Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1395
View
26
Reply

[Tempatan] CASH!, Klate, doh sedio ko?

[Copy link]

Author: Modngengade       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-10-2019 10:25 AM | Show all posts |Read mode
KUALA LUMPUR - Tiga negeri di Pantai Timur semenanjung dan Johor dijangka mengalami empat hingga enam episod hujan lebat bermula awal November hingga Januari depan berikutan kedatangan musim Monsun Timur Laut.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), Jailan Simon berkata, ketika monsun berlaku, negeri berkenaan dijangka menerima peningkatan jumlah hujan sehingga 40 peratus.

"Monsun Timur Laut berlaku antara November hingga Mac. Biasanya, hujan akan bermula di Kelantan dan Terengganu pada November hingga Disember. Lazimnya, secara purata ketika monsun kedua negeri ini menerima hujan antara 300 hingga 650 milimeter (mm) sebulan berbanding bulan biasa hanya 200 hingga 300mm.

"Bagi Pahang dan Johor pula, kita jangka hujan lebat akan berlaku pada Disember hingga Januari yang mana biasanya pada musim monsun, kedua negeri ini biasanya akan menerima hujan antara 200 hingga  600mm berbanding bulan biasa hanya 150 hingga 300mm," katanya kepada Bernama hari ini.

Jailan berkata, episod hujan lebat dijangka berlaku di Sarawak pada Januari hingga Februari dengan pertambahan jumlah hujan daripada 200 hingga 400mm sebulan pada bulan biasa kepda 300 hingga 700mm sebulan pada musim tengkujuh.

Bagaimanapun, Jailan berkata buat masa ini pihaknya tidak menjangkakan hujan luar biasa yang boleh menyebabkan banjir besar berlaku.

"Setakat ini kita hanya meramalkan hujan lebat yang biasa seperti yang lazim berlaku pada musim monsun. Kita tak jangka berlaku hujan yang luar biasa seperti tahun 2014. Bagaimanapun, kita akan sentiasa membuat pemantauan dari semasa ke semasa," katanya.

Dalam pada itu, beliau turut menasihati orang ramai agar sentiasa peka dengan keadaan semasa dan amaran yang dikeluarkan pihaknya dan pihak berkuasa yang lain.

"Bagi penduduk yang tinggal di kawasan rendah dan sering dinaiki air, saya nasihatkan supaya mereka bersiap sedia lebih awal dengan memastikan segala dokumen disimpan di tempat yang selamat dan mudah diambil sekiranya berlaku banjir," katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Datuk Mohammad Hamdan Wahid berkata pihaknya kini dalam proses mempertingkatkan kesiapsiagaan termasuk aset dan keanggotaan mereka bagi menghadapi musim tengkujuh. - Bernama
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2019 10:25 AM | Show all posts
@famri7    ....................
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Episod ptama nti negeri mana yg cash dulu sister..i nk sediakan popcorn ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:35 AM | Show all posts
nape tahun ni meols tak dengar burita pasal musim sejuk di negeri serambi yach? dah bertukar ke musim autumn ke sistor?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:36 AM | Show all posts
rindunya nak main hujan .. tak nak main banjir. geli air tahi lembu hahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2019 10:36 AM | Show all posts
hyie replied at 9-10-2019 10:35 AM
nape tahun ni meols tak dengar burita pasal musim sejuk di negeri serambi yach? dah bertukar ke musi ...

negeri serambi panas semenjak queen oks enter frame

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols tak paham. Apa yg cash? Bkn ke mmg setiap tahun ada hujan lebat, sampaikan banjir dan kena pindah rumah? Hujan bkn kejadian alam ke?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 9-10-2019 10:39 AM
Iols tak paham. Apa yg cash? Bkn ke mmg setiap tahun ada hujan lebat, sampaikan banjir dan kena pind ...

Klu kena kat org lain itu namanya cash sbb bnyk dosa..klu kena kat diri sndiri itu ujian tuhan nk menguji hambanya..
#katalebai

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 9-10-2019 10:56 AM
Klu kena kat org lain itu namanya cash sbb bnyk dosa..klu kena kat diri sndiri itu ujian tuhan nk  ...

Ooohhh... tapi iols rase ni mmg kejadian alam sbb setiap tahun ada hujan. Lain la kalau ada puting beliung kaler pink sampai merosakkan harta benda awam. Itu rare.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 9-10-2019 10:57 AM
Ooohhh... tapi iols rase ni mmg kejadian alam sbb setiap tahun ada hujan. Lain la kalau ada puting ...

Ye betul tu..jgn kita cepat mengcashkan org..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
X sabar balik kg main banjir n tangkap ikang
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Come to mama konsepnya...ujung2 negeri selatan kena cash dulu saya alan senyum sinia sambil mengulum sosej siam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2019 11:25 AM | Show all posts
famri7 replied at 9-10-2019 11:10 AM
Come to mama konsepnya...ujung2 negeri selatan kena cash dulu saya alan senyum sinia sambil mengulum ...

sosej siam ada cheese x sisthur?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Cash kepala hotak kau
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 9-10-2019 10:59 AM
Ye betul tu..jgn kita cepat mengcashkan org..

Cash la gepren angan2 chuols dah tayang kepala lutut kat obesi sampai taktau nak jaga nama tanah serambi heshe khennnz
Hajah 2x sangat
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:58 AM | Show all posts
bestnya musim hujan...favourite season...ni nak balik kampung ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 9-10-2019 11:25 AM
sosej siam ada cheese x sisthur?

Bila baca sosej siam siap ada cheese, teringat kat gonorrhoea, penyakit kelamin.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 12:45 PM | Show all posts
alhamdulillah

come to kuantan bebeh come

jangan banjir sudah laaaa

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2019 01:07 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 9-10-2019 12:43 PM
Bila baca sosej siam siap ada cheese, teringat kat gonorrhoea, penyakit kelamin.

fevret sis serambi @famri7

Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 02:27 AM From the mobile phone | Show all posts
2 x 5...............
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091423s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list