Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2369
View
43
Reply


'Pelajar UniSZA Bersimpuh Dalam Kuil' - Pensyarah Perjelas Foto Yang Jadi Kontroversi

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-10-2019 11:09 AM | Show all posts |Read mode
Berikutan kontroversi beberapa keping gambar yang menunjukkan pelajar-pelajar Universiti Sultan Zainal Abidin dilihat memasuki sebuah kuil Hindu di Kuala Terengganu, pensyarah kepada pelajar-pelajar itu pula tampil memberikan penjelasan.




Kredit Foto: LM






Kontroversi bermula apabila beberapa orang pendakwah yang juga ahli politik terkenal mempertikaikan gambar itu tanpa usul periksa.


'Ini apa pula cerita? Dah taka da tempat lain ke nak belajar?' kritik salah sorang daripada mereka.


'Apa perancangan mereka? Adakah barua-barua kapir harbi nak dipertahankan?' tambahnya lagi.


Selain itu, pelbagai lagi spekulasi muncul di media social apabila gambar-gambar yang menunjukkan beberpa orang pelajar Melayu itu kelihatan duduk bersimpuh di salah satu ruang kuil tersebut.




Kredit foto: Twitter



Bagaimanapun, kenyataan tanpa usul periksa pendakwah itu dikecam orang ramai.


Kredit foto: Twitter





Sehubungan dengan itu, Mohamad Hafis Amat Simim, Ketua Pusat Pengajian Antropology dan Dakwah UniSZA terpaksa tampil memberikan penerangan kepada akhbar Kosmo! Online.


Menurutnya, pelajar-pelajar tersebut adalah mahasiswa jurusan Sains Sosial yang sedang membuat kerja lapangan bagi mata pelajaran Agama dan Masyarakat.


Kredit foto: Twitter



Kredit foto:

Kredit foto: Twitter



Kredit foto: Twitter





Oleh itu, 13 pelajar terlibat telah memilih kuil tersebut sebagai kajian mereka bagi memenuhi keperluan silibus.


'Mereka hanya bertindak sebagai penyelidik, dan tidak terlibat dengan sebarang ritual' tambah Mohamad Hafis lagi.



Pensyarah itu berharap masyarakat tidak akan membuat spekulasi liar di media social sebelum mendapat maklumat yang lengkap. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
biasa lah ada je yg rendah iq rendah eq yg suka viral gambar tanpa usul periksa
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak nampak pun apa salahnya kat sini.
Jangan cepat sangat melatah ye Pak Ostad.{:nose
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-10-2019 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Sensitif sangat, kecam tanpa usul periksa dahulu
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 11:24 AM | Show all posts
apa masalahnya? ada lagi org fikiran sesempit mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Ustaz belum amek subjek Comparative Religion. Musti ustaz panas ponggong if amek.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Teruknya para usetard retards melayu skrng ni yng mana kaki kutuk keji hina bukan saja melayu islam lain tapi juga orang2 berugama lain. Yng selalant hanya yang bersengkongkol dn mengiyakan saja apa mereka cakap dn buat apa mereka suruh
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Duduk bersimpuh pun salah ke. Bukan sujud sembah pun
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-10-2019 11:30 AM | Show all posts
Bersimpuh di kuil sensitif bagi sesetengah orang

Begitu juga duduk di church
Dan di masjid (bagi paderi / sami )

(apalagi para ugamawan)
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Kasihannya tgk manusia yg di bawah tempurung kelapa ni , pegila travel go out and explore , byk benda boleh belajar takde nyer nak terpesong, cathederals for archie and id, temples2 sume tu, ingat nak saja2 je ke bersimpuh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-10-2019 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
anarina replied at 11-10-2019 11:38 AM
Kasihannya tgk manusia yg di bawah tempurung kelapa ni , pegila travel go out and explore , byk bend ...

I ada kawan FB yg meroyan sindir sindir tiap kali mampak candi, temple, kuil dlm gambar travel aku
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 12:14 PM | Show all posts
aku dah agak dah..kalau bebudak u, mesti ada projek yang drg buat..community service ka padia ka.. bodohnya la melayu ni tabur fitnah manjang..
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 12:38 PM | Show all posts
sejenis IQ rendah. dorg bukan menyembah pun. bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 12:41 PM | Show all posts
Jenis masih  kurang pengetahuan dan nak hukum tampa usul periksa macam tu ler jadinya
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh tak saman orang-orang yang buat kesimpulan tanpa usul periksa ni??

{:dot
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 01:18 PM | Show all posts
ustaz ni kalau jln2 kat oxford university mesti pengsan asyik dgn bunyi bell church je sekeliling...hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm biasa..ustaz yg sebarkan tanpa usul periksa.
Bila ditegur..pandai plak buat x tau.senyap terus..x minta maaf pn.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 01:50 PM | Show all posts
katak bawah tempurung siapa yg viralkan
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 01:55 PM | Show all posts
alahaiiiii ceteknya pemikiran
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 04:17 PM | Show all posts
salam ustaz,
macam mana ustaz boleh jadi ustaz ya *tepuk dahi*
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.110720s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list