Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
1366
View
29
Reply

Akibat Derhaka Amanah Anak Ketika Muda, Warga Emas Keseorangan Di Hari Tua

[Copy link]

Author: natrahn    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-10-2019 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Harap pcik tabah hadapi apa ujian n musibah yg dtng, mngkin asbab utk mengurangkan dosa2 kita yg lps..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 02:50 PM | Show all posts
dapat cash atas dunia lagi
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Area aku ni, berlambak gak spesis macam pakcik ni. Tapi depa ni geng beca. Dulu, thn2 70-an, depa ni la jaguh bandar. Main pompuan, mabuk, peras orang sana sini, baran. Pawagam depa kontrol. Filem best, depa borong tiket, jadi ulat. Jual mahal la time tu..

Ramai orang benci .. skrg ni? Ramai dah arwah.. yg saki baki, merempat dlm beca. Ada job pun, sekadar angkat barang2 peniaga ke kedai..

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 01:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak palah pakcik dalam kubur nati solo jua
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-10-2019 03:14 AM | Show all posts
najib888 replied at 12-10-2019 05:03 PM
Area aku ni, berlambak gak spesis macam pakcik ni. Tapi depa ni geng beca. Dulu, thn2 70-an, depa ni ...

sedih dan kesian juga....semoga segala urusan depa Allah mudahkan
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 05:29 PM | Show all posts
My MIL pun lebih kurang sama. Baru ni masuk hospital sebab tulang retak tak boleh jalan langsung, semua anak2 taknak tolong jaga. Yang datang semua macam pelawat je, datang jenguk tanya khabar, balik. Bila tanya ipar duai semua kata dia dulu tak jaga anak2, sibuk memanjang. Kerjanya kawin cerai je. Asik berpersatuan, politik, berjalan ke sana kemari tak pedulik anak2. Anak2 hidup makan semua cari sendiri. Sekolah tak habis sebab takda duit nak byr yuran. Ada yg sampai sekarang hidup terumbang ambing. Sedih pulak dengar. Tp nasib baik dia ada pencen, Takdalah nak merempat duit anak2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-10-2019 06:55 PM | Show all posts
UmbrellaCorps replied at 13-10-2019 05:29 PM
My MIL pun lebih kurang sama. Baru ni masuk hospital sebab tulang retak tak boleh jalan langsung, se ...

semoga urusan MIL awak dipermudahkan
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasib ko la. Org tua mcm ni mmg elok mereput. I klau tgk org2 tua sorang2 tu mmg xleh sangka baik. Sb i pon victim kene dera dri kecik. Paling benci klau org ckp mak yg lahirkan kita bla bla bla. Aku pon x ingin nk lahir klau tau dri kecik smpai dah beranak pinak pon kene maki hamun
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku cari artikel ni la.. Akhirnya..

Ramai salahkan anak2 bila mak bapa terlantar sakit dan anak2 tak mau jaga. Tapi pernah sesiapa siasat kenapa ada anak2 yg tak mau jaga mak bapa yg terlantar?

Ada segelintir mak bapak ni masa muda langsung tak ambik kisah ttg anak2 tambahan kalau bercerai berai, sibuk dgn suami dan keluarga baru.

Bila sakit nak mampos hujung2 sibuk nak anak2 yg diabaikan ni jaga.. Anak2 dari pernikahan baru lepas tangan dan buat seolah2 anak2 yg diabaikan tu pulak terlebih berhutang budi dgn mak bapa.

Tu belum lagi ada segelintir mak bapa yg suka beza2 kan kasih syg antara anak tu anak ni. Tu pun boleh buat anak2 tersentap dan berkecil hati.

Untuk mrmaafkan dan melupakan perbuatan mak bapa ni bukan senang. Tapi utk mengelak dari kitaran yg sama berulang anak2 yg terbiar, yg bukan jadi kesygn kena pecahkan kitaran tu. Maknanya kena berbakti pada mereka walaupun kita mungkin tak ikhlas pada asalnya.

Aku doakan semoga anak2 terbiar dan bukan kesygn mcm aku diberikan kekuatan utk tidak membuat kesilapan yg sama mcm mak bapa kami buat.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
teringat ada kisah dulu..anak tinggalkan ayahnya kat bus stop..sampai isu ni viral dlm radio pak nil masa tu dj yg up kan kisah ni. satu malaysia kesian..satu malaysia hentam si anak..
rupanya si ayah tu dulu yg letak ibunya sendiri kat umah org tua2 tanpa pedulikan. dapat tau..bila si ayah tu duduk di rumah org tua yg sama ngn ibunya dulu.
kdg jgn salahkan ank. kita ni time muda tgh jdi ibu pon..bertolak ansur skit ngn anak. ank pon hepi..pendapat dia pon didengar juga. jgn lah guna veto..aku syurga ko.
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.101962s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list