Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1638
View
42
Reply

[Tempatan] Vape di haramkan? Setuju atau tidak?

[Copy link]

Author: Modngengade    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 10-10-2019 07:40 AM | Show all posts
Aku sokong kalau nak ban vape ni tapi dan tapi..... penguatkuasaan kat awam masih sangat longgar...... Aku perhati kat kedai2 mamak makin bercambah balik orang2 isap rokok kat dalam kedai....... Macam sia2 je........ Penguatkuasaan kita ni dari dulu, hangat2 taik ayam............
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 10-10-2019 06:21 AM
Kau kena paham..merokok merbahayakan kesihatan..tambah utk negara yg subsidize medical mcm malaysi ...

Smoking ni some sort of liberty untuk rakyat. Kalau di barat, alcohol banned banyak menimbulkan masalah jenayah. Smoking banned mesti akan timbul masalah jenayah.

Aku setuju je kalau smoker xdapat benefit kesihatan, dengan syarat smoker dikecualikan dari pembayaran cukai.

Kita ambil kasar rm 13 sehari x 30 rm 390, 20% tobacco tax = rm 78 cukai sebulan, bersamaan dgn cukai utk gaji rm 3,500 - rm 4,000. Jadi perokok sudah bayar 2x cukai bulanan, hak samarata perlu dipertimbangkan juga. Jadi aku setuju.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 11:48 AM | Show all posts
highcastle replied at 10-10-2019 07:40 AM
Aku sokong kalau nak ban vape ni tapi dan tapi..... penguatkuasaan kat awam masih sangat longgar.... ...

penguatkuasa pun makan gaji bro..
u know what i saying?
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 11:56 AM | Show all posts
Banyak dah negara lain dah haramkan ada elok diharamkan sama tapi penguatkuasaan kena tegas jangan waktu kempen je rajin lepas tu krik krik balik
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 12:54 PM | Show all posts
klau dh bahaya tu baik la dihentikan sajok
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus jugak diharamkan rokok
Kalau rokok x haram bagi jelah org meniaga vape
Kesian lak org melayu meniaga
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
haram kan both ....tiada kebaikan pun ke dua duanya ..buang duit saja ...
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 09:09 PM | Show all posts
Dwdrum replied at 10-10-2019 08:49 PM
haram kan both ....tiada kebaikan pun ke dua duanya ..buang duit saja ...

malon bodoh kate prayer house =seni design malon bodoh tak bertempat malon tu kalau bodoh janganlah terlampau sangat memalukan sultan malon je
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 09:39 AM | Show all posts
haramkan rokok sekali ngan vape ... boleh?
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Rokok biasa lagi bahaya kenapa tak banned pula?
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
haitu replied at 10-10-2019 05:09 AM
malon bodoh kate prayer house =seni design malon bodoh tak bertempat malon tu kalau bodoh janganla ...

indon salah satu negara kanak kanakkanak banyak merokokdari makan healthy food...harga rokok le ih murah dari harga cheese ?...fucked up isnt?
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 10:38 PM | Show all posts
Dwdrum replied at 11-10-2019 10:32 PM
indon salah satu negara kanak kanakkanak banyak merokokdari makan healthy food...harga rokok le ih ...

negare maling budaye tak payah mengurus negare lain bukannye minta diurus  malon pule pun , kami yang rugi seluruh budaye melayu kami diklaim oleh malon
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Forfoxache replied at 8-10-2019 04:36 PM
Aku tengok nama minister SST aku dah tau confirm dah kena lobby ngan cigarette corporation. Dia nak  ...

Are you sure? Sebab Philip Morris pun dah stop jual rokok. Fokus kpd vape & RnD liquid.
Rasanya BAT pun akan jejak langkah sama..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2019 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
najib888 replied at 12-10-2019 03:00 PM
Are you sure? Sebab Philip Morris pun dah stop jual rokok. Fokus kpd vape & RnD liquid.
Rasanya  ...

The remaining cigarette distributors? They have deep pockets. Those two have left a gaping hole for others to exploit.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 06:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagi umat islam,muzakarah telah bersetuju bahawa merokok dan vape adalah haram.bermakna,ia sama haram seperti memakan daging babi.
Ye,sama mcm daging babi.
Bagi forumer islam dalam ni yg merokok,jejaka hensem nak mintak tolong,
Boleh tak korang makan daging babi?nak tau jugak daging babi ni untuk pengetahuan non muslim,rokok n vape telah diharamkan dalam islam.
Hukum haram ni,sama dgn memakan daging babi.

Sebebarnya,banyak lagi benda yg haram dimakan dlm islam.tapi jejaka hensem saja je sebut babi,sbb umat islam melayu sensitif sikit pasal babi ni







Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 02:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Haram kan aje vape ni. X bagus..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 09:36 AM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 10-10-2019 06:21 AM
Kau kena paham..merokok merbahayakan kesihatan..tambah utk negara yg subsidize medical mcm malaysi ...

Tang mana kata vape lebih bahaya dari rokok? 3 chemical substance vs 200++ chemical substance and kalau gomen lapar sgt tax, so impose jelah tax to vape..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 11:08 AM | Show all posts
haramkan rokok dgn vape sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Rokok yg merbahayakan diri dan orang sekeliling tak pulak diharamkan. Oh wait, rokok punya cukai tinggi, lupa pulak
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 8-10-2019 05:26 PM
Kalau ada alternative lain yg blh dihisap apa salahnya..

Ada... Ais krim Malaysia, ada mcm2 perisa...... Cendol, kacang merah, kacang hijau, strawberi,  coklat, durian pun ada. Murah lak tu. Kanak2 suka orang tua pun suka.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080389s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list