Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1650
View
24
Reply

[Tempatan] SCAMMER dah malas nak call. Kali ni tukar strategi. Pos notis kepada mana-mana mangsa. Surat dalam BM pun lintang pukang tatabahasa

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-10-2019 03:51 PM | Show all posts |Read mode
Awas, taktik baharu scammer beri notis 'polis'
BERNAMA | | 10 Oktober 2019


KUALA TERENGGANU - Polis Terengganu menafikan pihaknya telah mengeluarkan notis terhadap seorang individu bagi membantu siasatan berhubung kes penyeludupan dadah dan pengubahan wang haram seperti yang tular di media sosial sejak Selasa lepas.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Aidi Ismail berkata, surat tersebut dipercayai dikeluarkan oleh sindiket penipuan bertujuan memperdayakan mangsa bagi mengaut keuntungan.

Surat yang dihantar ke rumah individu terbabit di ibu negara itu juga tidak wujud dalam sistem fail polis serta mempunyai nombor siri palsu.

Isi kandungan surat tersebut menggunakan bahasa pasar dan kepala surat yang digunakan berbeza dengan surat rasmi yang dikeluarkan polis, katanya.

Menurutnya, polis memandang serius dan akan mengambil tindakan tegas terhadap perkara ini.

Beliau juga menasihati orang ramai agar tidak mudah terpedaya dengan taktik-taktik yang digunakan oleh sindiket penipuan dan segera merujuk kepada pihak polis sekiranya menerima surat seumpama itu.

Surat yang dimuat naik di laman sosial oleh seorang individu itu mendakwa bahawa pihak polis 'memerintahkan' mangsa memberi kerjasama kepada polis Terengganu kerana disyaki terlibat dalam penyeludupan dadah dan pengubahan wang haram berjumlah RM228,000. - Bernama
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Ye ke dah malas
Smlm 2x dapat call scammer
Pagi dr TM
Tghari dr SPRM
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 04:57 PM | Show all posts


mmmg gampang scammer ni
mcm2 cari kencing orgg
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 05:17 PM | Show all posts
gambo mana gambo.... gambo....
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 05:22 PM | Show all posts
kelakar ayat surat tu...aku baca semlm dlm fb, tt cari plisss
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya smlm dgn hari ni dr pos malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 05:56 PM | Show all posts
Ada je idea kalau nak menipu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-10-2019 05:57 PM | Show all posts
Meiizu replied at 10-10-2019 05:22 PM
kelakar ayat surat tu...aku baca semlm dlm fb, tt cari plisss

tak jumpa pun

Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
bangsat la org yg jual data kita kt scammer.. dh jadi 1 hal nk kena layan call depa.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 06:11 PM | Show all posts
diorang guna google translate ke sister
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 08:06 PM | Show all posts
misuke replied at 10-10-2019 06:01 PM
bangsat la org yg jual data kita kt scammer.. dh jadi 1 hal nk kena layan call depa.

Yes... mmg bangsat.
Set set jual data(nama, no phone, ic) ni la yang nyusahkan kita.
Bukan nak kata apa, dengarnya2 budak telco yg jadi barua
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 10:36 PM | Show all posts
sukacactus replied at 10-10-2019 04:11 PM
Ye ke dah malas
Smlm 2x dapat call scammer
Pagi dr TM

kalah org politik
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 11:05 PM | Show all posts
scammer.jpg

aku tgk pon nk tergelak
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
lee_sakura replied at 10-10-2019 11:05 PM
aku tgk pon nk tergelak

"Oleh itu, suspek kalau tidak bekerjasama" wakakakakaka bangla ke ni
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Cerdik menjadi penipu
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 10:08 AM | Show all posts

tgk logo je dh gelak skali... pastu baca sampai abis gelak 4-5 kali.. ape ke bang**g nye scammer ni.. lain kali nk menipu bijak la skit...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 10:21 AM | Show all posts
2 jam kahkahkah

kalau pakai faks masuk akal la saspek kena respon dalam 2 jam
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Cara macam ni pulak ek...okay lah
Kreatif...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 10:28 AM | Show all posts
minahmanja replied at 11-10-2019 10:08 AM
tgk logo je dh gelak skali... pastu baca sampai abis gelak 4-5 kali.. ape ke bang**g nye scammer n ...

scammer tak boleh bijak nanti ramai yang kena tipu. bodoh2 begini pun dah ramai yang kena dia dah untung berjuta pun

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 10:32 AM | Show all posts
part signature tu plg lawak..terang2 boleh baca nama yg di sign..addeehhh la
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.117756s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list