Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2049
View
123
Reply

[Dunia] Indon terlepas hukuman lebih berat akibat penonton yg bersopan santun di stadium

[Copy link]

Author: Modngengade       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-10-2019 09:20 AM | Show all posts |Read mode


KUALA LUMPUR 9 Okt. - Indonesia terlepas hukuman lebih berat apabila hanya didenda 45,000 Swiss Franc (RM191,000) oleh badan bola sepak dunia, FIFA akibat keganasan penyokong.

Dalam insiden pada 5 September lalu, 'hujan batu' menyambut penyokong Malaysia ketika memasuki Stadium Bung Karno, Jakarta untuk menonton aksi pembukaan Kumpulan G, pusingan kedua kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023.

Ketika perlawanan berlangsung, tindakan segelintir penyokong tuan rumah membaling bom asap dan pelbagai objek ke arah tempat duduk penonton Malaysia juga menyebabkan permainan terhenti seketika.

Bimbang dengan keselamatan pemain, skuad Harimau Malaya kemudian dibawa pulang ke hotel penginapan dengan menaiki kereta perisai (barracuda).

Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) mengemukakan aduan rasmi kepada Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa atas insiden yang berlaku.

Persatuan Bola Sepak Indonesia (PSSI) dalam satu kenyataan rasmi semalam berkata, mereka menerima keputusan itu dengan hati terbuka.

"PSSI menghormati proses undang-undang dan keputusan FIFA. Kami akan segera memenuhi kewajiban kami dan melakukan penilaian agar ia tidak terulang, kata Setiausaha Agung PSSI, Ratu Tisha Destria dalam laman web rasmi badan bola sepak itu.

Menurut Tisha, PSSI berharap peristiwa 5 September lalu akan menjadi kejadian terakhir.

Bola sepak sepatutnya menyatukan, mempromosikan keragaman budaya dan menyerukan sikap saling menghormati, katanya lagi.

Biarpun beraksi di depan puluhan ribu penonton tuan rumah, anak-anak buah Tan Cheng Hoe tenang untuk mencatat kemenangan 3-2. - UTUSAN ONLINE

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:32 AM | Show all posts
supan sangat~~
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
minguk replied at 9-10-2019 09:32 AM
supan sangat~~

inilah akibatnya bila kita biarkan beruk & baboon masuk ke stadium. Mana lah binatang tau adab & jaga perangai klu nak tgk bola
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2019 09:37 AM | Show all posts
Peterpan17 replied at 9-10-2019 09:35 AM
inilah akibatnya bila kita biarkan beruk & baboon masuk ke stadium. Mana lah binatang tau adab & j ...

yg bener?  kakak ingat yg nonton bola tempohari orang utan

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:37 AM | Show all posts
Peterpan17 replied at 9-10-2019 09:35 AM
inilah akibatnya bila kita biarkan beruk & baboon masuk ke stadium. Mana lah binatang tau adab & j ...

indog kan terkenal dengan bermasaalah dalam pengawalan emosi.

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 9-10-2019 09:37 AM
yg bener?  kakak ingat yg nonton bola tempohari orang utan

satu spesis kak
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
minguk replied at 9-10-2019 09:37 AM
indog kan terkenal dengan bermasaalah dalam pengawalan emosi.

emosi tak bertempat. nasionalisme yg tak bertempat juga. klu semangat tu derang guna utk bangunkan negara yg sampah lg bagus
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:45 AM | Show all posts
Peterpan17 replied at 9-10-2019 09:43 AM
emosi tak bertempat. nasionalisme yg tak bertempat juga. klu semangat tu derang guna utk bangunkan ...

negara pun sampah nak bangunkan apa lagi? dengan tahap pemikiran itu, mampu ke nak maju bang peter? nan hado...

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:46 AM From the mobile phone | Show all posts
minguk replied at 9-10-2019 09:45 AM
negara pun sampah nak bangunkan apa lagi? dengan tahap pemikiran itu, mampu ke nak maju bang peter ...

sangatlah sampah. sesampah sampahnya. aku klu di ajak travel ke indon mmg last option. bagus lg pi siam dr pi indon
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:49 AM | Show all posts
Peterpan17 replied at 9-10-2019 09:46 AM
sangatlah sampah. sesampah sampahnya. aku klu di ajak travel ke indon mmg last option. bagus lg pi ...

tak minat la bang peter walaupun cakap bandung syurga kain murah? jakel pun ada.. kos nak kesana tu tak pikir pulak diorang ni...

njirrrrrrrrrrrrrr!


Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
minguk replied at 9-10-2019 09:49 AM
tak minat la bang peter walaupun cakap bandung syurga kain murah? jakel pun ada.. kos nak kesana t ...

kain pun berlambak kat jln TAR nun. tp anjir ada kat indon je. kena elak  muahahah!!
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:52 AM | Show all posts
Peterpan17 replied at 9-10-2019 09:50 AM
kain pun berlambak kat jln TAR nun. tp anjir ada kat indon je. kena elak  muahahah!!

hahahaha yang tu terlalu ramai bang peter.. dia punya ramai sampai ke sini... njir!

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
minguk replied at 9-10-2019 09:52 AM
hahahaha yang tu terlalu ramai bang peter.. dia punya ramai sampai ke sini... njir!

tau takpe. hanat sgt
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:54 AM | Show all posts

pastu memekak je keje.. tegur karang kena tetak. haiwan betul!

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 9-10-2019 09:37 AM
yg bener?  kakak ingat yg nonton bola tempohari orang utan

Orang utan tak berbaju yg ni upgrade skit sbb berbaju..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
minguk replied at 9-10-2019 09:54 AM
pastu memekak je keje.. tegur karang kena tetak. haiwan betul!

klu Madura dgn Jawa bertembung pun gaduh. pernah jd kat area rumah aku. bangsat punya indon
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:18 AM | Show all posts
Peterpan17 replied at 9-10-2019 09:58 AM
klu Madura dgn Jawa bertembung pun gaduh. pernah jd kat area rumah aku. bangsat punya indon

madura kan claim diorang bangsa yang garang dan ganas.

kakak keje kedai makan kat kedai makcik i dulu cakap " saya ini orang madura dek, ngak takut sama siapa2 kecuali aoloh!"
belagak.. polis datang makan lari masuk dapur..

njir loh!

dah la mencuri lauk mentah bawak balik rumah. dasar keturunan busuk!


Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 9-10-2019 09:46 AM
sangatlah sampah. sesampah sampahnya. aku klu di ajak travel ke indon mmg last option. bagus lg pi ...

Meols tengah kumpul Duit nak pergi Jepun...Negara idaman meols....huhuhu....kalau boleh nak merasa setiap season Kat Sana

Kalau South East Asia ni Tak teringin pun nak pergi waima Thailand

Third world cam Malaysia je
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada duit x nk byr denda tu?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
minguk replied at 9-10-2019 10:18 AM
madura kan claim diorang bangsa yang garang dan ganas.

kakak keje kedai makan kat kedai makcik ...

Kannnn sama la dengan Madura YG aku jumpa dulu....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085269s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list