak 2 je sbb tau kemampuan weol laki bini...tp iol la yg selalu kena ganti koli ...

Aku beranak 2cgak ikut kemampuan...org kata anak ada rezeki memsg.liyo..tp Allah bg kita akalmjugak..jgn lupa tu..Alhamdulillah kolif iols takde yg nak berderet every year...hehe...tp iols penah sakit n dok mc n el manjang..iols rs stress tau...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 12-10-2019 12:33 PM
Cuti bersalun 90 harini terpakai utk kesemua anak ke atau ada limit? Kalau yg produktif mcm adira tu ...

Masa baru lepas bersalin within 2-3 months mmg byk laki meols kena mc sbb meols yg sakit. Sakit gigi pun ada.. anak pun kdg2 sakit.. mesti heol pun kena keji mcm ni sbb kena byk cuti nk tlg jaga anak masa meol sakit
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 13-10-2019 05:26 PM
Masa baru lepas bersalin within 2-3 months mmg byk laki meols kena mc sbb meols yg sakit. Sakit gi ...

Kejian tu hanya terpakai utk yg suka ambik kesempatan, selfish je...kalau  tak tergolong dlm golongan tu tak payah terasa...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Asdan replied at 13-10-2019 04:42 PM
X kerja dgn A, X main sampai beranak, kenapa A kena tanggung gaji 90 hari X tak kerja ?[/backcolor ...

Blh je tukar ayat tu kepada pregnant...xyah la nk describe lebih2.. discuss secara adult n matang la..bkn emosi.


Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 06:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak silap aku, Digi Malaysia dah bagi cuti maternity 6 bulan since 2,3 tahun lepas. Aku rasa ni policy mengikut parent company Telenor tu..
majikan kat Malaysia ni masih buta gamaknya. Kerja lama2 tanpa work life balance sure akan impact productivity.

Bnyk masa dengan family untuk bersosial, jiwa happy, kurang stress. P kerja pun hati tenang. Asdan lain la.. dia makhluk unisex.

Terang2 cakap la,dlm 8 ke 9 jam bekerja, berapa jam je pun yg betul2 fokus pasal kerja. Mungkin 2,3 jam je..

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedikit sebanyak aku setuju dgn apa dia kata. Mmg pernah boss haku hesitate nak naikkan haku, sbb haku perempuan. Instead dia naik junior lelaki haku.

Sakitnya tuh di sini
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 13-10-2019 01:19 PM
Jwtn kontrak tu blh je beri pd staff pompuan bujang atau yg andartu...

Dia dah terkena sebelum ni. Bila interview perempuan bujang, ada plan nak kawin tak? Di jawab candidate x ada. Alih2 kerja x sampai 1 thn kawin dan bunting pelamin pulak
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebenarnya tak ada masalah 90 hr. Cuma kerajaan perlukan mekanisma yg jelas mcm mana nak mengatasi kekurangan tenaga kerja tanpa tambahan beban staf yg ada. Kalau yg kata Europe tu bagus tak adalah lah sgt. Sbb aku pernah terperangkap tak dpt renew permit sbb pic maternity leave. Pic tu shj yg ada fail aku
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 08:41 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 13-10-2019 04:35 PM
Mak aku dlu beranak czer sheolls ckap better bersalin normal sebab kadang luka tu cm denyut2 wlaup ...

betul la tu, aku ni da 4 tahun lebih czer, tp kadg masih sakit, ni tgh pregnant, dah 5 bulan lebih, sakit sgt kdg kat tmpt czer tu.

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 09:08 PM | Show all posts
AverageJoe replied at 13-10-2019 03:06 AM
yes human rights to do so. but 60 days paid leave wouldn't be enough?
kalau perlu extra month bag ...

sini canada me cuti dari pregnant sampai anak 2 tahun lebih baru kembali
bekerja, tapi tu pun 3 hari seminggu aje..


maju aje canada walaupun cuti bertahun..

sebab korang pentingkan kerja
bila sepatutnya anak adalah keutamaan...
anak anak tu bakal pekerja di masa depan..

korang ni bujang atau yang dah kahwin
dan takkan ada anak langsung dalam hidup ?


Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 09:12 PM | Show all posts
najib888 replied at 13-10-2019 05:12 AM
Tak silap aku, Digi Malaysia dah bagi cuti maternity 6 bulan since 2,3 tahun lepas. Aku rasa ni poli ...


masa me apply kerja lepas 3 tahun lebih off kerja,
me siap siap tulis
dalam surat , me hanya mahu masa berkerja
isnin selasa dan rabu dari 8 to 4
sebab my daughter pergi playschool di hari yang sama...
so 3 hari aje..

priority adalah my daughter..

dan me dapat kerja yang me minta.


Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 09:18 PM | Show all posts
Asdan replied at 13-10-2019 03:42 AM
X kerja dgn A, X main sampai beranak, kenapa A kena tanggung gaji 90 hari X tak kerja ?[/backcolor ...


bagus... you mesti jenis tak pernah mc atau ponteng sebab gaji dibayar
sebab bekerja, sakit ke apa, tak perlu lah bayar, sapa suruh sakitkan..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
since die pedajal intern die dlu i swear takkan beli produk die, wlaupon bnyk kli jugak sale lalu lalang kat group telegram tu.  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094473s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list