Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
612
View
16
Reply

[Tempatan] Program Sarapan Percuma (PSP): Guru bertugas dapat makanan. Bersarapan dengan pelajar. 10-30 minit. Kos RM800 juta - RM1.67 billion

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-10-2019 10:47 AM | Show all posts |Read mode
Edited by R2D2 at 9-10-2019 12:11 PM

Guru yang bertugas pada Program Sarapan Percuma (PSP) akan mendapat makanan percuma supaya dapat bersarapan bersama murid - Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik

Program Sarapan Percuma (PSP) untuk semua murid sekolah rendah bermula tahun depan menggunapakai dua mekanisme iaitu tempoh masa 30 minit bagi makanan bermasak dan buah-buahan serta 10 minit bagi produk tenusu, bijirin dan telur rebus - Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:01 AM | Show all posts
ibu-bapa dah tak payah buat sarapan untuk anak lagi.. berita gembira untuk mereka.

well, i tak pernah sarapan time sekolah dulu. tapi i tak pernah salahkan parents i.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:21 AM | Show all posts
aku x mau sarapn percuma,

aku nak solution bag anak2 berat nak mampus, cm bawak batu

sian oi budak2 darjah 1-3, kecik2 lg

bg la almari dlm class tuk simpan buku la woi mazli
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Fox pun tak sempat nak sarapan pagi2 masa nak ke sekolah. Untungla budak2 sekolah dan cikgu bertugas sekarang, dapat sarapan kat sekolah, free lak tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2019 12:10 PM | Show all posts
Maszlee: Free Breakfast Programme to cost between RM800m and RM1.7b
Wednesday, 09 Oct 2019 11:28 AM MYT


KUALA LUMPUR, Oct 9 The Education Ministrys Free Breakfast Programme for primary school students beginning next year will cost the government between RM800 million and RM1.67 billion, Parliament heard today.

Education Minister Maszlee Malik told the Lower House during Question Time today that the programme will affect over 2.7 million students throughout the nation while teaching them to be civic minded.

The concept of free breakfast goes beyond a meal. More importantly, the teachers will dine with the students and cultivate civic-minded behaviour. The students will dine together and there will be no barriers for race, religion or economic status.

After their meals, they will learn how to recycle their leftovers and wash their plates and utensils. The estimated cost is around RM800 million to RM1.67 billion, said Maszlee in his reply to a question from Jerai MP Sabri Azit (PAS).

At the same time, teachers who are dining with the students will also receive the same meal as their pupils.

Furthermore, the operation will be divided into two mechanisms, with the first being a full menu including fruit with a 30-minute meal time.

The second mechanism will last 10 minutes and will follow the concept of grab and go where students will have snacks, bread, cereal or boiled eggs.

Students in the morning session will have their meals before 8.30am while those in the afternoon session will dine before 4pm.

Touching on the possibility of food poisoning, Maszlee said this could be avoided through the lessons learned during the programmes pilot phase as well as the Education Ministrys Rancangan Makanan Tambahan programme.

He added that the Health Ministry will ensure that the menu offered to the students will contain all the nutrition that a growing body and mind need.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 12:12 PM | Show all posts
manehnya replied at 9-10-2019 11:21 AM
aku x mau sarapn percuma,

aku nak solution bag anak2 berat nak mampus, cm bawak batu

for you it prolly unnecessary....but for B40 yang mana parent both kerja and tak sempat prepare breakfast, dorg sangat hargai....1 at a time
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku plk geram anak aku jenis xnak bwk bekal.aku pyala bgun masak nk bg diaorg bwk bekal. Aku decide nk potong belanja duit diaorg. Spy diaorg tau hargai sikit.jgn nk boros sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols tunggu belanjawan..duit korek dr mana mazlee nak pakai
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
manehnya replied at 9-10-2019 11:21 AM
aku x mau sarapn percuma,

aku nak solution bag anak2 berat nak mampus, cm bawak batu

Setengah sekolah ada locker tapi kena bayar.

Isu beg sekolah berat tak akan ada solution punya. Dari zaman saya sampai sekarang sama je.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
cupu replied at 9-10-2019 12:18 PM
Aku plk geram anak aku jenis xnak bwk bekal.aku pyala bgun masak nk bg diaorg bwk bekal. Aku decide  ...

Tahu tak ada yang bawa bekal tapi dia tongsampahkan?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Benda lain yang perlu penambahbaikan

Sarapan jugak yang ko risaukan

Mazlee bengap ni memang bodoh ke ape

Kasut hitam la sarapan la

Tak pernah bangkem dengar isu sarapan sebelum ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
lwyl replied at 9-10-2019 12:32 PM
Tahu tak ada yang bawa bekal tapi dia tongsampahkan?

Mewah sgt kan anak2 ni....hai la anak.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
manehnya replied at 9-10-2019 11:21 AM
aku x mau sarapn percuma,

aku nak solution bag anak2 berat nak mampus, cm bawak batu

Jangan harap lah ni Third Country
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2019 02:32 PM | Show all posts
Murid dapat, cikgu pun dapat!


PROGRAM Sarapan Percuma (PSP) yang bakal dilaksanakan tahun depan bukan saja memberi manfaat kepada sejumlah 2,691,231 murid sekolah rendah di seluruh negara, malah guru di sekolah terbabit.

Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik berkata, guru yang bertugas akan turut mendapat makanan percuma.

Berita baik untuk guru, namun bukan guru yang sama pada setiap hari. Bagi guru yang bertugas, mereka akan bersama dengan murid.

Guru yang tidak bertugas, mereka akan mendapat peluang pada hari lain. Pendek kata, semua guru akan mendapat keuntungan dan manfaat daripada program ini, katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Cha Kee Chin (PH-Rasah) yang ingin tahu sama ada guru tidak bertugas mendapat faedah daripada program berkenaan.

Kepada soalan asal Sabri Ajit (PAS-Jerai) berkenaan mekanisme pelaksanaan PSP, Maszlee berkata, dua mekanisme dicadangkan, dengan mekanisme pertama ialah pengoperasian PSP selama 30 minit menggunakan kombinasi menu utama dalam bentuk makanan bermasak dan menu buah-buahan.

Mekanisme kedua katanya, pengoperasian PSP selama 10 minit menggunakan kombinasi menu minuman produk tenusu atau minuman berkhasiat dan menu makanan ringkas seperti roti, biskut, snek bijiran, kuih dan telur rebus.

Waktu pemberian sarapan pagi ialah sebelum jam 8.30 pagi bagi murid sesi pagi dan sebelum 4 petang bagi murid sesi petang serta dijadualkan secara berperingkat mengikut kesesuaian sekolah.

Di samping itu, kaedah makanan di dalam kelas bersama-sama guru adalah satu langkah praktikal dari segi ruang dan hubungan mesra guru dengan murid.

Guru akan bersarapan dengan murid dan di samping mengambil peluang untuk mendidik mengenai khasiat makanan dan adab makan, katanya yang turut menganggarkan kos program itu antara RM800 juta sehingga RM1.67 bilion, bergantung kepada kaedah pelaksanaan bagi 200 hari persekolahan.

Menurutnya, konsep sarapan pagi itu bukan sarapan semata-mata malah lebih daripada itu ialah konsep untuk makan bersama-sama, harmoni dan mahabah (kasih sayang).

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 9 Oktober 2019 @
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 03:07 PM | Show all posts
lwyl replied at 9-10-2019 12:31 PM
Setengah sekolah ada locker tapi kena bayar.

Isu beg sekolah berat tak akan ada solution punya. ...

sebab tu kena "tingaabautit" now
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-10-2019 03:27 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 05:23 PM | Show all posts
manehnya replied at 9-10-2019 11:21 AM
aku x mau sarapn percuma,

aku nak solution bag anak2 berat nak mampus, cm bawak batu

Ko xmau sudah.Bkn utk ko pon.  

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085308s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list