Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
1273
View
28
Reply

'Jangan Main Situ' - Saksi Dah Tegur Mangsa Jatuh Lubang Kumbahan

[Copy link]

Author: CARI-MAMS       Show all posts   Read mode

Post time 10-10-2019 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Metana replied at 10-10-2019 03:35 PM
Kalu tu septic tank, owner rumah sendiri kena baiki dan menten. sebab dia x handover ke IWK pun.

Just another blaming game , just do ur own part, bkn soal nak repair jek , soal letting the authority knows ada isu , they can do their part, ada je yg akan fix it n claim frm the owner , byk cara lah , urgency n saling take care, ah kalau dah biasa sepak terajang benda2 camni mcm aku buat , ada je cara nya, tp obviously just by saying - oh tu org tu punya, oh persendirian , well sistur u pun takde bezanyeh sorry to say haha
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
anarina replied at 10-10-2019 04:40 PM
Report jela authority, nanti dia p la deal ngan tuan punya, dah tuan punya pun bangang biar je , u ...

Cuba u cadangkan nk report ke authority mana. Report ke majlis? Nt majlis kata bukan di bwh bidang kuasa kami sbb itu harta persendirian. Nk pegi report pun kena tahu juga benda tu bwh bidang kuasa sape, dan nk report atas dasar kesalahan undang2 yg mana.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Ntah2 mmg dah jatuh dalam tu.. Tu yg budak2 dok kerumun baling kayu bagai... Bila kene tegur semue lari beredar... Aku speku jelah...
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 05:02 PM | Show all posts
Edited by palmolive at 10-10-2019 05:04 PM

UPDATE!!!Mereka yang buka penutup lubang kumbahan

PENUTUP lubang kumbahan diangkat dan dibiarkan terbuka oleh kumpulan kanak-kanak yang bermain di kawasan rumah di Kampung Batu 5, Jalan Kuantan-Gambang, Kuantan, menjadi punca kepada tragedi kanak-kanak perempuan terjatuh sebelum lemas.

Dalam kejadian kira-kira 5 petang semalam, Nur Ariesha Abdul Rahman, 5, dikatakan bermain bersama dua abangnya serta beberapa rakan sebelum disedari hilang.

Ketua Polis Daerah Kuantan, Asisten Komisioner Mohamad Noor Yusof Ali berkata, usaha mencari Nur Ariesha kemudian digerakkan oleh penduduk kampung serta keluarga mangsa sebelum menemui mayatnya dalam keadaan terapung pada 9 malam.

Berdasarkan temubual dengan kanak-kanak yang bermain dengan mangsa, mereka dikatakan keluar rumah dan berjalan sejauh 500 meter untuk ke tempat bermain yang juga kawasan rumah persendirian.

Mereka mengaku membuka penutup lubang kumbahan sebelum penutupnya jatuh. Mereka kemudian meninggalkan kawasan itu tanpa menyedari mangsa berada di situ.
Kanak-kanak itu kemudian terus bermain sebelum abang mangsa pulang ke rumah dan mendapati Nur Ariesha tiada di rumah, katanya dalam kenyataan media di sini, hari ini.

Mohamad Noor berkata, usaha mengesan dan mencari mangsa yang juga anak ketiga daripada empat beradik diteruskan sebelum mayatnya ditemui di lubang kumbahan oleh penduduk kampung beberapa jam kemudian.

Katanya, anggota bomba dan penyelamat kemudian dipanggil ke lokasi bagi membawa keluar mayat sebelum jenazah dihantar ke Jabatan Forensik Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) untuk bedah siasat.

Beliau berkata, kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

Kejadian malang menimpa Nur Ariesha adalah yang kedua dalam tempoh tiga hari selepas kejadian sama berlaku ke atas Mohammad Anas Hadif Ahmad Hafiz, 3, yang maut selepas terjatuh ke dalam lubang kumbahan di kawasan kuarters Balai Polis Pasir Puteh, di Ipoh, kelmarin.

Sementara itu, tinjauan wartawan di Jabatan Forensik HTAA mendapati mayat dituntut keluarga pada 12 tengah hari selepas bedah siasat dijalankan pada 9.30 pagi.

Usaha wartawan untuk menemubual ibu mangsa dikenali sebagai Helmi Nordin, 39, tidak berhasil selepas wanita itu enggan bercakap dengan petugas media.

Difahamkan, jenazah Nur Ariesha akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Pandan, Kuantan, selepas solat Asar, hari ini.

sumber : [url]=https://www.hmetro.com.my/utama/2019/10/505581/mereka-yang-buka-penutup-lubang-kumbahan]https://www.hmetro.com.my/utama/ ... tup-lubang-kumbahan[/url]
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 05:04 PM | Show all posts
nasihat budak2 umur lingkungan 5thn mmg tak mkn saman..
lg larang lg nk buat..
so kena buat tindakan pencegahan la yg tbaik..
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 05:37 PM | Show all posts
palmolive replied at 10-10-2019 05:02 PM
UPDATE!!!Mereka yang buka penutup lubang kumbahan

PENUTUP lubang kumbahan diangkat dan dibiarkan  ...

Some sort boleh agak. Huhuhu
Jangan sebab tertolak dah ler.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 10-10-2019 04:59 PM
Cuba u cadangkan nk report ke authority mana. Report ke majlis? Nt majlis kata bukan di bwh bidang ...

Im sure u can find on ur own - dulu masa start i pun xtau mana nak salur, xdpt reply etc, tp i tak hirau pun dasar ke apa ke , seksyen ke , akta ke, i tau benda tu salah n deserve attention , tu je drive i , so u could do the same , apa yg u rasa betul, authority mana yg mungkin terlibat u blow sahaja from bottom to top, from ur negeri to the whole malaysia u blow sahaja email, calls, nanti even pihak yg mmg sepatutnya amik tindakan akan dgn xmalunya taici ke sana sini, pdhal keje depa, so be consistent

Moral of the story 1 je, jangan tunggu org, jangan tuding jari, n jangan acah. Buat jah redah je.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Ishh kesiannya...
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 07:42 PM | Show all posts
anarina replied at 10-10-2019 07:20 PM
Im sure u can find on ur own - dulu masa start i pun xtau mana nak salur, xdpt reply etc, tp i tak ...

uols surirumah ke dek..byk masa pulak nk shoot email sana sini. sebut authority mcm tahu je. randomly report sana sini x solve the problem jgk. tu dh ada update tu. bukan salah sape2..budak2 tu sendiri pergi angkat cover lubang kumbahan rumah org. salahkan parent sendiri lah x pantau anak2 main sampai ke lubang taik rumah orang. bukan semua benda AUTHORITY yg kena control.
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078361s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list