Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
907
View
21
Reply

[Dunia] Dulu lahir sekecil telefon bimbit kini pelajar cemerlang

[Copy link]

Author: Modngengade    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-10-2019 09:47 AM | Show all posts |Read mode




BRITAIN - Siapa sangka, seorang remaja yang pernah mendapat jolokan bayi terkecil di Britain kini berjaya meraih keputusan cemerlang dalam sijil pelajaran am menengah (GCSE).

Kira-kira 16 tahun lalu, Aliyah Hart dilahirkan tiga bulan awal dan hanya bersaiz sebesar telefon bimbit.

Malah doktor di Hospital Birmingham juga pernah memberitahu, Aliyah hanya ada satu peratus untuk hidup selepas mendapati paru-parunya tidak berkembang dengan baik.

Memetik laporan Daily Star, bayi ajaib itu hanya memiliki berat 340 gram dan bersaiz tujuh inci ketika dilahirkan pada 2003 sama saiz jika dibandingkan dengan telefon bimbit.

Aliyah dilahirkan dengan berat 340 gram 16 tahun lalu. - Daily Star
Aliyah dilahirkan dengan berat 340 gram 16 tahun lalu. - Daily Star

Namun semua itu hanya menjadi lipatan sejarah buat Aliyah yang kini membesar seperti insan normal.

Remaja itu mengambil keputusan melanjutkan pelajaran dalam kursus seni persembahan di Kolej Solihull pada September ini.

Ibunya, Lorraine, 58, turut berbangga dengan pencapaian anaknya itu meskipun memiliki sejarahnya tersendiri.

"Saya tidak pernah fikir dia akan terus hidup dan berjaya melanjutkan pelajaran dalam bidang yang digemarinya.

"Dulu dia sangat kecil tetapi berada dalam keadaan sihat. Doktor dan guru pernah memberitahu, dia akan mengalami masalah pembelajaran.

"Namun sebaliknya, dia berjaya membuktikan yang dia mampu harungi segala cabaran, saya amat bangga dengan dia," katanya.

Menurut ibu tunggal itu, anaknya seorang pemalu namun berharap pengalaman ketika belajar di kolej membimbingnya untuk terus berjaya dalam kerjaya kelak. - Daily Star


Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/a ... aiz-telefon-bimbit!
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:53 AM | Show all posts
mak 58, anak 16..
dah nak bersara anak sekolah lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Jeles akak tau sbb ko pandai.. ok good luck..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts

Agak besar klu saiz hp..
Screenshot_20191009-101055_1.png
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2019 10:14 AM | Show all posts

ni senjata yg sister guna tatkala dikejar hanjing dulu ker?

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 9-10-2019 10:14 AM
ni senjata yg sister guna tatkala dikejar hanjing dulu ker?

Bkn..ni botol air ms tadika dulu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2019 10:26 AM | Show all posts
Boomibulat replied at 9-10-2019 10:20 AM
Bkn..ni botol air ms tadika dulu

pprt nya design

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:29 AM | Show all posts
inspiration for abby abadi. semoga tak pegi lumut lg tinggal bby kt nicu
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 9-10-2019 10:26 AM
pprt nya design

Skrg mmg la nmpk pprt..dulu bangga je usung kehulu hilir..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:31 AM | Show all posts
pic x da nk tgk
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:22 AM | Show all posts
Boomibulat replied at 9-10-2019 10:30 AM
Skrg mmg la nmpk pprt..dulu bangga je usung kehulu hilir..

btol..ni design plg gempak dolu2..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Good job kid
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:39 AM | Show all posts
Boomibulat replied at 9-10-2019 10:20 AM
Bkn..ni botol air ms tadika dulu

merasa juga botol air ni.. isi air milo
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Semoga anak abby abadi terus sihat ameen
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
nononcrux replied at 9-10-2019 11:39 AM
merasa juga botol air ni.. isi air milo

Untung la mampu isi milo..i mampu teh o je..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
manehnya replied at 9-10-2019 10:31 AM
pic x da nk tgk

Jgn harap tt nk post gmbr..nah i tlg
Screenshot_2019-10-09-11-50-43-1.png
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 11:58 AM | Show all posts
Syukurlah membesar dengan baik dan bijak.  Doktor hanya boleh mengjangka je kuasa tuhan siapa yang tahu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 12:55 PM | Show all posts
Boomibulat replied at 9-10-2019 03:52 AM
Jgn harap tt nk post gmbr..nah i tlg

tuh yg diletak sebelah baby tu bkn telipon bimbit ke tuh...

meol tgk cam xsame saiz pon..

ke kena compare dgn telepon bimbit model botol air tadika chuoll??
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
delsmomm replied at 9-10-2019 12:55 PM
tuh yg diletak sebelah baby tu bkn telipon bimbit ke tuh...

meol tgk cam xsame saiz pon..

Rasanya gmbr ni ms dia dh bsr sikit..ms lahir mgkn lg kecik.ada gmbr dia..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 01:18 PM | Show all posts
Boomibulat replied at 9-10-2019 05:03 AM
Rasanya gmbr ni ms dia dh bsr sikit..ms lahir mgkn lg kecik.ada gmbr dia..

aku tgh fikir citer tajuk "Downsizing" a 2017 movie si Matt Damon berlakon...

masa proses mengecik tu mcm comel je diorg terbaring atas katil besor giler bogel2 semuanya..ekekeke...

mcm tu la gamaknya budak ni ye..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090271s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list