Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5008
View
185
Reply

Netizen 'Basuh' Christy Ng Tak Setuju Cuti Bersalin Dinaikkan Kepada 90 Hari

[Copy link]

Author: Sarirsa    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-10-2019 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
ffbeauties replied at 12-10-2019 01:15 PM
Yang menyokong cuti 90 hari ni. Tak rasa kesian ke dkat colig dan majikan yg kena tanggung keje kora ...

Tak semua. My colleague still contactable utk system. Half of her cuti and twin lagi dia remote je yg involve complicated issue utk dia review.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
becir replied at 12-10-2019 05:02 PM
I tak tau ceta..silalah tumpahkan teh..

Ni ceritanya:

https://www.mediahiburan.my/gadi ... eka-kasut-terkenal/
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 05:19 PM From the mobile phone | Show all posts
ffbeauties replied at 12-10-2019 01:15 PM
Yang menyokong cuti 90 hari ni. Tak rasa kesian ke dkat colig dan majikan yg kena tanggung keje kora ...

Uol takkan berpendapat sebegini if uol dah nikah beranak pinak. Serius.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
najib888 replied at 12-10-2019 02:32 PM
Tapi aku lagi setuju kalau diberikan paternity leave, mandatory seminggu or maximum 10days.

Bapa ...

Syukur gomen hada paterniti leave seminggu.

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 05:42 PM | Show all posts
ni nama nya majikan yg perah abis pekerja

kalo bleh takde cuti

biz maw untung kaw kaw

hujung tahun maw mkn angin keliling dunia

pekerja kije bagai nak mati

gaji tak naik2
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 12-10-2019 05:19 PM
Uol takkan berpendapat sebegini if uol dah nikah beranak pinak. Serius.

Weols kerja gov dah biasa semua cuti 90days. So tak rasa apa.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 06:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 12-10-2019 06:13 PM
swayne replied at 12-10-2019 05:51 PM
Weols kerja gov dah biasa semua cuti 90days. So tak rasa apa.


Yeap. Rugi tak amek. Yang komplen2 ni pon sure amek if majikan memasing bagi cuti 90 hari bersalin fully paid.

Akak tompang gembira huntok acik2 swasta. It is so important huntok rehat secukupnya after beranak.

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 12-10-2019 05:42 PM
ni nama nya majikan yg perah abis pekerja

kalo bleh takde cuti

Christy Ng macam belom nikoh beranak pinak lagi. If tak silap la.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 06:27 PM | Show all posts
Skuau replied at 12-10-2019 03:29 PM
talak sex...lu mana  ada ma...lu tau ka tak tau???

aktiviti sex tiada kaitan dgn majikan, kenapa majikan kena tanggung ?
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Zeatyisaac replied at 12-10-2019 02:40 PM
Sekarang ramai je wanita yang belum berkahwin, like yours truly. Angkat kami je ke jawatan tertinggi ...

Betul. Kita merasakan isu ini membawa hikmah agar pekerja bujang yang produktif boleh diutamakan dari segi kenaikan pangkat dan bonus.

Situasi menang-menang.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Melayu je bodoh sokong cina sepet ni lg. Cina xde beria support pon. Yg beratur i tgk melayu2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
najib888 replied at 12-10-2019 02:43 PM
Gaji pun patutnya tak perlu full. Dapat separuh pun dah syukur nikmat. Si penggung tugas tu yg patut ...

I setuju yg bulan ke 3 tu dpt half gaji. Lg half bg sape yg cover kerja tu. fair n square. Dua2 dpt manfaat
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 06:53 PM | Show all posts
Zeatyisaac replied at 12-10-2019 06:40 AM
Sekarang ramai je wanita yang belum berkahwin, like yours truly. Angkat kami je ke jawatan tertinggi ...

nanti i pertimbankan guna mesin timbang. sebenarnya i pun tak suka idea cuti bersalin 90 hari ni. keje govrement takpe. staf ramai.
pekerja swasta pekerja tak boleh pickup sebarang sebarang.

Tinndakan kerajaan ni mempercepatkan lagi process sistem automasi yang akan berlaku di seluruh dunia.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 12-10-2019 06:12 PM
Yeap. Rugi tak amek. Yang komplen2 ni pon sure amek if majikan memasing bagi cuti 90 hari bersal ...

Ye betul. Lepas beranak, rehatlah secukupnya. And i percaya ramai je wanita dalam cuti 3 bulan tu, hujunh hujung tak sabar masuk kerja sebab badan dah kurus, lepastu tu lah masanya nak banyak me time. I selalu rasa time kerja tu lah my me time.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 12-10-2019 06:42 PM
I setuju yg bulan ke 3 tu dpt half gaji. Lg half bg sape yg cover kerja tu. fair n square. Dua2 dp ...

Kat gov siapa yang menanggung kerja orang bersalin tu akan dapat 1/3 gaji. Sebab tu bila dengar je kolig pregnant, boss akan start bincang siapa akan menanggung dia masa bersalin nanti. Kaya lah siapa dapat menanggung tu. dapat duit extra serta kerja extra huhu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan dah lama ka maternity leave 90 hari...60 hari paid leave and if nak tambah lagi 30 hari unpaid leave kena mohon la...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Kaka tak tau pun pasai brand CN nie...but bunyi nak dekat dgn Kelly Ng
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi utk yg kerap sngt beranak tu, tolong la letakkan terms 3 thn sekali ke apa... ni trkena mcm dept iols dlu yg smpai ada 6 org preggie, 2,3 org jenis setahun, setahun 1/2 skali beranak, annoying jgak... plus point MC memanjang time mengandung... iols bkn tak faham, smua org lain2 pengalaman, tapi tu lah, nak ckp lebih2 bab ni, nnti kena kecam teruk.. so iols brsabar je la
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Asdan replied at 12-10-2019 06:27 PM
aktiviti sex tiada kaitan dgn majikan, kenapa majikan kena tanggung ?

"lu buka kedai...lu sendiri kerja lor...."-Ahsoh.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Company iols mmg maternity leave 90hari tp limit sampai 5 orang anak je.

Ada staf 6 anak pun still dapat case to case basic. And company aku mostly 70% perempuan.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098107s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list