Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2190
View
59
Reply

Utusan Malaysia Dan Kosmo! Tutup Operasi, Apa Nasib 800 Pekerja?

[Copy link]

Author: hussaini4675       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-10-2019 10:25 AM | Show all posts |Read mode
Ibu Pejabat Kumpuan Utusan di Jalan Chan Sow Lin, Kuala Lumpur. Kredit foto: Carian Google


Masa depan kira-kira 800 pekerja Utusan Melayu (M) Berhad semakin tidak menentu apabila sekali lagi timbul desas-desus bahawa syarikat penerbitan akhbar bahasa Melayu tertua di Malaysia itu tidak akan lagi beroperasi selepas 9 Oktober.


Memetik laporan myMetro, langkah itu dikatakan ada kaitan dengan keputusan Pengerusi Eksekutif Kumpulan Utusan, Datuk Abd. Aziz Sheikh Fadzir yang dijangka akan mengumumkan kebankrapan sukarela syarikat tersebut.


Abd. Aziz Sheikh Fadzir. Kredit foto: Malaysiakini



Seperti yang dijelaskan oleh Setiausaha Kesatuan Wartawan Kebangsaan Cawangan Utusan Melayu (NUJ-UM), Muhammad Basir Abu Bakar, semua pekerja telah diarahkan untuk mengosongkan meja masing-masing selewat-lewatnya pukul 1 tengah hari.


Andaian operasi syarikat tidak akan diteruskan bertambah kuat apabila wartawan dan jurugambar tidak diberikan tugasan untuk 9 Oktober.


"Setakat ini kakitangan tidak dimaklumkan secara rasmi mengenai dakwaan itu daripada pihak pengurusan, sebaliknya hanya diminta mengosongkan meja masing-masing oleh ketua unit.

"Ini menjadi tanda tanya 800 kakitangan yang masih bekerja mengenai nasib kami," katanya.


Syed Mokhtar Al-Bukhary. Kredit foto: Carian Google


Sementara itu, memetik sumber dalaman di Kumpulan Utusan, langkah penutupan itu adalah untuk beberapa bulan berikutan pengambilalihan saham majoriti anak syarikatnya, Dilof Sdn. Bhd. oleh Aurora Mulia Sdn. Bhd. yang dimiliki oleh tokoh perniagaan terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary baru-baru ini.


Difahamkan, Kumpulan Utusan akan menjual semua asetnya bagi membayar hutang manakala semua pekerja diberhentikan dan hanya 120 orang sahaja akan diambil semula oleh Aurora Mulia untuk menjalankan operasi portal berita Utusan Online serta Kosmo! Online.

Edisi cetak Utusan Malaysia dan Kosmo! mungkin dihentikan dan diterbitkan secara dalam talian sahaja. Kredit foto: Facebook


Desas-desus tentang penutupan operasi Utusan Melayu yang menerbitkan akhbar Utusan Malaysia, Mingguan Malaysia, Kosmo! dan Kosmo! Ahad mula berlegar sejak Ogos lalu ekoran krisis kewangan syarikat yang semakin meruncing.


Masalah yang gagal ditangani oleh pengurusan tertinggi Kumpulan Utusan itu bukan sahaja menyebabkan syarikat gagal menjelaskan hutang-piutangnya malah tidak dapat membayar gaji pekerja dan bayaran ansuran Skim Pemisahan Sukarela (VSS) kepada bekas pekerja selama berbulan-bulan.


Setakat ini, masih belum ada pengumuman rasmi daripada pengurusan Kumpulan Utusan, Dilof atau Aurora Mulia tentang perkara ini. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:37 AM | Show all posts
tak pe, cariwarrior ada.. boleh try apply kerja sini hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:38 AM | Show all posts
sekarang kurang orang membaca surat kabar. orang lebih memilih digital platform. free.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesian plk dkt mak...lps ni dh x dpt baca kosmo...mak acik peminat tegar kosmo ngn mingguan malaysia sbb dlm tu dia suka baca dicelah-celah kehidupan...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
nasi lemak surat khabar pun mesti jrg2 kelihatan
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:47 AM | Show all posts
cashlah sbb byk sgt sebar burita fitnah sblum pru14 dulu
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Pulak dah. Baru je beroperasi cam biasa and my dad pun selalu beli (kalau dia ada kat sini la, kat kampung fox takde jual newspaper ni). Doa yang terbaik untuk pekerja2 utusan dan kosmo
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Gambar aziz tu macam gampang eh
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:03 AM | Show all posts
Kumpulan Utusan akan menjual semua asetnya bagi membayar hutang manakala semua pekerja diberhentikan dan hanya 120 orang sahaja akan diambil semula oleh Aurora Mulia untuk menjalankan operasi portal berita Utusan Online serta Kosmo! Online.


yang nie takde org meroyan ker kenapa nak jual aset utk bayar hutang?

even 120 pekerja pun agak ramai utk business skrg.. semua nak kecikkan kos operasi...

skrg dunia digital...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:27 AM | Show all posts
start motor buat delivery food.. modal minyak RM5 sehari pn da cukup. boleh la buat survive sementara dapat job lain.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
leylapple replied at 9-10-2019 11:03 AM
yang nie takde org meroyan ker kenapa nak jual aset utk bayar hutang?

even 120 pekerja pun ag ...

Benda biasa. Orang lain boleh, PH tak boleh
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Mfzg89 replied at 9-10-2019 11:27 AM
start motor buat delivery food.. modal minyak RM5 sehari pn da cukup. boleh la buat survive sementar ...

Join BungkusIt
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:43 AM | Show all posts
kesiannya...semoga nasib pekerja semua terbela.

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
nah surat pekeliling
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
leylapple replied at 9-10-2019 03:03 AM
yang nie takde org meroyan ker kenapa nak jual aset utk bayar hutang?

even 120 pekerja pun ag ...

jual aset sendiri takpe.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
cikja replied at 9-10-2019 02:43 AM
Kesian plk dkt mak...lps ni dh x dpt baca kosmo...mak acik peminat tegar kosmo ngn mingguan malaysia ...

i pun suka di celah celah kehidupan tu best baca
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Foxey replied at 9-10-2019 02:51 AM
Pulak dah. Baru je beroperasi cam biasa and my dad pun selalu beli (kalau dia ada kat sini la, kat k ...

Utusan satu satunya yang meniaga kat dunia esok dah nak mati malam ni naik harga
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:52 AM | Show all posts
Tumpas juga akhirnya kesian kepada para pekerja bukan mudah nak cari kerja lain zaman sekarang ni.  
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 9-10-2019 11:49 AM
Utusan satu satunya yang meniaga kat dunia esok dah nak mati malam ni naik harga

     
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Apalah nasib pekerja2 ni...dah la sekarang payah nak cari kerja.. kesiannya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.110169s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list