Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
5120
View
43
Reply

juliana evans sedekah susu badan di Mekah

[Copy link]

Author: c===8       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-10-2019 04:26 PM | Show all posts |Read mode



Actress Juliana Evans donates breast milk during holy pilgrimage to Mecca Tan Mei Zi,Malay Mail 34 minutes ago


[size=1.55]

PETALING JAYA, Oct 10 Actress Juliana Evans revealed that she donated her breast milk to babies in need while completing her umrah (minor Muslim pilgrimage) in Mecca.
The 30-year-old, who gave birth to her daughter Tengku Kamiliah Zanariah Josephine Ehsan Shah in July, posted an Instagram story saying that she continues to pump breast milk once or twice a day despite being away from her baby.
She then donates it either by asking around or via a human milk bank.
Human milk banks collect surplus breast milk from mothers and provide a solution for those who cannot breastfeed their babies for a variety of reasons, including the risk of transmitting diseases or infections to the newborn.
Some had asked me, what do I do with my milk while I travel.
Well, I still pump at least once or twice a day, store them in the fridge, and before I check out of the hotel, I try to donate it.
(I) ask around to whoever can help with donating or finding a milk bank, she wrote.
The Malaysian-British beauty is currently completing umrah in the Saudi city with her husband Tengku Shariffuddin Shah Tengku Sulaiman Shah, who she married in 2017.




Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh ke derma susu ibu sebarangan, macamana nanti taraf anak susuan tu?
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Asking around?

"Hello hello..baby u nak tak susu badan? I ada lebih ni"

Cenggitu ke?
Kalau bagi kt human milk.bank.tu ok la kot..sebab maybe ada la details yang diminta kan
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 05:20 PM | Show all posts
air susu ketet pun masuk berita....
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah jadi anak susuan.. Suka suka je bagi susu tek..
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcam pelik lak sbb boleh ke sesaja bg susu kt orng?
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 08:40 AM | Show all posts
mohon jawapan Mufti atau pakar agama tentang ni..
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 08:42 AM | Show all posts
demi nak pandang extra mulia. OK. dah jadi riak pulak nak cerita all this.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Tah apa2 dkt mekkah pun nk berselfie video mcm bbbu..dah jdi mak2 pun..
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Deme nie tau tak apa akan jadik derma susu.. Kalu derma ngan kaum kerabat ok sbb kalu 7 kali sedawa jadi anak susuan la. Kira tak leh kawin ngan anak ibu susuan tue. Kira anak dia la. Tapi kalu org arab mana dia bagi kang jenuh nanti keturunan jadik apo.. Kang terkawun ngan asik beradik sendiri baru tau.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 08:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Pehh cmne nasab nnt kang tetibe anak terkawen dgn anak susuan . Adoi . Ke aku yg slh ni . Ish pelik2 la zmn skrg
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Bayi usia bawah 2tahun yg disusukan hendaklah 5x kenyang bru sah jd ibu susuan. Harap Jue kenal bayi yg dpt air susunya. Jgn buat main hukum Tuhan...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 09:04 AM | Show all posts
Edited by adeqbun at 11-10-2019 09:05 AM

ade puak gini aku penah jmpa..share2 susubdn ngan baby tanpa sedar taraf baby tu dh jd anak susuan ngan anak2 die dan anak2 susuan lain yg die susukan tanpa diperkenalkan btol2 hbgn sesama baby tu smpi  ke dewasa...
sedar x ape jd?kot terkawen?naya ok..
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 09:49 AM | Show all posts
Apabila kita sebut ibu, dia mestilah wanita Islam tetapi tidak disyaratkan berkahwin atau hamil.

Bayi pula haruslah berusia kurang dua tahun dan susu digunakan adalah susu ibu berkenaan. Untuk melengkap-kan syarat anak susuan, ibu perlu menyusukan bayi berkenaan sekurang-kurangnya 5 kali kenyang. Pemberian susu boleh dibuat sama ada secara terus, menggunakan botol ataupun cawan.

Menjelaskan banyak salah faham dalam kalangan wanita yang menyusukan anak angkat, anak saudara atau bayi kenalan, kenyang yang disebut dalam syarat perlu ditentukan menerusi tiga cara.

Pertamanya adalah dengan pengukuran mililiter. Jika bayi berkenaan sudah biasa menyusu menggunakan botol dan kita tahu jumlah mana yang boleh mengenyangkan, jadi ia lebih mudah.

Keduanya, ia boleh ditentukan daripada tindak balas bayi itu sendiri. Sama ada dia melepaskan puting dan sendawa kerana kenyang atau masih menangis berikutan tidak mendapat susu mencukupi.

Akhir sekali adalah naluri ibu itu sendiri. Lazimnya ibu yang menyusukan bayi akan tahu bila bayi mereka kenyang. Jadi, terpulang kepada ibu untuk menilai sama ada tempoh penyusuan itu mencukupi dan bayi kenyang..

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by yuhuu at 11-10-2019 09:52 AM
umbut replied at 10-10-2019 05:39 PM
Dah jadi anak susuan.. Suka suka je bagi susu tek..


Anak susuan kena 5 kali kenyang noks. Kalau derma ke lain lain orang, tak jadi anak susuan yer
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 10:07 AM | Show all posts
pelik kannn .... orang2 ni sedar aurat bila ke mekah
tapi bila kembali ke tanah air

lantak aku lah .. kubur masing2 .... ajaib bukan?

#doneMoodSetajahJemaat
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 10:35 AM | Show all posts
jangan jadik trend org lain mengikut pulak nanti. pelik2 nye lah yang dibuat pun
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 11:36 AM | Show all posts
umbut replied at 10-10-2019 09:39 AM
Dah jadi anak susuan.. Suka suka je bagi susu tek..

nak jadi anak susuan pun ada syarat dia kan dalam islam... 5x kenyang. pastu anak tu kena bawah dua tahun.

so kalau susu yang dia bekalkan tak menjadikan anak tu 5x kenyang atau anak tu lebih 2 tahun, anak tu tak jadi anak susuannya...

Sesuatu perkara tu apabila ditetapkan oleh Islam, mesti ada hikmah dan caranya tertentu...kalau sekadar sedekah begitu je terus jadi anak susuan, porak peranda dunia kita sbb semua jadi adik beradik susuan.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
silampumeja replied at 11-10-2019 11:36 AM
nak jadi anak susuan pun ada syarat dia kan dalam islam... 5x kenyang. pastu anak tu kena bawah du ...

Ooohhh begitu... Baikkk
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Biasanya susu yg d derma ni ada mekanisma pengurusannya. Contoh salah 1, susu2 ni akan d campur2 sekian2 mL n d bahagi2 sekian2 ML utk 'dilute' so susu tu bukan lg 'kepunyaan' seorang ibu, tp ramai ibu2. Jd takda isu akan jd anak susuan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.097977s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list