Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5007
View
185
Reply

Netizen 'Basuh' Christy Ng Tak Setuju Cuti Bersalin Dinaikkan Kepada 90 Hari

[Copy link]

Author: Sarirsa    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-10-2019 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuti bersalun 90 harini terpakai utk kesemua anak ke atau ada limit? Kalau yg produktif mcm adira tu kesian gak la kat staf yg nk kena ganti...
Aku prnh la rasa ganti org yg produktif ni...dlm hati aku ckp ko ingat aku ni dibyr gaji utk cover keje ko saja ke, blum masuk lg peel sheol yg lps masuk keje je cuti emergencyvla, mc la...mcm laki tu tak blh ambikcuti jaga anak pulak...rasa cam nk buat suggestion suruh gaji dia tu separuh bg aku...letih mak ganti org produktif ni...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 12:37 PM | Show all posts
90 hari tu lama sebenarnya
kalau 60 hari boleh diterima
dalam masa dia bekerja ... dia mesti akan ambil cuti bawa anak untuk check up
and ada demam la apa lah
tolak-tolak dah lebih ...
so yang lain kena cover ...
tak bising kalau tak selalu
bising and beban kalau setiap tahun pregnant .. tak campur hal-hal kecemasan lain
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 12:54 PM | Show all posts

siapa nak buat aktiviti sex sampai buncit beranak, itu dia punya pasal, tapi patut ke majikan kena tanggung akibat aktiviti sex ?
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 12-10-2019 11:24 AM
"kita olang ikut mana ada untung ma....lu olang pigi norway lor...." Ahsoh.


Antara ayat cliche bila staff nak dptkan hak diorang Company untung banyak tp kebajikan staff x mo jaga. Ingatlah sikit jasa staff yg da tlg majukan bisnes
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Point sheols tu ada betulnya juga..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 01:08 PM | Show all posts

kalau kuat sex, tiap tahun beranak, 4 kali = cuti 1 tahun makan gaji hasil aktiviti sex
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang menyokong cuti 90 hari ni. Tak rasa kesian ke dkat colig dan majikan yg kena tanggung keje korang?
Korang sedap ngesek, bahagia..dapat anak, dapat gaji, dapat cuti pastu kejadahnya orang lain yg kena menanggung beban?
Aku setuju jika pihak yang ambik cuti selama 90 hari ni, gajinya diberi kepada pihak yang duk tanggung beban kerana korang. Selama dia bercuti. Adil.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah tiba masanya company2 utk byr maternity allowance ikut law, bukan byr full month salary.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 01:34 PM | Show all posts
tp ada betul jg apa yg di cakap klu difikirkan. #akakreladihencap...silalah
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi aku lagi setuju kalau diberikan paternity leave, mandatory seminggu or maximum 10days.

Bapa2 pun tak de la nak serabut sgt kulu kilir sana sini.. antar bekal bini di wad, bawak mak/mentua jaga di wad. Daftar JPN. Bawak anak check jaundice..

Kampeni Lim, Li & Lee & associates, kapitalis terbangsat memang angin kalau arahan ni mandatori..konon kampeni depa kaya.. staf amik cuti jaga anak bini baru bersalin pun menggelabah babi macam nak jatuh bankrupt dan2 tu..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
kaum dia majoriti bsalin czer, ade aku bc kat fb, bukaan dah 8cm pon dok kepit xmo bsalin normal, mati2 nak czer, last2 dah 10cm tpksa teran gak.... aje lerr...

sbb xnk normal katanya xnak usik bawah, rela czer sbb diorg memg ada banyak herba2 utk cepat sembuhkan luka, tu yg baru lepas seminggu bsalin da pakai heel dan jeans.

aih, dasar komunis, kapitalis, mana nak pk org....

#bukansemua
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekarang ramai je wanita yang belum berkahwin, like yours truly. Angkat kami je ke jawatan tertinggi. Inilah masa kami nak mendunia. Kami mampu memegang nya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Gaji pun patutnya tak perlu full. Dapat separuh pun dah syukur nikmat. Si penggung tugas tu yg patut dapat separuh gaji tu sbgai upah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Lain company lain bebanan dia jadi susah juga nak cakapkan...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 03:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Design kasut dia sgt2 jinjang mali...better la aq beli CL terus...
#boikotbrandni(malas nk tulis nama brand dia)
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 12-10-2019 12:33 PM
Cuti bersalun 90 harini terpakai utk kesemua anak ke atau ada limit? Kalau yg produktif mcm adira tu ...

Kita serupa..spjg aku keje, aku dah ganti 4 kali kwn bersalin.
Harap maklum, kita tanggung keje tu bermula kwn kita start mengandung smpi anak dia setahun ya..tp fully bila kwn kita bersalin. Satu sen tak dapat of coz. Tp sbb aku pandang kwn aku sbg sama gender, aku fhm. Ikhlas inshaa Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Asdan replied at 12-10-2019 12:54 PM
siapa nak buat aktiviti sex sampai buncit beranak, itu dia punya pasal, tapi patut ke majikan kena ...

talak sex...lu mana  ada ma...lu tau ka tak tau???
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Boikotttt je. Nasib baik tak pernah beli brand ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedangkan materniti yg 60 hari pon ada limit. Haruslah yg 90 days ni dia buat jugak limit. Sesialp boleh guna pakai utk 3 anak je. Bagus gak 90 days. Sesape yg x branak lagi tu 90days ni termasuklah sabtu ahad ok. Xde maknya nya lama sgt pon. Ramai je staf gomen skarang yg siap amik unpaid leave 6bulan utk jaga anak. Ada kawan aku anak 1st dia amik unpaid sampai 6bulan.ok je aku tgk dia juggle work ngan anak. Siap ada sorang student phd under dia habis dan beberapa org master students. So kalau dia nk succeed in both pon xde masalah. Xpayahlah jaki sgt ngan org peknen.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 12-10-2019 12:24 PM
Christy ni memang infamous jahat dengan pekerja khen.

I tak tau ceta..silalah tumpahkan teh..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.126470s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list