Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
1606
View
64
Reply

Battle of The Band-Kebangkitan Band Rock di Malaysia

[Copy link]

Author: noraidil_06       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-10-2019 01:58 PM | Show all posts |Read mode
Edited by noraidil_06 at 9-10-2019 02:01 PM

Saya dibesarkan dengan mendengar lagu-lagu rock Melayu. Kebanjiran rock band di tahun 80-an, i would say, thanks to saudara Ali Bakar.
Beliau lah yg melancarkan album yang mengabungkan rock band. Album inilah yang mencetuskan pelbagai concert rock especially apa yg digelar Battle of The Band. Album ini mengabungkan rock band seperti Ella & The Boy, Bloodshed, Lefthanded, SYJ (oh my, i love this band) dan Rahim Maarof & Whitesteel.

Album BOTB ni meletup gila la di tahun 80an. Malas nak fikir ayat, so sy copy paste dari wikipedia kandungan lagu dari album tersebut:-

Kandungan Lagu[sunting | sunting sumber]
Muka Satu
No.
Tajuk
Penulis
Masa
1.
"Cinta Berakhir (Kumpulan Ella & The Boys)"  Lord / Ayi
3.41
2.
"Debunga Wangi (Kumpulan Lefthanded)"  Lefthanded / Jabar Isnin
5.05
3.
"Jumpa Sekali Lagi (Kumpulan Rahim Maarof & Whitesteel)"  Rahim Maarof & Whitesteel / Rahim Maarof
5.49
4.
"Orang Timur (SYJ)"  SYJ
6.33
5.
"Nostalgia Rindu (Kumpulan Bloodshed)"  Bloodshed / Man Boron & Rosdan
4.09
6.
"Hati Syaitan (SYJ)"  SYJ
3:14
7.
"Hidup Pemuzik (Bloodshed)"  Bloodshed / Hijril Aswad
403
8.
"Lanun (Lefthanded)"  Lefthanded / Nash
3.46
9.
"Dua Insan Bercinta (Ella & The Boys)"  Lord / Ayi
4:33
10.
"Sengketa (Rahim Maarof & Whitesteel)"

Battle_Of_The_Bands_-_Round_1.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2019 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Terdapat banyak pertandingan rock band seperti mana yg ditulis di sini,

https://www.sejarah.my/pertandingan-kumpulan-rock-kebangsaan-pertama-malaysia/

Kemunculan kumpulan rock tempatan menjadi semakin rancak dan berkembang dengan kewujudan pertandingan-pertandingan pelbagai peringkat. Antara yang terulung kali diadakan adalah pertandingan peringkat kebangsaan seperti Juara Rock, Festival Rock dan Battle Of The Bands 1 dan 2.






botb2.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 03:13 PM | Show all posts
penah tgk botb ni kat dewan hokkien klang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2019 03:15 PM From the mobile phone | Show all posts
c===8 replied at 9-10-2019 03:13 PM
penah tgk botb ni kat dewan hokkien klang

Klang pot la bos.heheheh.
My ex banyak la join all those concert.
Kalau kt Pahang ni pot BOTB Tong Kiat.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 03:18 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 9-10-2019 03:15 PM
Klang pot la bos.heheheh.
My ex banyak la join all those concert.
Kalau kt Pahang ni pot BOTB To ...

ex akak band boy ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2019 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
c===8 replied at 9-10-2019 03:18 PM
ex akak band boy ke?

Dia secessionist tatau eja. Main guitar & dram
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 03:29 PM | Show all posts
wah kalau time tu ex akak dah jadi sessionist mesti skarang ni dia dah 60s kan kikiki
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2019 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
c===8 replied at 9-10-2019 03:29 PM
wah kalau time tu ex akak dah jadi sessionist mesti skarang ni dia dah 60s kan kikiki

50's. Skrg guitar letrik dia jd tukun.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 04:21 PM | Show all posts
SYJ tu syed yusu jamalulail pengasas kumpulan SYJ lepastu rebrand kump sofia..vokalist penyanyi aris ariwatan.

slepas itu aris solo as aris ariwatan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 04:25 PM | Show all posts
BPR - bumiputra rockers
baru2 ni tgk kt tv konsert mingguini ke apatah ...semua lagu best.

me and son sama minat lagu2 rock kapak

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 9-10-2019 03:25 PM
Dia secessionist tatau eja. Main guitar & dram

Elehhhh....
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 04:32 PM | Show all posts
rospinki replied at 9-10-2019 03:21 PM
SYJ tu syed yusu jamalulail pengasas kumpulan SYJ lepastu rebrand kump sofia..vokalist penyanyi aris ...

oh. nama orang rupanya
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 04:36 PM | Show all posts
lagu lagu Zul Adnan Mohd Razali@JS Kevin agak berapi juga. sayang beliau pergi dahulu, kalau tak aku rasa Sa'ari Amri or Azmeer tak boleh cari makan. dulu tunggu result SPM aku keje kilang Harris kat Keramat dengan anak buah beliau. memang JS Kevin ni humble gila.

cerita fashion pulak, skinny jeans, leather trousers memang trending. ultimate symbol of rock pada deme. in fact bukan seluar je. head to toe leather! bakerboy hat, jacket and gloves. belum lips gloss lagi. ada juga yang selet celak kat mata. udah ghope apa la.

taim nak buka seluar memang hazab!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 04:50 PM | Show all posts
meriah betul time konsert2 kat tapak expo

konsert paling sedih gua penah tgk ialah silkhannaz, buat kat expo kawasan cina
penonton ada 6 org je, gua & my kasen, konduktor bas kilang & kawan dia, nyonya tua & cucu dia tersesat masuk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 04:51 PM | Show all posts
7th replied at 9-10-2019 04:32 PM
oh. nama orang rupanya

ya..lain2 sy tak tau
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2019 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 9-10-2019 04:28 PM
Elehhhh....

Pok cik kaki bangku, sy x minat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2019 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
c===8 replied at 9-10-2019 04:50 PM
meriah betul time konsert2 kat tapak expo

konsert paling sedih gua penah tgk ialah silkhannaz, bu ...

Dh mcm bc cerita mamat khalid plak
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 05:00 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 9-10-2019 04:57 PM
Dh mcm bc cerita mamat khalid plak

kisah benar kak...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 05:19 PM | Show all posts
c===8 replied at 9-10-2019 03:50 PM
meriah betul time konsert2 kat tapak expo

konsert paling sedih gua penah tgk ialah silkhannaz, bu ...

serious sedih! aku penah la pegi rooftop concert kat seremban. boleh tahan crowd. buat waktu malam jadi memang enjoy. mujur takde yang lalok terjun bangunan.  

zaman awal 90an kalau raja funfair bagi kat XPDC. diorang punya live performance memang salute. masa ni dah modern sikit. dah mula ada CD.


hmm rasa muda pulak. macam baru malam tadi pegi Stadium Shah Alam tengok Jon Bon Jovi
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
BOTB...ambo masih di sekolah menengah rendah bila ini semua terjadi. Selalu pinjam kaset dari sepupu sebab suka layan lagu lagu rock sebelum ia bertukar menjadi rock leleh.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.108896s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list