Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4984
View
185
Reply

Netizen 'Basuh' Christy Ng Tak Setuju Cuti Bersalin Dinaikkan Kepada 90 Hari

[Copy link]

Author: Sarirsa    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-10-2019 08:07 PM | Show all posts
suruh dia cari pekerja dari kalangan bangsa dia sendiri.Hari ni beranak eosk boleh mai kerja dah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 08:13 PM | Show all posts
dont need to support her product.. kes dia ngan intern tu dah buat aku sakit hati... dahla design bag and kasut tak original..  
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
swayne replied at 12-10-2019 07:15 PM
Kat gov siapa yang menanggung kerja orang bersalin tu akan dapat 1/3 gaji. Sebab tu bila dengar je ...

Tak semua yg dapat, kecuali dapat surat lantikan rasmi memang ku atau menanggung kerja.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
awanearisu replied at 12-10-2019 06:33 PM
Betul. Kita merasakan isu ini membawa hikmah agar pekerja bujang yang produktif boleh diutamakan d ...

Kat tempat kerja aku ibu2 ada suarakan x puas hati knp mereka x dapat cemerlang hanya kerana sebab mereka cuti bersalin 3 bulan. Pendapat aku, mereka patut bersyukur lah kpi mereka separuh drpd pekerja lain, dan pekerja sedia ada terpaksa ambil alih tugas hakiki mereka selama 3 bulan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Point cn ada yg betul. Kolig aku dulu (lelaki) cuma shortlisted staff lelaki utk jwtn kontrak. Alasannya, projek yg ada on grant based. Dia gajikan pekerja utk siapkan kerja ikut timeline. Takkan sbb laki bini mengesek dia kena tanggung akibat projek x jalan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 09:28 PM | Show all posts
tak nak bagi cuti baik hire bangla jer kekekeke
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Company tmpt aku keje dulu maternity leave cuma 30 hari ngko. Aku sendiri tmbah unpaid leave 15hari bagi cukup pantang 45 hari. Pregnen pulak anak ke 2, sblm beranak aku resign. Cuti 45 hari pun x ckp. Dgn nk jaga newborn, x ckp tido lagi. Tp fhm la company mana yg nk bgi gaji free2. Company aim profit kot
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak pernah beli kasut2 dia sbb nmpk pprt
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 09:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba la letak diri tempat bos
Gamaknya nak ka
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku berpendapat kalau cuti bersalin menyebabkan kerja tak berjalan dgn lancar, then something is wrong with the talent mgt. Takkan la org lain takde competency utk jadi care taker? People comes and go.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
suduseno replied at 12-10-2019 08:00 PM
Company iols mmg maternity leave 90hari tp limit sampai 5 orang anak je.

Ada staf 6 anak pun stil ...

Sama la.
I keje badan berkanun ada maximum cuti bersalin. Tak silap i 300 lebih mcm tu.
So kalau 3 bulan cuti pantang dlm 3-4 org anak je boleh. Lebih kena unpaid leave.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahaha aku dulu comp bagi 60 hari. Rasa nak nangis sbb mmg x cukup rest. Kelam kabut dgn nak hantar baby yg baru 60 hari tu kat babysitter.mcm2 jadi, dpt babysitter x ok lah.so kena el byk kali. Then next pregnancy dpt 90 hari. So dpt lah tempoh bertenang, dpt monitor untuk hantar baby kat mana ok.bagi aku, 90 hari sgt bermakna. And untuk kerja so far aku rasa klu dpt bos yg pandai fikir and pandai manage should be no problem. Staff pun semua ok tp diri sendiri time keje tu xyah la berkira sgt nak buat keje, and jgn tinggal taikkk. so takde lah org berat hati sgt nk cover. At this time team aku ada 3 org pregnant hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 11:17 PM | Show all posts
Maju aje segala mala di Canada walaupun cuti bersalin sampai bertahun..

Ni baru 3 bulan, ngalah kan cam 3 tahun punya cuti dibincangkan....

3 bulan tu perfect aje sebab oklah boleh bonding dengan anak ke apa.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
yg reluctant nk tlg backup buat kerja org beranak ni hang dah kawin dh ada anak ke blm?2mth is actualy not enuf tau.nak nak yg jenis terpaksa anta babysiter. adoi 2 bulan dh kena anta babysiter. dh la babysiter skrg produktif tu as in setahun sekali ke hang kena ganti kerja orang tu?ikea 4bulan ,standard chartared pun..takde hal pun.iols dulu anggap as pahala jela.cadangan yg buat plihan tu pun btl.kalau nak 3bulan half salary half lagi ha bg kt org yg kena buat kerja kau tu.i beliv ramai mak mak akan ambik .skrg byk kes meroyan,babysiter gila..so baik la ko rehat if needed.iols look at it in a positive way benda2 yg membantu wanita ni.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 12:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Nenolen replied at 12-10-2019 07:21 PM
Bukan dah lama ka maternity leave 90 hari...60 hari paid leave and if nak tambah lagi 30 hari unpaid ...

swasta depends pada company uols.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
tipuware replied at 12-10-2019 10:31 PM
Aku berpendapat kalau cuti bersalin menyebabkan kerja tak berjalan dgn lancar, then something is wro ...

ye btl. kalau company solid,menjaga pekerja n such dia ptt dh prepare sblm staf cuti bersalin.company iols pernah dkt 7orang brrsalin dekat2.elok je tak terbalik pun dept tu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 12:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Byk isu betul heshe lately..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 02:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Mujur aku x pernah beli produk dia
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 06:30 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 12-10-2019 12:33 PM
Cuti bersalun 90 harini terpakai utk kesemua anak ke atau ada limit? Kalau yg produktif mcm adira tu ...

Com iols boleh maternity up to 90 days...tp ada total jgk...kalo before this 60 days...utk 5 anak...anak ke 6..pepandai la ekau ejas cuti....
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 06:33 AM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 12-10-2019 05:42 PM
ni nama nya majikan yg perah abis pekerja

kalo bleh takde cuti

Ni typical company bangsa ni.. kalau international company, tak lah mcm ni perangaiz
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.109993s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list