Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
2077
View
29
Reply

[Tempatan] Tahun depan tak ada aliran sastera atau sains. Score PT3 pun sama kelas dengan pelajar2 lain

[Copy link]

Author: R2D2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-10-2019 09:42 PM | Show all posts
Pelik betul cadangan ni..

apa kepentingan cadangan spt ini? pelajar boleh memilih dengan minat? apa kelebihannya? kalau diberi pilihan kepada pelajar, main game dengan belajar subjek yang dia minat, mana satu yang akan dipilih oleh pelajar tersebut?

tak relevan sudahkah pembahagian kelas berdasarkan kebolehan pelajar spt yang dibuat selama ini sebab secara asasnya budak tak pandai akan bermasalah lulus apalagi score apabila ambil kelompok subjek sains tulen. ataukah maszle mau tutup mata dengan perkara ini.  sudah bertahun kementerin pendidikan guna minat semata sebagai faktor utama motivasi tetapi masih gagal, kenapa tak berhenti sekejap dan fikir kenapa..

subjek2 sains tulen ini berkelompok, ada kawannya sendiri, matematik tambahan, fizik kimia bio, kalau pelajar dah ambil subjek yang sama mereka akan berada dalam kelas yang sama,  itu jika peraturannya pelajar yg ambil subjek yang sama berada dalam kelas yang sama... bukan kah itu sama dengan cara lama, kelas itu akan jadi kelas sains tulen.  

ambil subjek berbeza kelompak seperti pelajar ambil matematik tambahan dan kumpulan subjek sastera akan menyebabkan masalah keperluan kelas yang lebih banyak disekolah; dan satu lagi keperluan serta syarat ke peringkat pendidikan lebih tinggi ... atau adakah maszle bercadang untuk rombak juga syarat pengambilan ke u..

ada subjek2 yang memiliki kelompok sedikit spt perakaunan dan matematik tambahan.. kumpulan2 pelajar spt ini diletak dalam kelas mana? banyak sekolah tak cukup kelas untuk banyak pilihan spt ini. akhirnya main sumbat shj mana2 kelas kan..

Itu belum masuk faktor2 pembangunan sekolah selama ini yang memang berdasarkan kepada kelas sains dan sastera seperti  buku teks, bilangan guru, pengaruh rakan nakal, etc. kalau dilaksanakan juga tetapi tak dirancang dengan baik memang akan caca marba lah akibatnya yang akan kelihatan selapas beberapa tahun dilaksanakn...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
hazabnya dulu meols sains tulen. rambut dh mcm elbert einsten dah. sib bek pkai tudung. no choice kena pulun score blajar tunggang terbalik tuk spm. time tu cam nyesal pulak score bgs pmr..

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Negara maju mmg gunapakai sistem cenggini... Tp negara kita kena buat berperingkat... Now jurang perbezaan sgt ketara... Kat sekolah kampung2 kekdg murid tak minat belajar sbb terlalu ditekan kan exam & result . Bukan keupayaan dia menerima pelajaran . Kalau dah di perkenalkan sistem cenggini... Tiada pembaziran resources ... Setiap murid ada bakat masing2 & di asah mengikut bakat , kecenderungan dan minat.... Tp ada negara yg buat sistem ni tak silap sy tak boleh naik kelas kalau tak lulus (kena ulang tahun pengajian) bukanlah simply minat hentam2 pilih yg "senang" ... Bila dah buat camni setiap bidang tu lebih terperinci & berkualiti
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-10-2019 10:40 PM | Show all posts
pelajar dalam satu kelas
ada ambik subjek Sains
ada ambik subjek Sastera
dlm satu kelas cuma beberapa subjek shj mcm BM, BI, Maths etc
bila jadual subjek Sains, Sastera still pindah kelas jugak mcm dulu
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 11:14 PM | Show all posts
MissCarcosa9753 replied at 11-10-2019 07:36 PM
Bertuah ke beruntung tu Murid saja ke
Cikgu Bertuah ke beruntung?

Para cikgu sentiasa bertuah dan beruntung.

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
prizadane replied at 11-10-2019 02:50 PM
Seronoknya. I loike.. dulu iols apply kelas sastera, tapi cikgu iols masukkan iols ke kelas sains tu ...

Lebih kurang sama la kte. Harapan, impian, minat kita sendiri diabaikan semata2 sebab top scorer. Hasilnya, hujung2 tak score dah la. Sedih
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 01:02 PM | Show all posts
tapi ada juga mak pak kan yang tentukan mana kelas anak dia kena masuk..

kesian juga anak2 yang tak boleh bawak subjek2 tertentu semata2 kena paksa..

bagus juga lah buat mcm nih..

tapi masalah juga lah buat skolah2 nak atur balik.. harap2 peruntukan paling tinggi untuk kementerian pendidikan boleh lah manfaatkan benda2 mcm nih..

so anak2 dah boleh set besar nanti nak jadik apa untuk memudahkan mereka pilih subjek yang berkaitan..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nusaraya at 12-10-2019 01:36 PM

Tahniah...A great and brilliant policy from Malaysia... Nanti kita lihat 10 tahun hadapan...majority pemenang Nobel prize adalah orang Malaysia...dan Malaysia bukan saja menjadi pusat tamadun alam Melayu... tetapi juga dunia....

Hal-hal seperti inilah  yang membuat Malaysia selalu menjadi negara terkemuka dan paling maju serta penuh pujian dari seluruh dunia....
.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
crazybeach replied at 11-10-2019 08:59 PM
bebudak tu kena tahu dari awal yach nak pilih subjek apa. masa nak apply upu nanti kena tengok pre r ...

Setuju sgt dgn u
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Matriks camna.. bkn nak sains ke
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.020805s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list