Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
2095
View
29
Reply

[Tempatan] Tahun depan tak ada aliran sastera atau sains. Score PT3 pun sama kelas dengan pelajar2 lain

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-10-2019 02:43 PM | Show all posts |Read mode
Tiada lagi aliran sastera atau sains mulai tahun depan
11 October 2019


PETALING JAYA C Pelajar Tingkatan Empat tahun depan tidak lagi dibahagikan atau dibezakan mengikut aliran sastera dan sains, tetapi mereka akan dibenarkan memilih subjek mengikut minat mereka.

Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching berkata, perbezaan antara dua aliran itu tidak lagi wujud selari dengan pelaksanaan Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM).

Pelajar boleh memilih subjek mengikut minat dan kecenderungan masing-masing, pihak sekolah pula akan mengaturkan kelas mengikut pilihan subjek oleh pelajar, katanya kepada Sinchew Daily.

Nie Ching berkata, penilaian pelajar dalam kelas dan keputusan PT3 mereka juga boleh dijadikan rujukan dalam pemilihan subjek.

Guru kaunseling memainkan peranan penting dalam membantu pelajar membuat pilihan, katanya.

Tambahnya lagi, sekolah diberi autonomi untuk menyediakan subjek pilihan murid berdasarkan beberapa faktor termasuk kemudahan sekolah dan sumber tenaga pengajar.

Menteri Pendidikan,  Maszlee Malik pernah mendedahkan aliran sains dan sastera di peringkat sekolah menengah seluruh Malaysia akan digabungkan.

Usaha tersebut dicadangkan Jawantankuasa Kajian Dasar Pendidikan Negara terhadap Polisi Pendidikan Kebangsaan untuk menambah baik sistem persekolahan di Malaysia.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 02:45 PM | Show all posts
Alamak. Bertuahnya budak2 sekolah zaman akan datang.

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 02:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Ujung ujung ikut school jugakk.. ujung ujung sc sastera gak.. ujung ujung sameeee jahhh..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-10-2019 02:48 PM | Show all posts
dulu
suka ka tak suka ka
kalau score
memang tingkatan 4 disumbat masuk aliran Sains
yg result sendu, cukup2 makan aliran Sastera la jawapnya
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Seronoknya. I loike.. dulu iols apply kelas sastera, tapi cikgu iols masukkan iols ke kelas sains tulen. Alasannya, iols PMR straight A n harapan sekolah gitu. Dia tak fikir harapan iols pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 02:57 PM | Show all posts
Baguslah belajar ikut mana yang mereka lebih minat buat mereka lebih rajin dan berminat nak belajar
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 02:59 PM | Show all posts
setujuuuu...benda ni aku benci dulu... mmg aku agak score pmr, dan di pakse masuk sains tulennnn... pdhal aku xminat... akhirnye spm aku agak terukkkkk...

masuk u, aku amik bidang yg sastera, score gile wehhhh..walaupon xde keje skrg, hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 03:00 PM | Show all posts
widad11 replied at 11-10-2019 02:59 PM
setujuuuu...benda ni aku benci dulu... mmg aku agak score pmr, dan di pakse masuk sains tulennnn...  ...

buat part time urut la...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 03:03 PM | Show all posts

part time urut cane weh
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 05:38 PM From the mobile phone | Show all posts
oo so student akan masuk kelas ikut subjek dia amik la kan. ala2 sekolah kat US gittew..
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
widad11 replied at 11-10-2019 03:03 PM
part time urut cane weh

Meh urut i dulu
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Baguih laaa tkde la nnt acik sains tulen nak brag pasal ketulenan sains heshe... U know... Tkde value dah ngko nak brag sains tulen ke sains jadian ke
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Bolehlah nanti nak jadi doktor. ...pilot ...mudah....
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 11-10-2019 02:48 PM
dulu
suka ka tak suka ka
kalau score

Iols x lah sendu sgt result pmr tp dpt aliran sastera. Aman2 je belajar hihihi.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 11-10-2019 02:45 PM
Alamak. Bertuahnya budak2 sekolah zaman akan datang.

Bertuah ke beruntung tu Murid saja ke
Cikgu Bertuah ke beruntung?
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
prizadane replied at 11-10-2019 02:50 PM
Seronoknya. I loike.. dulu iols apply kelas sastera, tapi cikgu iols masukkan iols ke kelas sains tu ...

So now u keje apa aliran sastera ke sains
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
MissCarcosa9753 replied at 11-10-2019 07:37 PM
So now u keje apa aliran sastera ke sains

Sains sosial..
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmm nanti kalau result sendu tapi tetap nak ambil subjek sains, tak boleh bawak subjek tertentu tapi masih bole sambung doktor kat oversea tu, manalah kualiti dalam perkhidmatan yang diharapkan. Mesti ada sebab pengasingan dilakukan berdasarkan keputusan dan kemampuan pelajar. Tapi titik tolaknya pada sekolah dan pelajar sendiri.

Ade je pelajar jenis awal awal semangat nak ambil subjek itu ini, sampai pertengahan tahun nak tukar subjek sebab tak boleh bawak. Menyukarkan pihak sekolah sedangkan subjek untuk SPM dah didaftarkan. Benda ni jadik masa batch aku. Dah tingkatan 5 pun tiba tiba nak tukar sekolah, ambik aliran lain. Alasan tak boleh bawak. Dah lah partner buat kerja kursus. Adoii
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 08:59 PM | Show all posts
bebudak tu kena tahu dari awal yach nak pilih subjek apa. masa nak apply upu nanti kena tengok pre requisite subjek untuk course yang dipohon. nanti kau syok sendiri campur2 subjek sains sastera bagai buat rugi jah tak lepas syarat untuk apply course pilihan.

jangan mengada tak nak pilih subject add math yach sebab most courses nak apply wajib untuk ambik hoccay
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 09:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Sure la lps ni 90% lepasan pt3 akn amik sastera sbb nk avoid subjek hevy cam add math,phyzik kimia sume tuh..so pasni pembekal utama dak2 sains kt u nanti dak2 mrsm,sbp je lah
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096390s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list