Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4220
View
93
Reply

[Tempatan] Pelanggan dan penghantar pesanan Foodpanda mula beralih ke Bungkusit dan syarikat lain

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-10-2019 10:08 AM | Show all posts |Read mode
'Saya tidak teragak-agak'


KUALA LUMPUR: Dengan kenyataan yang dikeluarkannya, saya tidak akan teragak-agak untuk mogok sama jika skim itu dilaksanakan di Lembah Klang.

Ketika itu nanti, saya yakin betapa ramainya penunggang akan turut serta, apa lagi sekarang pun majoriti penghantar yang saya kenal sudah mula memohon untuk jadi penghantar pesanan bagi syarikat lain, kata penunggang Foodpanda dikenali sebagai Mael.

Mael, 38, antara penunggang yang kesal selepas Pengarah Urusan Foodpanda Malaysia Sayantan Das mengeluarkan kenyataan syarikat perkhidmatan penghantaran makanan itu tiada masalah dengan mogok penunggang terhadap skim pembayaran baru mereka.

Menurut Mael, skim pembayaran baru itu secara jelas tidak sesuai dilaksanakan lebih-lebih lagi buat penunggang yang melakukan penghantaran makanan secara sepenuh masa.

Kami hanya mampu hantar paling banyak tiga pesanan dalam sejam. Itupun jika pesanan memang banyak iaitu pada awal bulan serta waktu makan tengah hari dan malam.

Selebihnya mungkin satu pesanan dalam sejam malah kadangkala dua tiga jam membuang masa cuma untuk menunggu satu pesanan yang tak masuk-masuk, katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Seorang lagi penunggang dikenali sebagai Ijat, 23, mengakui terguris dengan kenyataan Sayantan dan menyifatkan pengarah urusan itu sebagai tidak menghargai penat lelah penghantar makanan untuk syarikatnya.

Katanya, untuk mendapat satu pesanan pun bukan mudah, apatah lagi jika penghantar baru perlu tunggu penghantar lain tolak syif untuk membolehkannya mendapat pesanan.

Menurutnya, skim baru itu tidak patut dilaksanakan.

Jika dia berterusan angkuh, kita lihatlah nanti bagaimana agaknya kalau dia sendiri yang perlu hantar makanan dalam keadaan hujan lebat sambil menjaga makanan yang dipesan.

Saya sedang pertimbangkan untuk bekerja dengan beberapa syarikat lain antaranya Grabfood, Dahmakan, Bungkusit, Lazada dan Shopee, katanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:20 AM | Show all posts
harap panda kena tapau la pasni... biaq dia tau sikit kuasa pekerja mcm mana,

front line pula tuh
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Sila tukar ke grab ka,  bungkusuit ke.. Shopee ka.. Aku sokong.. Moga sampai ke jitra.. Hahahaah
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:22 AM | Show all posts
tak pernah pakai food panda atau grabfood.
tak reti lah benda canggih2 sangat ni. pening.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2019 10:29 AM | Show all posts
minguk replied at 9-10-2019 10:22 AM
tak pernah pakai food panda atau grabfood.
tak reti lah benda canggih2 sangat ni. pening.

biasanya yg pakai apps ni
kalau ko nk order makanan dari restoran pilihan
atau nak beli brg

mungkin ko buat sendiri semua ni kot?
tu sebab apps ni tak perlu


Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:35 AM | Show all posts
R2D2 replied at 9-10-2019 10:29 AM
biasanya yg pakai apps ni
kalau ko nk order makanan dari restoran pilihan
atau nak beli brg

pening cara bayaran.. apa card la... tak faham..


maybe juga sebab i buat sendiri.. i lately hari-hari bawa bekal.. memang jimat. rm8 untuk 2 hari. nak try sebulan. nak tengok berapa banyak i boleh save.


Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:40 AM | Show all posts
gua dah uninstalled foodpanda pasal tokey dia angkuh sgt
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:41 AM | Show all posts
baguslah tu. baru rentung tau nasib.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Foxey at 9-10-2019 10:45 AM

Baru je pakai apps ni 3 kali, huhuhu. My mum kata apps food delivery ni menjadikan kita makin malas.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:49 AM | Show all posts
minguk replied at 9-10-2019 10:35 AM
pening cara bayaran.. apa card la... tak faham..

bayar cash on delivery je.. ade pilihan kan
tapi nampaknye aku pon akan uninstall.. berlagak sungguh ownernye
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:50 AM | Show all posts
whadda replied at 9-10-2019 10:49 AM
bayar cash on delivery je.. ade pilihan kan
tapi nampaknye aku pon akan uninstall.. berlagak sung ...

cantik whadda. hahaha

bayar cod? entah la you.. i sesejak tak reti terus install.. tinggal mcd dengan kfc je. tu pun jarang gun. i suka drive tru je.


Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:52 AM | Show all posts
dia untung pun sbb rider2 yg berkhidmat..
kalau dh untung pun nak  angkuh..boikot saja
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Foxey replied at 9-10-2019 10:44 AM
Baru je pakai apps ni 3 kali, huhuhu. My mum kata apps food delivery ni menjadikan kita makin malas. ...

Aku punya boss suka service hantar makanan mcm ni. Dia kata dia pergi china & korea,pekerja2 order makanan time lunch. So xbuang masa keluar pejabat pegi makan
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
nikaido replied at 9-10-2019 10:53 AM
Aku punya boss suka service hantar makanan mcm ni. Dia kata dia pergi china & korea,pekerja2 order ...

Maybe untuk kat office, betul, jimat masa and convenient. Maksud my mum, yang kat rumah la. Fox ni dahla memang jarang keluar except bila famili ada. So, memang bagus la ada apps ni kalau malas masak.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:08 AM | Show all posts
aku tak pernah guna pun

didik diri jgn jadik malas
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:09 AM | Show all posts
done uninstall food panda.
nak try dahmakan pulak.
aku ni boleh kata seminggu 4 kali guna service food panda tao.
tapi sbb bossnya angkuh, berlagak, menindas pekerja maka bye2 la ya.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:18 AM | Show all posts
aku pon dah uninstall app Foodpanda, sebagai sokongan kepada rider2 yg telah mempopulerkan Foodpanda ni...

aku dah la regular user apps ni smlm temati kutu jugak bila nk order makan..

tak memasal semalam makan nasi tulur kicap  
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:36 AM | Show all posts
xberagak nk berlagak pon..kn dh mendapat..angkuh tol..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols sorg jeke baca bungkusit mcm bauksit?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Bye bye foodpanda
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090856s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list