Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1894
View
54
Reply

Beli kereta secara tunai

[Copy link]

Author: Nurul8001    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-10-2019 06:47 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Nurul8001 at 12-10-2019 07:05 AM

Hai kengkawan forumer

Saya plan nak beli Axia yg paling basic dan nak bayar secara cash je sebab malas nak hutang2.

Saya ada kereta persona gear manual yg dah habis bayar. Jenuh nak habiskan hutang. Huhu. Yang ni nak beli auto pulak. Dah makin tua ni rasa sakit kaki pulak nak telan klac.

Apa stepnya ye. Bahaya tak? Takut pulak dah bayar habis tapi kereta tak dapat. Risau jugak.

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 08:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya robbi kayanya chuols byr selepuk puluh ribu xkisah pun

Bank bole menangis camni kalau ramai macam chuols
Nanti bolehla bwk iols cikcur dlm axia chuols yach
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2019 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 12-10-2019 08:07 AM
Ya robbi kayanya chuols byr selepuk puluh ribu xkisah pun

Bank bole menangis camni kalau ramai ma ...

Kalau kaya, takkanlah pilih Axia. Yg paling basic pulak tu.

Tau tak cara yg selamat? Takut duit lesap, kereta pun tak dapat. Nak berhutang lagi, tak sanggup uollss.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 08:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 12-10-2019 08:24 AM
Kalau kaya, takkanlah pilih Axia. Yg paling basic pulak tu.

Tau tak cara yg selamat? Takut duit ...

Pergi terus kat perodua chuols..deal dgn staff dia terus

Deal bayar percent 30, 30, 40
30 ntuk register kereta. Mntk kluarkan resit lepas byr
Lagi 30 bile geran dh kluar. Mntk resit jgk
Lagi 40 bile amik kereta. Mntk resit jgk

Dorg xkn tolak..komisyen dapat kt diorg jgk

Meh iols nak nyanyi lagu

Nurulku pulang dari kota
Nurulku belikan kereta
Kereta axia kaler merah
Beli dibayar cash saja
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2019 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 12-10-2019 08:27 AM
Pergi terus kat perodua chuols..deal dgn staff dia terus

Deal bayar percent 30, 30, 40

Tq reply Vic
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 08:54 AM | Show all posts
Edited by tagas at 12-10-2019 08:58 AM

proses sgt mudah

my experiences 2 hari jer beli keta cash

hari ni tgk keta then ptg nye byr transfer akaun

pd tokey kedai then esok nye pagi2 lg tokey

tu setelkan puspakom insurans bagai

then ptg nya sama2 gi jpj utk proses tukar nama

then trus dpt kunci berdesup

bwk lek umah trus ajak famili berjimba jimbun
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2019 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Nurul8001 at 12-10-2019 09:04 AM
tagas replied at 12-10-2019 08:54 AM
proses sgt mudah

my experiences 3 hari jer beli keta cash


Tq. Kalau beli kereta baru pun ada proses tukar nama ye?

Masa beli persona dulu, lepas byar downpayment, tunggu je salesman suruh pergi bank untuk sign agreement hutang. Masa tu, saya dgn husband sign sbb husband sanggup jadi guarantor. Hahhaah.

Lepas tu, tunggu je dapat kereta, dan tunggu je surat bank. Syukur dah selesai. Seingat saya takde ke JPJ bagai.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 09:00 AM | Show all posts
Nurul8001 replied at 12-10-2019 08:56 AM
Tq. Kalau beli kereta baru pun ada proses tukar nama ye?

kalo keta baru tak pyh

ni citer psl used car
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 09:05 AM | Show all posts
Edited by tagas at 12-10-2019 09:08 AM

kalo keta baru ni subjektif
tak bleh nak jangka coz depend pd stok

keta tu so kena deal betul2 dgn agen

m'hrpkan kejujuran agen coz ade agen janji sembang

khinzir terbang konon seminggu

je setel semua proses smpai dpt kunci keta

then tup tup lps seminggu mcm2 alasan

sbb depa depend pd stok kilang yg produce

ape2 pun depend pd agen tu sendiri punye usaha n sikap

kejujuran dlm bekerja

biasa la zaman skang kena hati2

depa biz nak duit kita jer
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 09:15 AM | Show all posts
Nurul8001 replied at 12-10-2019 08:24 AM
Kalau kaya, takkanlah pilih Axia. Yg paling basic pulak tu.

Tau tak cara yg selamat? Takut duit ...



sis
sistur cadangkan u ambil hutang macam biasa. bayar lah lebih sikit duit muka.

baki duit yg ada peruntukan utk axia tu
sis buat ASB loan maximum rm200,000 ... buat selama 30 tahun .. bayaran bulanan dalam rm1000+ - 1100+
sis bayar terus sekelepuk bayaran bulanan tu rm1100 x 12
the next year sis akan dapat dividen-bonus dalam 6-7% jangkaannya (based on prestasi tahunan lepas2)
then sis gunakan div-bonus yg sis dapat tu utk bayar loan asb tu utk tahun berikut nya

mmg ada kenuntungannya di situ sis
thats what i do for my doter
at the age of 24 ni ... simpanan ASB dia dah penuh (tak termasuk yg loan)

cuba lah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2019 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 12-10-2019 09:15 AM
sis
sistur cadangkan u ambil hutang macam biasa. bayar lah lebih sikit duit muka.


Tq cadangan. Nanti saya fikir.
Saya ni kalo boleh takmo terikat dgn loan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 09:27 AM | Show all posts
Nurul8001 replied at 12-10-2019 09:22 AM
Tq cadangan. Nanti saya fikir.
Saya ni kalo boleh takmo terikat dgn loan.




.... faham jugak bab tu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Bestnya kereta cash
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2019 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
putericahaya999 replied at 12-10-2019 09:39 AM
Bestnya kereta cash

Belum beli pun lagi. Baru rancang2 je
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 12-10-2019 09:48 AM
Belum beli pun lagi. Baru rancang2 je

12 tahun lepas ayah beli viva cash utk kakak. Bayar full lepas dapat kereta sebelum tu bayar sikit2 je. I nk habis kan baki hutang 19k pun tatau nak cekau mana
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya minat juga bab ni. Iols lebih konfiden pakai manual tapi mau matilah nak kalau traffic kat kl. Nasib baik power steering tak berat
Most used cars yang murah dan banyak choice kat penang. Orang suka tukar kete sana. Cari dealer yang murah dan trusted. Alhamdulillah puas hati
Kalau dealer tempaf lain, markup lebih tinggi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2019 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 12-10-2019 09:53 AM
Saya minat juga bab ni. Iols lebih konfiden pakai manual tapi mau matilah nak kalau traffic kat kl.  ...

Tq cadangan
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak payah susah2 abis duit beli kete baru...penyelesaian terbaik utk kaki anda.PM sekarang sementara stok masih ada..
Screenshot_2019-10-12-09-56-49-1.png
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2019 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 12-10-2019 10:00 AM
Tak payah susah2 abis duit beli kete baru...penyelesaian terbaik utk kaki anda.PM sekarang sementara ...

Hahahah
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 12-10-2019 08:27 AM
Pergi terus kat perodua chuols..deal dgn staff dia terus

Deal bayar percent 30, 30, 40

Orang lain beli kereta, vic pulak yang hepi semacam
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091076s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list