Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1645
View
42
Reply

[Tempatan] Vape di haramkan? Setuju atau tidak?

[Copy link]

Author: Modngengade       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-10-2019 04:11 PM | Show all posts |Read mode
KEMENTERIAN Kesihatan sedang mengkaji sama ada akan melaksanakan larangan sepenuhnya bagi vape atau rokok elektronik di negara ini.
Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye berkata, pihaknya sudah menubuhkan jawatankuasa khusus bagi mengkaji berkenaan vape dan juga rokok.
Melalui jawatankuasa itu, kita kini dalam perancangan untuk menubuhkan rang undang-undang khas bagi mengawal vape dan juga rokok di negara ini.
Semua dalam perancangan. Ia termasuk mengkaji sama ada kita (negara) akan melaksanakan larangan sepenuhnya penggunaan vape seperti di beberapa negara lain, katanya ditemui selepas Majlis Perasmian Penutup Simposium Health Promotion In Learning Institution (HePiLI) Peringkat Kebangsaan 2019 di Petaling Jaya hari ini.
Turut hadir Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching.
Dalam pada itu, Dr Lee berkata, pihaknya juga kini sedang berusaha menyekat iklan yang mempromosikan serta penjualan vape atas talian.
Menurutnya, pihaknya mengesan ada iklan itu mensasarkan jualan mereka kepada golongan muda terutama remaja sekolah.
Berdasarkan kajian Tobacco and E-Cigarette Survey among Adolescents in Malaysia (TECMA) yang dijalankan KKM pada 2016, 300,000 remaja bersekolah berusia antara 10 hingga 19 tahun adalah pengguna rokok elektronik dan vape.
KKM memandang serius perkara ini dan akan mengambil tindakan lebih serius bagi memastikan penjualan rokok elektronik tidak berleluasa terutama kepada remaja, katanya.
  Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 8 Oktober 2019 @ 3:59 PM

Single Polls, Total 76 Users voted
81.58% (62)
17.11% (13)
1.32% (1)
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Haramkan Turn Mahathir...lagi rosak dia dari vape!
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku tengok nama minister SST aku dah tau confirm dah kena lobby ngan cigarette corporation. Dia nak ban la sebab govt takleh tax dan company rokok suma dah sogok.

Double standard lowlifes. Rokok lagi merbahaya and proven by the medical health industy tapi jual jugak provided gambar rokok depict all the kind of illness that goes with using it. Why not fully ban if it has already been proven to be harmful to health?!? Coz the fckin cespool govt cigarette company cronies are taking a large chunk from the expensive price of a packet, thats why.

Now cigarette companies are making huge losses with the inception of vape so they lobby moherfucker ching chong mp to propose the govt banning it. It doesnt get any simpler than that. Btw, aku hisap rokok dan tak hisap vape tapi dia punya game too fckin obvious since these cespools are soo bloody predictable.

Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ban vape, kena ban sekali rokok. Dua2 bahaya kepada kesihatan, so, kenapa one can be banned but the other cannot
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ada alternative lain yg blh dihisap apa salahnya..
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 8-10-2019 04:26 PM
Kalau ada alternative lain yg blh dihisap apa salahnya..

Isap konek. Ok?
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 8-10-2019 05:35 PM
Isap konek. Ok?

Aiyoo jauhnya fikiran..maksud i mcm coklat ke..aiskrim ke
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 05:51 PM | Show all posts
Boomibulat replied at 8-10-2019 05:41 PM
Aiyoo jauhnya fikiran..maksud i mcm coklat ke..aiskrim ke

isap lolipop byk2 kang diabetis plak
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
cikatilia replied at 8-10-2019 05:51 PM
isap lolipop byk2 kang diabetis plak

Lebih baik dr cancer kata org...
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Perlu duit sangatkan sekarang.
Tax kan je vape mcm rokok.
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 07:39 PM | Show all posts
Vape ni boleh guna untuk berhenti merokok. Sangat senang berbanding berhenti terus dari rokok atau pakai patch yang tak berkesan itu atau apa2 cara lain. Tiada cara berhenti merokok yang paling senang selain vape.

Cara senang shj,  kurangkan nikotin sehingga kosong perlahan2. Bila dah nikotin kosong, rasa memang tak berapa sedap tetapi rasa ketagihan yang kuat itu akan hilang dengan sendiri, kena tahan sedikitlah perasaan dari nak nikotin tu, sikit sj.

Walupun masih ada sedikit tapi dah tak terasa sgt, maksudnya bila ada vape, vapelah, kalau tak ada vape, pun tak ada masalah. Tak melilau pun cari vape atau rokok. At least cara gini tak perit banding berhenti terus dari rokok, itu pun entah yang keberapa kali percubaan dah..

memang rasa lega bila akhirnya terlepas dari rasa ketagihan... tapi kalau tetap nak enjoy vape pun hisap sajalah, tapi jgn ambil yg ada nikotin... nanti ketagih balik..




Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2019 07:58 PM | Show all posts
Meroyanlah selebriti2 yang tengah gigih jual, e-liquid
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak haramkan straw satu malam je
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Bodohnya nak banned. Dulu iols isap rokok berbelas tahun then i isap vape n feel so much better

If vape diharamkan, hanya tinggal 1 lagi je yang iols suke isap..puting awek

Tp xkn nak isap puting awek kat mamak lepas makan sial..malu la xagak2 kau nk buat aku merana ke camne dh semua xle isap
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
patut diharamkan penjualan jugak kan..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 03:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Rokok dari sebelum merdeka dah terang2 1001 punca penyakit membawa maut lagi nak nipu mentang2 dapat duit cukai dari situ,

Suka nah nak kacau bisnes rakyat, nanti bila mamat2 kapitalis join bisnes vape dan2 terus tak berbahaya

Poket penuh terus announce vape ada sebahagian dari masyarakat kita, sejarah turun temurun dari zaman melayu Melaka Parameswara pun menge vape katanya
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Foxey replied at 8-10-2019 05:23 PM
Kalau ban vape, kena ban sekali rokok. Dua2 bahaya kepada kesihatan, so, kenapa one can be banned bu ...

Aku dh explain kan. Lobbyist cigarettes company dah sogok MP sebab dorang tengah tk profit macam dulu masa vape takde.

Menteri ching chong fan babi tu mesti bagi alasan sebab apa tak ban skali rokok.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 09:50 AM | Show all posts
ban sekali indon yang setahun berkali kali mesti keluarkan asap yang mengganggu kesihatan rakyat malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
we will prevail and vigilante
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 06:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Forfoxache replied at 8-10-2019 04:36 PM
Aku tengok nama minister SST aku dah tau confirm dah kena lobby ngan cigarette corporation. Dia nak  ...

Kau kena paham..merokok merbahayakan kesihatan..tambah utk negara yg subsidize medical mcm malaysia..

Perbuatan merokok akan menyebabkan tax payer money digunakan untuk merawat perokok perokok ni in future..

So dengan tax ke atas rokok sedikit sebanyak mengurangkan tax payer money dari  disalurkan untuk merawat pwrokok in future..

Berbeza dengan vape ni yg mana disyaki lebih berbahaya dari rokok biasa especially ke atas paru paru..

Xde tax khas untuk vape plak tu..

Maka banyak tax payer money akan di bazirkan untuk merawat vapor in future..

Langkah lebih bijak adalah hapuskan subsidi medical..

Dan jangan bagi bantuan jkm / baitulmal dan laib lain ke atas ex perokok or vapor ni in future..sebab mereka sendiri cari penyakit..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096082s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list